StoryEditorOCM
SportNEIZBJEŽNO

Sve je prolazno: slijedi li nakon Svjetskog prvenstva oproštaj Modrića od reprezentacije? Real već ima plan za njegovu novu karijeru

Piše Robert Matteoni/SN
24. ožujka 2022. - 07:24

Upredstavljanju svoje druge knjige Zlatan Ibrahimović je otvoreno priznao: ”Igram dok mogu i osjećam strast, ali i zato što se pomalo panično bojim što ću raditi sam sa sobom kad zaključim karijeru”.

Švedski fenomen nogometa u 41. godini prkosi prirodnim zakonitostima. Predvodi Milan u trci za povratak naslovu prvaka nakon jedanaest godina (baš tada je igrao prvi put u Milanu), a nalazi se i u reprezentaciji, koja se mora izboriti u play-offu za Katar - pišu Sportske novosti.

Zaključivanje karijere za sve je sportaše, a posebno velikane, uvijek trauma. Tom Brady je nedavno najavio kraj, ali se već nakon mjesec dana “mirovine” predomislio. S 44 godine nastavlja u brutalnoj fizičkoj zbilji američkog footballa...

Respekt najvećih

Luka Modrić je naš velikan, kojem su javno u više navrata respekt iskazali i Brady, i Ibrahimović, i brazilski Ronaldo, i Dončić, i Beckham, i mnogi drugi globalni velikani jer Modrić nije bio samo najbolji nogometaš svijeta, koji čitavo desetljeće predvodi možda i najbolju trofejnu generacijsku eru velikog Reala, nego i lider male Hrvatske prema ostvarenju sna nastupa u finalu Mundijala.

No, Modrić je, što mnogi niti ne registriraju, prije tri godine proglašen najboljim sportašem svijeta. Ispred Đokovića i Federera. Sve navedeno je tek dio riznice mu dosega zbog kojih pripada elitnom svijetu najslavnijih među slavnim sportašima globusa.

image
Boris Kovačev/Cropix

Luka Modrić je postao poseban i zbog još jednog dosega koji ga svrstava u još elitnije sportske salone. Na pragu 37. godine igra i dalje na najvišim natjecateljskim razinama u svom sportu. On će vrlo skoro potpisati novi ugovor za Real Madrid za već jedanaestu sezonu u najvećem klubu svijeta. I to neće biti znak zahvalnosti Florentina Pereza, nego je prije svega potvrda da ga Real i dalje treba jer bolje alternative, unatoč svim milijunima za kupovinu, jednostavno nema.

Modrić već 4-5 sezona u velikom stilu dribla predrasude o limitima trajanja karijere na najvišim razinama nogometa. Još od 2017./18. bio je predmet analiza može li biti i dalje ono što Real treba. Dovodilo se velike talente, nove Modriće, ali izbor trenerima je uvijek bio onaj stari. I od pandemijske 2020. godine, kada je još senzacionalno podigao učinak i utjecaj na Realovu igru, isti analitičari i madridsko okruženje stalno promiču nove ugovore i doživotno mu vezanje za Blancose.

Javno neodređen

Luka Modrić je javno neodređen po pitanju duljine karijere. Još lani je kazao da će samo uživati u igri, svjestan da je sve osvojio, kolektivno i osobno, te da će igrati sve dok osjeća da može, da ima strasti i za trening, a ne samo utakmice. Da tako živi ovu fazu karijere vidi se i po učinku, kao i motivaciji koju iskazuje, kao da je na početku ere Real kad je prije deset godina stigao s 27 ljeta, gladan osvajanja trofeja. Način na koji je slavio “običnu” eliminaciju PSG-a u osmini finala LP-a više nego dovoljno ukazuje intenzitet njegovih motivacija.

image
AFP

No, Modrić je svjestan da je sve prolazno, ne samo u sportu. I da se aktivna karijera približava kraju više nije dugoročna tema. S obzirom na fizičku mu pripremljenost sasvim je sigurno da će odraditi tekuću i iduću sezonu. Vrlo je vjerojatno po njegovim razmišljanjima da će nastaviti još jednu sezonu potom. Dakle, neki okvirni plan je da se održi na novim razinama do 2024. godine.

