StoryEditorOCM
SportLUDA UTAKMICA

Spektakularni preokret na Gripama: u dramatičnoj majstorici polufinala Zadar je izborio finale s Cibonom! Dvoranom se orilo: „Šampioni!”

Piše F. Vulas
27. svibnja 2022. - 20:52

Split – Dvorana na Gripama.

Gledatelja 1800. Majstorica polufinala doigravanja za prvaka HT Premijer lige košarkaša:

Split – Zadar 77:84 (16:17, 20:14, 26:26, 15:27).

S ukupnih 1:2 u finale je prošao Zadar.

Suci: Alfred Jovović (Velika Gorica), Denis Hadžić (Pula) i Bojan Kruljac (Zagreb).

Split: Perković (8), Kedžo, Runjić, Žganec (5), Ukić (12), Vuko (13), Čampara (6), Jukić (6), Bajo, Kovačevič (3), Jones (10), Shorter (14).

Zadar: Carter (13), Marčinković, Paponja, Jordano (3), Brala, Bursać (4), Junaković (9), Buljan, Drežnjak (14), Mavra (18), Thompson (23).

 

Spektakularnim preokretom na Gripama u dramatičnoj majstorici polufinala Zadar je izborio finale s Cibonom. Split je šest i pol minuta prije kraja susreta imao prednost 70:59, potom i 72:65 na nešto više od četiri minute do kraja susreta. Izgledalo je kao da je domaćin na najboljem putu da drugu sezonu zaredom igra finale domaćeg prvenstva, ali branitelji naslova se nisu složili s time. Tada su gosti u dvije minute napravili seriju od devet uzastopnih koševa, preokrenuli na 72:74 i bacili u euforiju Tornado koji je stigao na Gripe. Igrači i navijači Zadra proslavili su na koncu zajedno veliku pobjedu, a Gripama je iz grla pripadnika Tornada odzvanjalo: „Šampioni!”

Split je imao gotovo sve u svojim rukama, ali po izlasku u ovom susretu svog najraspoloženijeg igrača Vuke zbog petog prekršaja potpuno je stao. Zadrane je do velikog „comebacka” povukao Drežnjak s dvije munjevite trice, ukupno tri u dramatičnoj završnici susreta, a ukupno je svih svojih 14 poena zabio u drugom poluvremenu. Ukupno su gosti četiri trice zabili nakon što je Split imao spomenutih plus 11. S druge strane Splićani su promašivali gotovo sve u trenucima kada se susret lomio, što trice, što zicere.

- Zadar je bio za nijansu bolji i zasluženo ide u finale. Pogodili su neke jako važne šuteve. Mi smo s druge strane promašili zicere, neke šuteve. Zabili su i dosta slobodnih bacanja, imali su neke lagane poene – kazao je trener Splita Srđan Subotić.

Zicere su promašili Jukić i Žganec, a dvije trice je zabio Drežnjak?

- Tu se sve prelomilo, to čini razliku. Dali smo sve što smo imali. Imali smo dobre situacije, ali ih nismo realizirali. Nije nam pofalilo goriva u završnici susreta, mislim da su imali tu kvalitetu više da pogode teške šuteve. Razočaran sam, ali sam realan i kada je dobro i kada je loše. Znamo što smo napravili, naravno da smo htjeli i nešto više, ali realno je Zadar kvalitetnija momčad od nas. Natjerali smo ih da izvuku sve što imaju – rezonirao je Subotić.

Ocjena Splitove sezone?

- Nitko ne zna što se tu sve događalo. Na kraju Perkovića nismo imali u jednom susretu polufinalne serije, Shorter je danas dobio dvije injekcije da može igrati... Sezona je bila dobra, ali ništa više ni manje od toga – ocijenio je Subotić na koncu sezone koja je možda bila i posljednja u karijerama za najiskusnije igrače Splita Ukića, Kedžu.

Subotićev imenjak na suprotnoj klupi Helbich čestitao je svojim igračima, ali i navijačima.

