StoryEditorOCM
SportHT PREMIJER LIGA

Sesarovi Vukovi pokazali zube: Cibona stigla do prve pobjede u sezoni, Zadar pometen pod Tornjem!

Piše Sportske novosti
7. listopada 2022. - 20:27
Zagreb, 071022. KC Drazen Petrovic. Utakmica 2. kola HT Premijer lige u kosarci izmedju KK Cibona i KK Zadar. Na fotografiji: Lovro Mazalin, Karlo Zganec.Ronald Gorsic/Cropix

Cibona - Zadar 91:73 (25:18, 18:21, 24:17, 24:17)

ZAGREB - Košarkaški centar Dražen Petrović. Gledatelja 350. Suci: Hadžić, Perlić i Terlević.

CIBONA: Mazalin 18p, 15s, 5a, Aranitović 8, Kapusta 17p, 5a, Malešević 14p, 5s, 4a, Ljubičić 3, Radovčić, Perasović 3, Majcunić 8p, 5s, Baković 4, Bundović 16p, 5a.

ZADAR: Davis 8p, 10s, Jordano 7, Žganec 6p, 8s, Božić 10p, 5s, Ramljak 13p, 5s, Klarica, Sikirić, Čampara 11, Matulina, Lakić 14, Drežnjak, Šantelj 4.

Jedan je navijač Zadra na društvenim mrežama napisao uoči gostovanja Zadra pod Tornjem kako je Zadar rijetko kada kao ovaj put dolazio u Zagreb kao toliki favorit. Danijel Jusup je gotovo mjesec dana počeo pripreme prije Cibone, koja, dok je Zadar već počeo igrati pokuse, još nije znala niti hoće li igrati. Usput je Cibona ostala bez ozlijeđenih Blaža Mesičeka i Svena Smajlagića (doduše, i Zadar je igrao u Zagrebu bez ozlijeđenog Darija Drežnjaka), ali na koncu je Cibona baš pomela Zadar. Malo je bilo sličnih utakmica i lani, a tada su, podsjetimo, Vukovi odnijeli oba domaća trofeja. Bez obzira na onaj otvarajući poraz na Gripama, Cibona je pokazala da se s njom baš nitko neće sprdati ove sezone. Dapače...

Josip Sesar je zazivao energiju kod svoje momčadi uoči prvog derbija sezone, jer samo se protiv Zadra može odigrati s istim intenzitetom koji će imati protivnik. I dobio je na otvaranju utakmice sve što je želio. Prije svega je razlika napravila odluka na koji će se način braniti Luka Božić, prvo ime gostiju, posebno pod povećalom nakon što je postao prvi MVP u ABA ligi ove sezone. Recept je bio odluci da na Božiću bude Aleksandar Aranitović, dovoljno čvrstog tijela nad kojim Božić neće ostvariti fizičku dominaciju, ali s jasnim ciljem da se Zadrovom lideru zatvori jača desna strana i brutalno ga se usmjerava ulijevo. Kad bi Aranitović zakasnio u nekom close-outu, pa bi Božić krenuo udesno, onda ga je tu čekao odbor za doček, pojačana strana pomoći, jer petorka Zadra nudi i opcije u kojima se može kockati s vanjskim šutem, svakako onim Marka Ramljaka. Luka Božić je tako ostao bez poena sve do 14. minute, nestala je posve njegova čarolija...

Usto je Borna Kapusta držao konce igre Cibone, ruku iskustva dao je Nikola Malešević, a bila je tu i stabilnost Lovre Mazalina te klasa Filipa Bundovića. Cibona je već u osmoj minuti imala 25:9. I kad je Sesar posve promijenio udarnu petorku, s igračima iz druge Cibonine opcije, Zadar je polako počeo hvatati priključak, u čemu je momčad Danijela Jusupa predvodio Arijan Lakić. Već do kraja prve četvrtine, Zadar je prepolovio prednost Cibone, pa je Cibona imala 25:18 uoči uvodnih četvrtina.

I nije tu bio kraj lova iz kuta Zadra. Iako Juan Davis nije neki skorer, zajedno s Karlom Žganecom, počeo je raditi prednost na skoku, Marko Ramljak je vukao kontre, Božić počeo razigravati momčad kad već nije stigao neto ubaciti, a i na tribinama Draženovog doma ukazao se, već po tradiciji, daleko nakon podbacivanja i Tornado. Zadar je čak i poveo u 19 minuti sa 39:38. Još uvijek bez ozbiljnog doprinosa Luke Božića. Ipak, na veliki odmor se otišlo s prednošću Vukova (43:39), zbog Sesarove minijature s kojom je nakon Jusupove minute odmora, Cibona promijenila obranu, zaigrala zonu, a Zadrova klupa nije na to računala, neka se druga akcija spremala na klupi, pa su se igrači na Ciboninu zonu počeli sudarati u kretnjama.

S energijom s kojom je Cibona otvorila utakmica, krenula je i u nastavak. I onoga trenutka kad je Luka Božić povezao dvije trice, pa je Zadar dobio od njega i nešto i u napadu, u borbi za skok pod Ciboninim obručem, Karlo Žganec je udario u lice Krešimira Ljubičića, pa je zaradio isključenje. Taj detalj, ali i sve češća zonska obrana Vukova, Kapustina realizacija i Mazalinova kontrola skoka odveli su Zadar opet u opipljiviji minus, pa je Cibona sa 67:56 otišla u zadnjih deset minuta.

Tu je, pak, Zadar odlučio Cibonu iznenaditi zonskom obranom i njome je poremetio napade Vukova. Toliko da se Jusupova momčad opet približila na 62:67. No, Cibona se ulaskom Kapuste, i snalaženjem Bundovića vrlo brzo adaptirala na tu zonu i otišla na 74:62. Pri tome je Filip Bundović postigao poen iza leđa, za kojega je šteta da nije bio na nekoj od televizija...

Iako je Cibona lako pronalazila rješenja za zonu Zadra, Jusup je i dalje u nju vjerovao. A s tom obranom, kad na četiri i pet imate na suparničkoj strani Mazalina i Bundovića, kad vam je na šuteru Majcunić, onda, na ovoj razini košarke i nema puno sreća. Usput je Mazalin sumanuto skakao, pa je utakmicu završio s 18 poena, 15 skokova i pet asista. A Cibona je koketirala s prednosti od dvadeset poena viška do konca utakmice.

Završilo je 91:73. Za veliko samopouzdanje Vukova i za dosta briga Zadra...

16. travanj 2024 23:35