StoryEditorOCM
SportPOTRES NA SAN SIRU

Šef nogometnog sektora Rossonera javno je istupio nezadovoljan time što mu klupski vlasnici i njihov operativac rade iza leđa

Piše SD/SN
1. ožujka 2020. - 13:11
Šef nogometnog sektora Rossonera javno je istupio nezadovoljan time što mu klupski vlasnici i njihov operativac rade iza leđaMarco Luzzani Getty Images

Taman se stjecao dojam da je Milan krenuo dobrim putovima. Serija pozitivnih rezultata po dolasku Zlatana Ibrahimovića, eksplozija Ante Rebića, uspon na tablici, opće poboljšanje svih pojedinaca koje je pod svoje uzeo švedski velemajstor. I da, trener Stefano Pioli, kojim su šefovi struke Zvonimir Boban i Paolo Maldini odlučili ispraviti svoju pogrešnu kartu Marco Giampaolo (smijenjen tijekom jeseni), pokazao se kao pouzdani profesionalac i dobar trener.

No, onda je jedan Nijemac, očito pod dojmom onog što mu se događa, ispričao koju riječ više nego što je trebao prijateljima i mediji su lansirali priču. Ralf Rangnick dogovara preuzimanje AC Milana! Pisalo je to u dobro informiranim medijima, a upravljači Milana to nisu demantirali. Zvonimir Boban, šef nogometnog sektora, i sportski direktor Paolo Maldini nisu ni mogli. Oni, naime, nisu ni znali da iza njihovih leđa Ivan Gazidis, predsjednik uprave s ekonomskim zaduženjima, vodi pregovore sa 62-godišnjim Nijemcem, kojem je priopćio viziju u kojoj bi preuzeo kompletnu stručnu ovlast u Milanu.

- Mislim da Rangnick nije odgovarajući profil za AC Milan! - kazao je po saznanju tih vijesti Paolo Maldini, odajući koliko je iritiran tom inicijativom Ivana Gazidisa. Čovjeka koji je navodni biznis guru za klubove u kojima je radio, ali s kojim, na primjer, Arsenal u devet godina upravljanja nije osvojio ništa osim 3 kupa. Gazidisa je u Milan doveo fond Elliot jer su (bili) uvjerenja da će oploditi marketinški potencijal velikog kluba i pripremiti teren za veliku investiciju novog stadiona.

Ništa se nije pokrenulo

Do danas se ništa nije pokrenulo, a ni rezultati poslovanja nisu “jači”. Naprotiv, sve su lošiji. Logično jer klub bez rezultata na razini renomea ne može prodavati svoj brend po cijenama koje bi htio.

Zvonimir Boban je odlučio prekinuti tišinu oko svega što se događa. U intervjuu La Gazzetti dello Sport iznio je vrlo jasne poruke. Ponašanje vlasnika i njihova predstavnika Gazidisa ocijenio je kao grubo nepoštovanje struke i ponašanje koje je ispod svih razina za klub kao što je Milan. Dao je do znanja da vlasnici nemaju viziju što kane učiniti s klubom u perspektivi, koliko je proračun za prijelazni rok i kako bi se isti trebao provoditi.

Naposljetku, ključna je priča da američki vlasnik vodi jednu politiku iza kulisa, a drugu predstavlja u javnosti. Upravo zato ispada da su Boban i Maldini, kao legende kluba, poslužile samo da budu fasada, iza koje će Gazidis nastojati poslovno ustrojiti klub po njihovim željama. Što znači zaraditi što više novca od biznisa i pripremiti teren za dobivanje dozvola za gradnju novog stadiona s komercijalnim sadržajima u okruženju.

Završna je faza podignuti vrijednost kluba na najvišu cijenu i prodati je zainteresiranom kupcu. Zbog svega toga Bobanove i Maldinijeve vizije, a to je logična ideja da se stalno pojačava momčad i unutar 2-3 godine osposobi za borbu za naslov prvaka Italije, te nastupe u Ligi prvaka, naišle su na otpor Fonda Elliot. Oni s Rangnickom žele čovjeka koji će ispunjavati njihov plan za Milan, dakle, što jeftinija momčad s mladim talentima koji će se prodavati čim podignu cijenu. Rekli bi cinici, nakon što su to izrekli baš su se produbili...

Svima su otvorene oči

Ono što je sigurno, Bobanov je istup u javnosti izazvao potres na planeti Milan. Svega onog što su se navijači bojali kad je u pitanju vlasnikov cilj sada je potvrđeno “iznutra”. Dakle, otvorene su svima oči, ovaj Milan ne može i neće ići prema vrhovima, koji su dio DNK-a velikog kluba. Amerikanci za to nisu zainteresirani, osim ako se nekim čudom s deset puta manje vrijednim rosterom ne ostvari naslov prvaka Italije i Europe.

Kako je nakon svega teško očekivati da bi se dvije oprečne filozofije pristupa građenju budućnosti Milana mogle “pomiriti”, vrlo je izvjesno da će završetkom sezone Zvonimir Boban i Paolo Maldini izaći iz kluba čije su boje branili kada je bio najjači u povijesti. Taj Milan, i ideja nogometa, upravo je to, dio povijesti...

19. travanj 2024 20:58