StoryEditorOCM
SportKOŠARKA

Sutra počinje Adidas Next Generation - kvalifikacijski turnir juniorske Eurolige

Piše Dražen Žura
2. ožujka 2023. - 16:31
U Zadru se odrzava Adidas Next Generation turnir, sluzbeni natjecateljski turnir Eurolige. Neke od najboljih mladih momcadi Europe igrat ce u dvorani Kresimir Cosic od 3. d 5. ozujka. Na fotografiji: Zdenka Zrilic - organizatorica.Luka Gerlanc/

Adidas Next Generation, euroligaški košarkaški kvalifikacijski turnir koji ove sezone obilježava svoje 20. izdanje, igra se u Zadru u dvorani Krešimir Ćosić od 3. do 5. ožujka. Riječ je o natjecanju na kojem su igrali i danas brojni uspješni igrači Eurolige i NBA poput Luke Dončića, Alberta Abaldea, Goge Bitadzea, Luigija Datomea, Vasilija Micića, Nikole Mirotića, Donatasa Motiejunasa, Darija Šarića, Miloša Teodosića, Jonasa Valanciunasa i Victora Wembanyama.

Juniorski sastav KK Zadar, imat će tako prilike odmjeriti snage s klubovima: Casademont Zaragoza, FC Barcelona, Maccabi Tel Aviv, Cedevita Olimpija Ljubljana, Stellazzurra Rim, Helsinki Basketball Academy te Adidas Next Generation Zadar.

Prvi suparnik Zadru, upravo je ANGT – Zadar momčad u kojoj je dvanaest igrača iz čak deset zemalja: Austrije, Slovenije, Španjolske, Nizozemske, Rusije, Senegala, Malija, Irana, Bugarske i Francuske.

- Meni kao treneru, posebno mladim igračima pružila se velika prigoda jer smo se našli u društvu velikih klubova koji imaju svoju značajnu košarkašku težinu. Moći ćemo se uvjeriti koje su naše vrijednosti, odnosno mogućnosti, i dobro je što nemamo nikakav imperativ uz činjenicu kako je i naša momčad sastavljena od igrača koji su ulazno juniorsko godište, uz nekoliko kadeta. Uglavnom moći ćemo vidjeti gdje smo u ovom trenutku u odnosu na ostale – kazao je Roko Jurlina trener Zadra, koji je imao prigodu vidjeti kako izgleda momčad ANGT – Zadar...

- Primjetno je da su unutra neki igrači koji već imaju i iskustvo igranja u seniorskim utakmica, međutim, isto tako, vidljivo je kako nisu dovoljno uigrani. Iza nas je podosta utakmica i tu vidim određenu prednost za nas. Istina, dojmila su me se dvojica igrača iz Senegala i Malija, doista, imaju zavidan potencijal. Mišljenja sam da prvi dan možemo otvoriti pobjedom kojom ćemo kročiti u nastavak ovog iznimno zanimljivog natjecanja.- zaključio je Jurlina.

U grad košarke stiže i više od 50 NBA skauta, a mlade košarkaše s tribina će gledati i brojne obitelji. U petak i subotu se igra po šest utakmica u danu, dok se u nedjelju igraju četiri za plasman.

Ulaznice se po simboličnoj dnevnoj cijeni od 5 eura, koja vrijedi za sve utakmice, mogu kupiti na blagajni ŠC Višnjik.

- Ovaj se turnir po prvi puta u povijesti događa u Hrvatskoj, kao službeni kvalifikacijski turnir Eurolige. Iznimno smo sretni da smo uspjeli organizirati ovakav događaj u Hrvatskoj. Ovo je velika promocija za našu zemlju, ali isto tako i velika prilika da se naši košarkaši okušaju s nekim od najboljih vršnjaka iz Europe danas! – kazala je Zdenka Zrilić iz tvrtke Sport Event, organizatora turnira.

Uz sam turnir, u nedjelju nas na Višnjiku očekuje i Kids‘ Day na koji se u subotu ujutro na Narodnom trgu mogu prijaviti roditelj i dijete. Bit će zanimljivo vidjeti kako igraju dvije generacije zajedno.

Raspored utakmica u petak, 3.ožujka:

Casademont Zaragoza – Maccaby Tel Aviv (9 sati), Cedevita Olimpija – Stelazzarra Roma (11.15), Barcelona – Helsinki Academy (13.30), Zadar – Next Generation Team Zadar (15:45), Maccaby – Cedevita Olimpija (18) i Stellazarra Roma(20:15).(dž)

25. travanj 2024 13:28