StoryEditorOCM
SportPRESICA U ROTTERDAMU

Španjolski izbornik: ‘Zbog Modrića smo pod uzbunom, ali nećemo mu se posebno prilagođavati‘

Piše Frane Vulas/SD
17. lipnja 2023. - 14:02

Dan prije finala Lige nacija koje Hrvatska i Španjolska igraju u nedjelju navečer u Rotterdamu (20.45 sati) na poprištu utakmice u kojoj ‘kockasti‘ mogu osvojiti prvi veliki trofej u povijesti konferenciju za medije na stadionu De Kuip imala je reprezentacija Španjolske. Pred sedmu silu izišli su izbornik Luis de la Fuente i veznjak Manchester Cityja Rodri. Prvi je došao izbornik.

- Vidjet ćemo još do utakmice s kojim ćemo sastavom krenuti. Igrači su u jako dobrom stanju. Imam povjerenje u njih, nitko od njih me neće razočarati. Ne mogu vam sada reći hoće li biti promjena - rekao je španjolski izbornik.

Hrvatska je iskusnija momčad? Kakvu utakmicu očekujete?

- Mislim da će to biti izjednačena utakmica. Možda je Luka Modrić prednost Hrvatske, ali mislim da će to biti neizvjesna utakmica i da će obje momčadi pokazati zašto su u finalu – kazao je De la Fuente.

Rodri i Modrić trenutno su možda i dva najbolja vezna igrača u Europi?

- Obojica su izvanredni igrači. Ono što Rodri sada igra je stvarno je na visokom nivou, a isto to pokazuje i Luka – smatra španjolski strateg.

- Već sam rekao da je to Rodri. Modrić je veteran, ali igra na vrlo visokom nivou. Njih dvojica su najbolji veznjaci svijeta. Rodri, Gavi, svi oni imaju svoje kvalitete... - kazao je izbornik.

Koliku će ulogu imati umor od polufinala, pa i zbog kraja naporne sezone? Ujedno je Hrvatska igrala i produžetke u polufinalu?

- Fizički i mentalno smo se jako dobro pripremili.

Jeste li se pripremali i za jedanaesterce?

- Naravno da smo i na tome radili, vježbamo sve ono što može odlučivati – rekao je De la Fuente.

Smatrate li da bi duge lopte Hrvatske mogle biti problem Španjolskoj?

- Analizirali smo susret s Italijom. U nedjelju moramo napraviti korak naprijed, biti najbolji – naglasio je španjolski izbornik.

Poznati ste po tome da obranu mijenjate iz utakmice u utakmicu. Hoće li tako biti i sada?

- To ovisi o okolnostima, situaciji, sustavu igre. Zadovoljan sam kako su naši obrambeni igrači odigrali u četvrtak, ali imamo i druge igrače koji su raspoloženi – rekao je De la Fuente.

Skoro svaki put kada utakmica ode u produžetke Hrvatska izađe kao pobjednik?

- Pripremamo se za sve. Naravno, voljeli bismo slaviti u 90 minuta. Hrvatska u takvim scenarijima ima više iskustva. Ako u finalu igraš produžetke iskustvo može biti presudno. Moraš biti jak u glavi, biti miran i imati samopouzdanja. U tim trenucima kada se susret lomi treba zadržati mirnoću. Spremni smo i za produžetke – rekao je izbornik.

Za Danija Olma ovo će biti posebna utakmica. Hoće li možda startati?

- Popodne je trening i svi igrači mogu krenuti u prvih 11. Naravno, za Olma je ovo posebna utakmica zbog toga što je igrao u Hrvatskoj. Pun je motivacije, ali svi su igrači na dispoziciji za nastup – rekao je De la Fuente.

De la Fuente je potom govorio o Ansu Fatiju koji je pod njegovom paskom debitirao u U21 reprezentaciji.

- Lijepo je što se vratio nakon problema s ozljedama koje je imao. Fantastičan je na treninzima – naglasio je izbornik za Fatija koji je s klupe ušao u polufinalu s Italijom.

Modrić je svjetska klasa. Hoćete li se prilagoditi Modriću?

- Zbog Luke Modrića smo pod uzbunom, ali Hrvati imaju i drugih fantastičnih igrača. Kada igraš protiv ovakve momčadi kao što je Hrvatska opasnost prijeti od svih igrača. Moramo odigrati na maksimumu, paziti na sve hrvatske reprezentativce – rekao je De la Fuente.

Gavi?

- Vidim ga na raznim pozicijama u veznom redu. Odličan je, a u budućnosti će biti još i bolji, možda već i od nedjelje ako bude igrao.

Potom je odgovarao na pitanje o stoperima iz prve utakmice Le Normandu i Laporteu.

- Laporte i Le Normand su jako dobri igrači. Imamo veliku širinu, kvalitetu i iskustvo. Svi naši igrači nastupaju za velike europske klubove. Posebno sam zadovoljan Le Normandovim debijem i njegovim igrama u Real Sociedadu.

Ovo vam je peto izborničko finale, ako računamo i mlađe kategorije?

- Trofeji treneru daju priznanje. Do njih dovodi težak rad koji prethodi. Privilegija je igrati finale. Očekujem da osvojimo trofej, ali ne zbog sebe, zbog igrača, navijača, da Španjolsku vratimo na vrh gdje joj je mjesto – kazao je izbornik Španjolske.

Hoće li Joselu imati istu rolu kao i protiv Italije ili će startati?

- Koga god odaberem Joselua, Moratu, sigurno će to biti dobar izbor.

Zadnji susret Španjolske i Hrvatske završio je rezultatom 5:3. Očekujete li sličan spektakl?

- Navijači bi najviše voljeli da susret završi 8:7, ali mi treneri volimo više utakmice koje su pod kontrolom, u kojima imaš inicijativu. No, to sve žele i Hrvati – naglasio je De la Fuente.

Neki igrači poput Joselua trenutno su u fazi pregovora oko transfera, ugovora?

- Svi su potpuno koncentrirani na Hrvatsku, na finale.

Hoće li Hrvatska imati prednost domaćeg terena?

- Sretni smo što imamo lojalne navijače. Vjerujem da će nas doći podržati još i veći broj navijača nego na polufinalu – kazao je izbornik.

02. svibanj 2024 05:30