StoryEditorOCM
SportPREDSJEDNIK HKS-A

Stojko Vranković: Sve skupa bilo je loše, baš loše. Mršić je pod ugovorom, ali vidjet ćemo još hoće li ostati izbornikom

Piše vedran babić/SD
5. srpnja 2021. - 07:27

Noć sa subote na nedjelju bila je teška za predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza Stojka Vrankovića.

Velike je ambicije imao HKS, ali i hrvatska država od kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u splitskoj Spaladium Areni. Na kraju ne samo da se hrvatska reprezentacija nije plasirala u Tokio, već je ostala i bez finala. Debakl protiv Brazila, pa neuvjerljiva pobjeda protiv Tunisa i onda raspad u finišu polufinala s Njemačkom - nije to bilo dobro. Nismo ni zaslužili Tokio.

Dan poslije ispadanja čuli smo se s Vrankovićem. Rana je još bila svježa.

- Od prvog dana nije izgledalo dobro. Tunis smo nekako pobijedili, ali sve skupa bilo je loše. Baš loše - otvoreno je rekao Vranković, žaleći što Hrvatska nije iskoristila prednost domaćeg terena. Nije ni posjeta na tribinama bila kakva se očekivala. Najbolja je atmosfera vladala u subotu protiv Njemačke kada je stigla i Torcida, ali ni to nije pomoglo da rezultat prevagne na našu stranu.

- Očekivanja su bila velika, slažem se, pogotovo kad su stigli Bogdanović i Žižić. Šteta je bila propustiti ovakvu priliku kao domaćin. Savez je napravio sve da turnir bude organiziran kako treba i da se nitko ne žali. Imali smo deset razlike protiv Njemačke, da smo pobijedili i ušli u finale, dvorana bi bila krcata. A onda u finalu što bude.

U čemu je bio problem? Je li u prevelikoj ovisnosti o Bogdanoviću, nedovoljnoj uigranosti ili nečemu trećem?

- Nitko nije mogao sigurno računati da će Babo nakon 2-0 ispasti iz doigravanja i bili smo sretni kad je stigao, iako se priključio tek par dana prije turnira. Jedna je igra bez njega, a s njim posve druga. On je naš najbolji igrač, kad imaš njega uz sebe očekuješ da bude svemoguć. Međutim, jedan na pet teško je igrati. Imamo u reprezentaciji Jordana koji je nedavno došao iz Osijeka u Zadar i odigrao sjajnu petu finalnu utakmicu prvenstva, ali ne možete od njega očekivati čuda. Imate Marčinkovića koji je protiv Tunisa uhvatio sedam ofenzivnih skokova, koji će se baciti na glavu za loptom i sjajan je u obrani, ali košarka se igra radi koševa...

Kakva je bila atmosfera među igračima, koliko ste je uopće mogli doživjeti s obzirom na to da su bili izolirani?

- Možda sam napravio grešku što nisam ostao s njima u “balonu”, ali kao predsjednik sam morao dočekivati ljude iz FIBA-e i razne goste. Nezgodno je da ih netko dočekuje u moje ime. Inače mi je draže kad sam uz reprezentaciju na dnevnoj bazi i kad s momcima mogu popričati licem u lice, no s obzirom na taj “balon” ne bi bilo zgodno. Uostalom, koliko znam nitko od predsjednika ostalih saveza također nije bio u “balonu”.

Što dalje? Već se na jesen otvara prvi “prozor” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a Eurobasket je u rujnu sljedeće godine.

- Sad treba odmoriti neko vrijeme, analizirati cijelu situaciju i vidjeti gdje se griješilo.

Kakva je situacija s izbornikom Veljkom Mršićem?

- On ima ugovor do Europskog prvenstva.

Nema promjena?

- Ne mogu vam to u ovom trenutku reći. Svakako ćemo se naći, analizirati sve i vidjeti što i kako dalje - reći će za kraj Vranković.

Dakle, sve su opcije otvorene. Vruće je ljeto pred hrvatskom reprezentacijom. ∙

23. travanj 2024 23:50