Dvojbenim ovog trenutka ostaje hoće li 2023./24. odraditi u Realu ili će se otisnuti u neku nogometno egzotičnu stvarnost, odakle ne manjkaju lukrativni pozivi. Obje opcije su vrlo realne. Florentino Perez bi želio da ostane u Realu do kraja karijere, a onda postane jedan od klupskih dužnosnika. Ukoliko bi Modrić na kraju Realove ere procijenio da mu treba za odmak od svega neko razdoblje igranja u manje zahtjevnoj nogometnoj stvarnosti, onda će otići i postupno se pripremati za kraj karijere...

Što to sve znači za Modrićevu vatrenu karijeru? Još prije Rusije potezala se tematika o mogućem oproštaju od Hrvatske. O njoj je tada dvojio i sam igrač, dijelom i zbog tadašnje mu nepopularnosti, te animoziteta nastalog zbog slučaja sudskog svjedočenja. Modrić je ostao i nakon svega kazao da će igrati za Vatrene sve dok osjeća da može, odnosno, da ga izbornici žele. Tako i jest već skoro četiri godine, u kojima je imao visoki reprezentativni učinak.

Upravo počinje reprezentativna sezona 2022. i to na mjestu gdje će ona u prosincu biti zaključena vrhuncem, Svjetskim prvenstvom! Prvi puta će se isto igrati u zimskim mjesecima i završiti praktično pred Božić. Hrvatsku uz dvoboje sa Slovenijom i Bugarskom očekuje lipanjski turnus Lige nacija. To je četiri nastupa s Francuskom (2), Austrijom i Danskom. U rujnu slijede uzvrati s Dancima i Austrijancima. Uz ovih osam utakmica vjerojatno će biti još dvije utakmice pripreme za SP, te najmanje tri utakmice u grupi. Dakle, unutar 9 mjeseci imamo priliku još 13 puta uživati u reprezentativnom nogometu Luke Modrića.

image
AFP

Hoće li on odlučiti nakon Katara, s 37 i pol godina, nastaviti reprezentativnu karijeru, naravno ako ga izbornik bude želio? Ovog trena nam se čini, temeljem prošlih iskustava razgovora s Modrićem, da sazrijevaju čvrsta mu uvjerenja da je Katar posljednji vatreni tango. I tu nije presudno bi li još mogao biti od koristi reprezentaciji u 2023. jer kako igra nije sporno da bi bio dobar. Ključno je ima li smisao Modrićev nastavak, kako za njega tako i za Hrvatsku, a u kontekstu idućeg velikog turnira, Eura 2024.

Dostojanstven finiš

Reprezentacija se u 2023. kroz kvalifikacije mora naučiti živjeti bez Luke Modrića, da bi u novoj eri izrasla opet u kompetitivnu momčad za iduće turnire. I Modrić se mora naučiti živjeti bez reprezentacije da bi zadržao energiju kojom će kroz klub na dostojanstven način finiširati veličanstvenu mu karijeru.

Zbog svega, pred nastavak vatrenog filma u 2022. godini, u idućih devet mjeseci treba guštati u Modrićevom reprezentativnom nogometu jer on će sigurno posebno živjeti i doživjeti tih desetak nastupa do kraja godine (neka ih što više u prosincu), svjestan da su finiš 16 senzacionalno uspješnih vatrenih ljeta. Kad tako uživa, kako pokazuju iskustva i u Realu, Modrić je posebno razigran. I svi oko njega...

Brojke

- 146 utakmica za hrvatsku selekciju odigrao je Luka Modrić

- 20 pogodaka u dresu najbolje vatrene vrste odigrao je Modrić

16. travanj 2024 17:03