StoryEditorOCM
SportREGIONALNO PRVENSTVO

Šest odličja za zadarske paraplivače, a Lucija zlatna!

Piše Ivica Gjergja
21. svibnja 2023. - 17:51

U organizaciji Plivačkog kluba Zadar provedeno je 7. Otvoreno regionalno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju na zatvorenom bazenu ŠC Višnjik. Pod krovnom organizacijom, Hrvatskim paraplivačkim savezom te uz pomoć Grada Zadra i ŠC Višnjik, održalo se natjecanje međunarodne naravi na kojem je sudjelovalo 125 paraplivača iz 13 klubova iz Slovenije, BiH i Hrvatske. Nastupili su sljedeći klubovi: Natator Zagreb, Cipal Split, Velenje Slovenija, Spid BiH, Jadera Zadar, Frogo Zadar, Forca Rijeka, Delfin Osijek, Vidra Varaždin, Čakovečki plivački klub, Plavalček Slovenija, Barutana Vinkovci i domaćin PK Zadar.

Paraplivači su se natjecali u 13 disciplina u 2 dijela programa te u 16 kategorija (fizička i intelektualna oštećenja). Na natjecanju su nastupili i Hrvatski reprezentativci, sudionici velikih natjecanja, a medalje su se dijelile u svakoj kategoriji, za 3 najbrža rezultata svake discipline. Iz PK Zadar se zahvaljuju svima koji su potpomogli natjecanje, a naročito sudačkoj organizaciji na nesebičnoj pomoći. Posebno drago domaćinima je bilo ugostiti prijateljske klubove iz Slovenije i BiH, koji rado dolaze na bazen Višnjik. Najbrojniji klubovi bili su PK Natator iz Zagreba i PK Cipal iz Splita.

Popodnevni dio natjecanja svečano je otvorio gospodin Davor Valčić, voditelj 057 radija. Natjecanje je započelo pokaznom utrkom plivača „Zadra“ iz programa „Sreća u vodi“ u kojoj je sudjelovao i naš plivač Petar Sutlović te članova Pk Cipal. Trenerica zadarskih paraplivača, Danijela Kurtin, prof. jako je zadovoljna nastupima Lucije Mijolović i Maria Mrčele. Na domaćem terenu, imali su odličan nastup i ostvarili zapažene rezultate.

Tako je Lucija Mijolović u svojoj klasi C21, doplivala do prvog mjesta i zlatnog odličja u disciplinama: 100 m prsno (2:13.72), 100 m slobodno (1:49.40) i 50 m slobodno (47.84) te je zauzela drugo mjesto i srebro u disciplini 50 m prsno (57.88). Lucija nastavlja s daljnjim pripremama jer joj uskoro slijedi još bitnija natjecanja. U pratnji trenerice Danijele Kurtin, Lucija će nastupiti na Svjetskom prvenstvu Virtus koje će se održati u Francuskoj od 1. do 10 lipnja.

Najstariji natjecatelj kluba, Mario Mrčela je u svojoj klasi S14 isplivao srebro u disciplini 100 m prsno (1:52.24) i broncu na 50 m prsno (48.71). U disciplini 50 m slobodno (40.01), zauzeo je šesto mjesto, dok je na 100 m slobodno (1:34.34) bio sedmi.

Posebnost Zadarskog natjecanja je ta što je 2016.g. baš na ovom natjecanju uvedena kategorija C 21 koja se odnosi na plivače sa Down sindromom. Iz kluba kažu da ih posebno veseli ugostiti “downiće” kojih je zahvaljujući marljivom radu klubova, sve više na plivačkim natjecanjima.

-Svi gostujući klubovi natjecanja u Zadru puni su dojmova i riječi hvale za organizaciju natjecanja, što PK Zadar uvijek smatra zajedničkim uspjehom svih članova koji su uključeni u organizaciju. Natjecanje ovog tipa ostavlja dubok dojam na sve prisutne, paraplivači su borci koji svakim prijeđenim metrom pokazuju snagu duha i tijela, a iz PK Zadar poručuju kako će i dalje popularizirati plivanje i sport za osobe s invaliditetom. Pozivaju sve zainteresirane, mlade i stare, koji imaju afinitet prema rekreativnom ili natjecateljskom plivanju da se jave u PK Zadar i priključe ovom predivnom sportu, bez obzira na oblik invaliditeta (fizičko ili intelektualno). Paraplivači - naši junac, kazala nam je trenerica Maja Štrbac.

19. travanj 2024 05:26