StoryEditorOCM
SportUOČI FINALA

Razgovor s trenerom KK Zadra, Veljkom Mršićem: "Svi su igrači svjesni da smo do tu došli isključivo zajedništvom"

Piše D. Žura
24. svibnja 2021. - 21:24

Svaki ulazak u finale, nedvojbeno, veliki je uspjeh, o čemu doista s pravom mogu razmišljati košarkaši Zadra i njihov trener Veljko Mršić.

U srijedu kreće prava bitka za prvaka Hrvatske i to protiv Splita, momčadi koja je u zadnja tri ogleda morala Zadranima gledati u leđa, k tomu od istog suparnika izgubili su i Kup Krešimira Ćosića, koji je i dalje, u odnosu na prošlu sezonu, ostao u zadarskim trofejnim vitrinama. 

Mršić je odmah po završetku ogleda s Goricom istaknuo kako su ostvarena sva tri cilja koja su stavljena pred njega i igrače, osvojen je Kup, ostalo se u regionalnoj ABA ligi i ušlo u finale! Ono što slijedi nova je priča , međutim, Zadar je dobro naplatio prvu poziciju  ostvarenu nakon 33 odigrana kola, pa će se prve dvije igrati na Višnjiku, srijeda i petak, potom se priča seli na Gripe.

- U sustavu koji može otići i do pete utakmice, jer se igra na tri dobivene podosta je kombinacija, jasno, naša je želja iskoristiti tu činjenicu da smo kroz prvenstvo čvrsto držali " jedinicu"! Isto tako svjesni smo kako u ovom trenutku, kada iza svojih leđa na tribinama nemate navijače, koji uvijek znaju biti jako važan vjetar u leđa, prednost se ogleda isključivo kroz činjenicu da dvije prve utakmice igramo u dvorani u kojoj treniramo. Zato je važno istaknuti kako nam je suprotnoj strani momčad Splita koja se nalazi u izvrsnoj formi i stoga ih respektiramo uz opasku kako smo ih dobili zadnje tri utakmice – kazao je Mršić, koji nam je prenio i raspoloženje iz svlačionice.

- Nije bila neka osobita euforija zbog ulaskau finale, međutim, na licima svih igrača moglo se vidjeti dobro raspoloženje, osmijesi i međusobna podrška, svjesni kako se do finala došlo isključivo zajedništvom. I u tom smjeru mislimo i nastaviti. Znači, cilj nam bio ući u finale, to je ostvareno, u konačnici manje je bitno je li to trebalo biti  2:0 ili 2:1, glavno je da se zacrtano ostvarilo. U neku ruku dobro je što nam se dogodio taj poraz u gostima kod Gorice, jer su svi odreda, uključjući i mene kao trenera dobili jasnu poruku kako se doista može izgubiti od svakoga. Time nimalo ne podcjenjujem Goricu koja jeste slabija od nas, ali su nas u polufinalu odigrali doista jako, jako dobro i namučili – iskreno će Mršić, podsjetivši kako je i ritam utakmica imao svoj utjecaj na pristup polufinalnim dvobojima.

- Prije nego smo zakoračili u više nego opušteni ritam utakmica, odnosno, nakon zgusnutog rasporeda u ABA ligi i HT Premijer ligi, ušli smo u razdoblje u kojem smo dva puta po devet dana bili bez utakmice. I onda je trebalo naviknuti igrače koji su praktički upali u kolotečinu na koju nisu navikli, pa se osjetilo i opuštanje. Više nemamo pravo na takav pristup – kazao je Mršić.

Odmah nakon onog poraza u Velikoj Gorici zbog kojeg se priča morala vratiti u Krešin dom, Mršić je svu odgovornost preuzeo na sebe, istaknuvši kako nije dobro psihološki pripremio momčad za ono što mogu očekivati od Gorice. Zato je uoči treće utakmice obavio pojedinačne razgovore s nekim igračima. Naše pitanje išlo je kako je na sve reagirao Chinanu Onuaku, koji je ne kroz ovu polufinalnu dionicu nego u ranijim utakmicama znao iskazivati promjenjiv pristup utakmicama. A riječ je o iznimno bitnom igraču.

- Ukoliko gledamo Onuakua kroz prizmu njegovog dolaska i ovoga što imamo dnas, , to su dvije suprotne priče. Primjetno je koliko je napredovao i učinio cijelu momčad boljom. Ako ga gledamo kroz utakmice sa Splitom onda se nameće zaključak da je upravo protiv njih igrao odlično, baš onako pravi kakvog ga svi priželjkujemo u finalnoj seriji  - kazao je Mršić koji je ponudio odgovor na pitanje o učinku kojeg  u posljednje vrijeme pruža Kodi Justice...

Justice je zadnji došao, trebalo mu je neko vrijeme za prilagodbu, k tomu, u klubovima u kojima je igrao ranije bio je "starter", ovdje je ulazio s klupe, međutim, i to se promijenilo. Razlog je jednostavan, jer Kodi na treninzima doista pravi sportaš, istinski profesionalac koji se daje cijeli, pa se s vremenom logičnim nametnula njegova bitnija uloga na utakmicama. S njim je užitak raditi, praktički ga se ne čuje, na utakmicama strpljivo čeka soju prigodu i svjedoci smo koliko nam je pomogao ne samo upolifinalu nego i završnici ABA lige – podvukao je Mršić i okrenuo se prema Justinu Carteru kod kojeg se osjetilo određeno zasićenje.

- Carter je odmah po dolasku u Zadar potvrdio svoju kvalitetu i činjenicu kako je riječ o najiskusnijem igraču unutar naše momčadi. Istina, nemu je također trebala kratka prilagodba, onda se u posljednje vrijeme vidjelo kako je u padu. Zato je i s njime trebalo odraditi zaseban razgovor , oči u oči, rezultat se dobro vidio u toj trećoj utakmici s Goricom. Nadalje, dva su različita sustava , mislim pritom kako u ABA ligi može igrati neogračine broj stranaca, dok je u prvenstvu Hrvatske taj dio limitiran na dvojicu igrača. I onda je logično da im se svima smanjuje minutaća, koja je bitno manja nego su imali prije. S time se mijenjaju uloge, nikome nije zagarantirano mjesto, minute pripadaju onima koji pružaju više. Tako će biti i u finalnoj seriji - zaključio je Mršić.

03. svibanj 2024 10:30