StoryEditorOCM
Sport‘REPOVI‘ S UTAKMICE

Šok nakon poraza od Cibone; Helbich: "Što sam doživio na izlasku s parketa... nama je u ovom trenutku potreban mir!"

Piše Dražen Žura
6. lipnja 2022. - 13:38

Zadrani u šoku! Naslov je iznad mnogih izvješća nakon što je Cibona na Višnjiku u trećem ogledu finalne serije u košarkaškom Prvenstvu Hrvatske pobijedila 67:62 i uvelike otvorila vrata koja vode prema naslovu prvaka. Ali, za taj korak moraju ponovno zaskočiti zadarsku momčad na parketu dvorane Krešimira Ćosića, međutim, ukoliko i ne uspiju imaju prigodu za popravni u Zagrebu. Zadar nema tu privilegiju , jer je još ranije izgubio prednost koja mu je donosila mogućnost odlučujuće partije pred svojom publikom, zato se pobjeda nameće kao imperativ da bi se domogli eventualne pete utakmice...

Odmah nakon nedjeljne utakmice, svi su bili pod dojmom poraza kojeg se zasigurno nisu nadali, unatoč tome što je Cibona kroz sezonu dva puta slavila tijesno u Zadru, ponovimo, 68:67 i 82:80. Nedvojbeno, novi trijumf im je „nabildao” vjeru da se do pobjedničkog trona može doći na Višnjiku.

- Mislim da smo kod onih deset razlike trebali prelomiti utakmicu i da ode u drugom smjeru, međutim to se nije dogodilo. Vratili su se u utakmicu, imali smo puno otvorenih šuteva i izrađenih akcija, ali lopte nam nisu ulazile u koš! Mogu reći da smo se branili jako dobro, nismo primili puno poena s obzirom na napadačke kvalitete Cibone. Ali, samo 62 postignuta poena kod kuće ipak je premalo za dobiti tako takvu ozbiljnu utakmicu i protivnika. A ima tu i još nekih stvori o kojima ne smijem pričati – ostao je zagonetan Martin Junaković, te se dotaknuo činjenice kako su ponovno iskazali slabost u skoku.

Brojke su neumoljive i teško ih je izbrisati, naime, omjer je debeo na gostujućoj strani. Zadar je imao 29 skokova , od čega šest u napadu, dok je Cibona imala 42 skoka, s tim da su ostvarili 14 u napadu. I to im je uvijek donosilo drugu prigodu, otuda i sedamnaest poena, nerijetko i nakon šuta za tri poena!

- To je nešto što nas muči tijekom cijele sezone, a često upravo jedan skok u napadu napravi razliku, naročito u ovakvim utakmicama.Ništa, moramo izbaciti sav inat iz sebe i ostaviti zadnji atom snage na terenu kako bismo izborili petu utakmicu u Zagrebu. Sada više popravka nema, ili ćemo pobijediti, ili ćemo izgubiti titulu koju branimo od lanjske sezone. Siguran sam da ćemo imati naše šanse i moramo napraviti sve da ih ovaj put iskoristimo ako već nismo u toj trećoj utakmici – kazao je Junaković kojem kao i ostalim igračima nije nimalo dobro sjeo poraz. Primjetno je koliko im je žao što pred svojim navijačima nisu pokazali najbolje od sebe...

- Publika je bila sjajna u prvoj domaćoj utakmici nadam se da će nas podržati i u utorak na večer , te vjerujem kako ćemo im se odužiti pobjedom i svesti ovu finalnu seriju na jedan posljednji čin u Zagrebu – zaključio je Junaković.

Nedvojbeno, uz bolji šut, jer mizernih 26 poena u drugom poluvremenu nije priča s kojom se može računati na nešto više. Ali se isto tako valja nadati boljem izdanju Justina Cartera bez čijeg učinka igra Zadra izgleda bljedunjavo, Amerikanac se prvi put javio u 27. minuti i to poenima s crte slobodnih bacanja. Ne treba biti previše mudar za zaključak kako je Carter karika koja je Zadranima prijeko potrebna.

Utakmica se igra u utorak na večer s početkom u 20 sati uz izravan TV prijenos u programu Arenasport1.

image

Srđan Helbich

ŠTO SE DOGODILO NA UTAKMICI ZADRA I CIBONE?

Što se točno dogodilo na sinoćnjoj utakmici Zadra i Cibone gdje je navodno izbio incident između trenera KK Zadar Srđana Helbicha i domaćih navijača? Je li zbog upućenih verbalnih uvreda trener Helbich fizički nasrnuo prema navijačima ili su navijači uz uvrede prvo fizički nasrnuli na trenera, tek se treba utvrditi. Iz PU zadarske su nam kazali kako imaju saznanja o navodnom događaju te kako se sada utvrđuju sve činjenice. Ono što je zasada sigurno jest da je trener Helbich propustio medijsku konferenciju nakon utakmice, a na naše pozive u ponedjeljak prijepodne nije se javljao. Nešto kasnije ipak se oglasio...

- Ne mogu ničim opravdati svoju reakciju, doista, nije bila primjerena, međutim provokacije i vrijeđanja su bili nepodnošljivi.

Jasno, da je na meni da moram istrpjeti sve to, jer zna se kako publiku ponese igra i rezultat, ali opet ističem nisam trebao reagirati onako. O tome što sam doživio na izlasku s parketa ne bih izlazio u javnost, nama je u ovom trenutku potreban mir – kazao je Helbich.

08. svibanj 2024 22:49