StoryEditorOCM
SportNAKON 20 GODINA - TAKAV KRAJ? NA POMOLU NAPRASNI OPROŠTAJ ZADARSKOG PLAYA, JEDNOG OD ZADNJIH ROMANTIČARA HR KOŠARKE

'Što reći, telefoni zvone, svi pitaju što je...'

Piše SN
4. travnja 2019. - 21:29
marko

MARKO POPOVIĆ Hrvatski bek u 37. godini doživio ozljedu koljena i možda neće više zaigrati do konca ove sezone, a takav oproštaj od španjolskog kluba Fuenlabrade, možda i karijere, sigurno nije planirao

 

Kad netko ima 37 godine, i kad je kapetan kluba koji se bori za ostanak u najjačoj ligi Europe, pa odigra samo tri minute u važnoj utakmici protiv Murcije (Fuenlabrada je slavila sa 101:93), onda je to vijest koju valja provjeriti. U srijedu je stvar dodatno zakuhana objavom Funelabrade kako će njezin kapetan Marko Popović zbog ozljede koleteralnog ligamenta biti izvan stroja četiri do šest tjedana. Kako je zadnje kolo u ACB ligi na rasporedu 26. svibnja, vremena nema na pretek da se Popović vrati.

- Ma pogodio me protivnički igrač, prošao je kroz mene, koljeno je otišlo. I što da kažem, telefoni zvone, svi pitaju što je, a meni je to grozno. Nisam se htio oprostiti na taj način.

Popović je djelovao tužno, zabrinuto. Uglavnom, 37 godina je tu, uvelike je razmišljao i prije nego li se ovo dogodilo da mu je to posljednja sezona u karijeri.

- Pa razmišljao sam o tome da više ne igram u inozemstvu. Međutim, sada ništa ne znam, hoće li mi se promijeniti planovi, vidjet ću. U svakom slučaju sada gledam na kratkoročne ciljeve. Nastojat će sve napraviti, pristupit ću rehabilitaciji kao da se spreman za sezonu tijekom ljeta, jer ću nastojati da se oprostim na parketu, da tu utakmicu posljednjeg kola, koju 26. svibnja igramo kod kuće s Tenerifima budem na terenu. Planirao sam ionako da ti tu dođu svi najbliži, obitelj, prijatelji. Pazi, 20 godina mi traje profesionalna karijera, nisam računao da će ovako to biti na kraju.

Julian Finney/Getty Images

Getty Images

Je li to definitivni kraj?

- Pa, ajmo to reći ovako; ovo je oproštaj od Fuenlabrade. Tu sam proveo odlične posljednje sezone. I ako je to to...

Djelovao je pokošeno, čak i preko telefona. S druge strane, dok smo razgovarali, javljali su sa svih strana. Denis Vrsljako, Zoran Savić, svi pitaju što je...

- Ma, ovo definitivno nije način za završiti karijeru. Ma, moram završiti na terenu, makar i na štakama ući u igru, pa mahnuti štakama. I ono što je najgore, nije to bila neka ozljeda u kojoj je koljeno samo otkazalo, čovjek je prošao kroz mene, moglo se dogoditi uvijek...

ABA liga sa Zadrom

Ozljeda nije teška, kad je o koljenu riječ, onda je ozljeda kolateralnog ligamenta jedna od najlakših. Međutim, stigla je na koncu sezone, sezone u kojoj je Popović morao donijeti konačnu odluku o tome hoće li još oblačiti dres ili će reći, “hvala na svemu”.

Iza njega karijera koja, barem što se tiče profesionalog igtanja traje od 1998. kad je obukao dres Zadra po prvi puta. Igrao je i za Valenciju, Cibonu, Efes, Žalgiris, Uniks, Himki i unazad četiri godine za Fuenlabradu.

Pop je pri tome osvojio ABA ligu 2003. godine sa Zadrom i bio je MVP Final Foura ABA lige u Ljubljani, zatim je bio i dva puta osvajač Eurokupa, prvi puta 2001. s Uniksom, onda i 2015. s Himkijem. Te 2011. je bio MVP finala Eurokupa u Trevisu, ima iza sebe četiri prvenstva Litve i tri kupa u Litve u dresu Žalgirisa, te dvije osvojene Baltičke lige. Sa Zadrom je osvojio dva hrvatska Kupa, s Cibonom je bio prvak Hrvatske, s Efesom je osvojio turski Kup, s Uniksom ruski Kup. Bio je četiri puta u na All Star utakmici u Litvi, izbaran je 2016. i u drugu najbolju petorku ACB lige. I da, Marko Popović je na četvrtom mjestu najboljih strijelaca Eurokupa svih vremena sa 85 odigranih utakmica u kojima je stavio 1188 poena. Na prva tri mjesta su Bojan Dubljević sa 1409 poena, ali u 116 utakmica, Rafa Martinez je zabio 1240 poena u 143 utakmice, a Alex Mumbru 1192 u 122 utakmice...

, Image: 348185313, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Profimedia, Alamy / Profimedia, Alamy

Marko Popović i Dario Šarić

  

Srebro još iz 2000.

Ako je to kraj karijere, treba podvući i ovo; Marko Popović je najviše želio u svojoj karijeri osvojiti nešto s hrvatskom reprezentacijom, no ispalo je da je to bilo tek juniorsko srebro na EP-u 2000. godine u Zadru, kad je Hrvatska s Popovićem poražena od Francuske za koju su igrali Tony Parker i Boris Diaw.

Bio je, međutim, Popović u reprezentaciji na šest Eurobasketa; 2003., 2005., 2007., 2009., 2011. i 2017. Bio je na SP-u 2010. i na Olimpijskim igrama 2008.

Ako je to kraj karijere, kad pogleda unazad može biti ponosan, to je sigurno. Ako je kraj. Nemojte se iznenaditi ako ne bude. Marko Popović je i ove sezone pokazao kako još uvijek može. Iako će u lipnju napunuti punih 37. Samo da se oporavi.

6 Eurobasketa odigrao je s Hrvatskom, te po jedan SP i OI

4 države u kojima je osvajao trofeje: Rusija, Turska, Litva, Hrvatska

19. travanj 2024 16:13