- Prvi put smo ove sezone imali ovakvu podršku na tribinama. Čestitam i momčadi Splita na fer i korektnoj utakmici, sve naše utakmice ove sezone su bile na par lopti. Imali smo problema u prijašnjim susretima sa skokom, ovdje nam se to dogodilo u prvom poluvremenu. U drugom dijelu smo to uspjeli kontrolirati i to nam je donijelo rezultat. Pobijedili smo u skoku i to nam je donijelo pobjedu – kazao je Helbich.

Drežnjak?

- Nije mu ovo bio prvi put da loše uđe u utakmicu pa da se kasnije digne. Nije mu lako igrati s igračima koji su fizički jači od njega. Ušao je i u brze probleme s osobnim pogreškama, ali vjerovali smo u njega – kazao je Helbich.

Došli ste sada na korak od obrane naslova prvaka?

- Cibona je dobra, ima i prednost domaćeg terena. Mladi su, energetski su sigurno u prednosti nad svim ostalim momčadima. Žao mi je samo što nemamo dovoljno vremena za pripremu utakmice, imat ćemo samo jedan trening, ali svakako ćemo dati sve od sebe da barem jednu utakmicu u Zagrebu dobijemo – najavio je Helbich.

Prva utakmica finalne serije koja se igra na tri pobjede igra se u ponedjeljak u Zagrebu. U prva dva susreta domaćin je Cibona, u sljedeća dva (ako se četvrti bude igrao) Zadar, a eventualni peti također će se igrati u Draženovom domu.

 

SEMAFOR: 

8:14 (8.)

Zadar je koncentriranije ušao u utakmicu na čelu s ključnim igračima Carterom i Mavrom. Split se već nekako standardno u ovoj seriji previše u startu bazirao na vanjski šut dok su se igrači na unutarnjim pozicijama ponovno vrlo rano nakrcali osobnim pogreškama.

23:20 (13.)

Nakon što je blokirao Bursaća, Jones je isto napravio i Junakoviću pa se razgoropadio i po pitanju realizacije. Ukić i on poveli su „žute” do preokreta. Thompson je pogodio tricu, ali je u idućem napadu gostiju promašio dva slobodna bacanja.

47:37 (23.)

Čekao je Split cijelo vrijeme vanjski šut i isprovocirao ga je početkom treće četvrtine. U prve tri minute treće dionice trice su pogađali Shorter, Vuko i Perković. A kad je potonji zabio i „duju” otišao je Split na dvoznamenkastu prednost. No, Vuko je već skupio četiri osobne pogreške.

52:53 (27.)

Preokret Zadrana u samo četiri minute uz more slobodnih bacanja, u režiji razigranog Mavre. Iznudio je nesportski prekršaj Žganeca, a klupa Splita je zbog prigovora dobila i tehničku. Nakon serije slobodnih bacanja gosti su se približili, a onda teškom tricom Mavre preko ruke i poveli.

62:55 (30.)

Subotić je unatoč četiri prekršaja vratio Vuku u igru, a miljenik splitske publike uzvratio je sa čak sedam koševa u manje od dvije minute. Izazvao je ovacije domaćih navijača. Pred kraj treće četvrtine Jones je novim ubačajem vratio Splitu osjetniju prednost.

70:59 (34.)

Činilo se kako sve ide na mlin domaćina kada je Split ponovno došao do dvoznamenkaste prednosti, bez obzira što je u međuvremenu Vuko morao iz igre zbog pet prekršaja. Zadar je izgledao izgubljen, a Čampara je tricom zabio za visokih plus 11 „žutih”.

72:74 (38.)

Spektakularan preokret Zadrana. Povukao je goste Drežnjak s dvije brze trice. Subotić je to pokušao prekinuti minutom odmora, ali Zadrani su baš bili u elementu i nisu imali namjeru stati, dok je Split bez Vuke baš stao. Jordano je potom zabio tricu za 72:72, a Carter za vodstvo 140 sekundi do kraja.

75:80 (39.)

Nizali su „žuti” pogrešku za pogreškom, a raslo je samopouzdanje Zadrana. Na 61 sekundu do kraja susreta Drežnjak je iz kantuna pogodio novu tricu za velikih plus pet Zadra na ulasku u zadnju minutu. Tornado je bio u euforiji. Pokušali su Splićani tricama Perković, Čampara, ali nije išlo.

 

18. travanj 2024 03:36