StoryEditorOCM
SportOSVRT NA SEZONU

Što se dobilo šestim mjestom u ABA ligi iz koje voljom klubova nitko nije ispao? Kakav profit će od svega imati KK Zadar?

Piše Dražen Žura
20. travnja 2024. - 18:40

Uspjeh je relativan pojam, jer uvijek ovisi iz kojeg se kuta gleda ili raščlanjuje učinak, u ovom slučaju, riječ je o sezoni Zadra u regionalnoj košarkaškoj AdmiralBET ABA ligi.

Nedugo nakon drugog četvrtfinalnog ogleda protiv Budućnosti, trener Zadra, Danijel Jusup koji je prema izboru njegovih kolega, navijača i novinara dobio veliko priznanje, proglašen je najboljim trenerom ABA lige, nije se previše upuštao na učinjeno.

Na novinarski upit, kako bi ocijenio sezonu, iznimno kratko je odgovorio: „Lani smo bili sedmi, ove šesti. Eto to je moj dogovor na vaše pitanje”! I kad se zbroji šesto mjesto, te činjenica kako je uz spomenutu Jusupovu titulu, Luka Božić, proglašen MVP osnovnog dijela sezone, kao i najboljim strijelcem, onda se ispod podvučeno crte može upisati ocjena – uspješno!

Uzmemo li u razmatranje i cilj na početku sezone koji se očitovao kroz Jusupovo razmišljanje kako je ostanak u ligi primarni cilj ostanak u ABA ligi i tu se također može kazati da je uspjeh ostvaren! Idemo li dalje grebati preko razvoja situacije kroz sezonu, dolazimo do trenutka u kojem je Zadar neko vrijeme živio na četvrtoj poziciji. I tu se nametnuo zaključak kako bi četvrtfinalna priča mogla donijeti Cedevita Olimpiju, suparnika kojeg je Zadar pobijedio kao gost i domaćin, i prava prigoda za odlazak u polufinale! Ali dogodila su se dva poraza, onaj protiv Borca u Čačku i FMP-a na Višnjiku, što je Zadranima stavilo „ knedlu u grlo”!

Jusup se na naš upit o spomenutim izgubljenim utakmicama, brzo složio, kazavši: „Postoji žal za porazima od Borca i FMP-a”! Potom je nastavio:” Ozljede i utakmica u Sinju protiv Alkara su nas dosta koštali. Moramo preboljeti ovo, nije lako ovako završiti natjecanje, ali nemamo previše vremena za tugu”!

Pogled na učinak u zadnjih pet utakmica, je doista deprimirajući, jer je upisano jednako toliko poraza... Zadnja dva od Budućnosti, razotkrila su pak golu istinu, kako je priprema utakmice doista bitna stvar za svakoga pa tako i momčad iz Podgorice. Njihov stručni stožer je zorno pokazao na koji način se može zaustaviti MVP igrača sezone, tako što su, osobito u prvom dvoboju posve izolirali Božića.

Stoga valja još jednom podsjetiti na Jusupove riječi, da bez Luke nije jednostavno igrati. I bi tako, što nikako ne umanjuje ukupan značaj Božićevih izvrsnih partija koje su oslikane i u velikom broju minuta provedenih u igri. Je li Jusup imao što kazati igračima u svlačionici, jer se dugo iza utakmice zadržao u razgovoru s njima?

- Rekao sam im da dignu glave, nemam im ništa zamjeriti na igrama kroz cijelu sezonu – zaključio je Jusup šturim, ali posve jasnim odgovorom.

U daljnjoj raščlambi, valja se vratiti na početak sezone i kazati kako je momčad sastavljena na temeljima lanjske piramide, na okupu je ostala gotovo pa cijela momčad. Neko vrijeme se čekalo na Božićevu odluku ili se to može kazati i drukčije, odnosno, njegovo koketiranje s Partizanom. U konačnici je odlučio nastaviti istim putem, vratio se u klub u kojem je zaključno s ovom, proveo četiri sezone! Iz istoga kluba će, prema brojnim informacijama koje dolaze, svoju karijeru nastaviti u Valenciji.

Ali, neka nikoga ne iznenadi i „repriza” pregovora s Partizanom!? Ono s čime će se mnogi objektivni promatrači nedvojbeno složiti jest činjenica da je Jusup u ABA ligi imao rotaciju od maksimum sedam igrača u jednoj utakmici, ali najučestalije se radilo o šest. Jasno, da u takvom pristupu dolazi do trošenja silne energije i pada koncentracije kad je najpotrebnije, o čemu je trener Zadra nerijetko govorio iza poraza.

Jedna od intrigantnih misli sadržanih zapravo kroz pitanje, što se dobilo šestim mjestom u ABA ligi iz koje voljom klubova nitko nije ispao? Ponovi li se gradivo, opet se mora vratiti na dvostruko priznanje Božiću, te jednostruko Jusupu! Kakav profit će od svega imati KK Zadar? Nikakav! Jer mogući odlazak Božića u financijskom smislu klubu doista neće značiti ništa jer odlazi kao slobodan igrač – bez odštete!

Je li netko od igrača s klupe, kao prvo dobio značajniju prigodu za igru u ABA ligi? Nije! Jesu li ostali, među kojima strši ime Juana Davisa kojeg se čekalo kao „ spasitelja”, donijeli nešto osobito? Nisu! Na koncu, mnogi iz sadašnjeg „rostera” zasigurno će potražiti nove destinacije, a nije isključena ni mogućnost Jusupovog honoriranja ovosezonske titule najboljeg trenera, jer i njegove se korake, unatoč tomu što ima važeći ugovor za novu sezonu, jednako kao i Božićeve, vjerujemo, pratilo iz kuta financijskih moćnijih europskih klubova!?

Zadar na učinku 14:14 u ABA ligi!

Zbrojimo li plus i minus dobijemo rezultat koji kazuje kako se zadarska momčad četrnaest puta osladila pobjedama, ali upisala isti broj poraza.

Pobjede: Krka(2), Cibona (2), Split (2), Cedevita- Olimpija (2), po jednu protiv Partizana,FMP-a, Igokee, Mege, SC Derbija i Mornara. Porazi: Budućnost (4), Crvena zvezda (2), Borac (2), po jedan, FMP, Mornar, Igokea, Mega, Partizan, SC Derby.

 

02. svibanj 2024 07:46