StoryEditorOCM
SportDRŽAVNO PRVENSTVO

Sve je spremno za najveći ribolovni događaj na otoku Viru!

Piše Kažimir Škrbić/Virski list
8. listopada 2020. - 12:14

Samo nas jedan dan i poneki detalj u pripremi natjecanja dijeli od svečanosti otvorenja Državnog prvenstva za sportske ribolovce (štapom s obale) u kategorijama U-16 i U-21, koje će se od petka do nedjelje održati na otoku Viru. Jučerašnja kiša pomaknula je raspored u pripremi natjecanja za prvi ljepši i sunčaniji dan, pa će domaćini natjecanja iz ŠRD Vir danas označiti ribolovne zone. Trodnevnim ciklusom završene su i pripreme virskih udičara Roka Begonje i Tamare Čavrag koji će nastupiti u svojoj dobnoj kategoriji U-16, pa je manje-više sve spremno za otvorenje Državnog prvenstva u petak, odnosno samo natjecanje u subotu i nedjelju. Tada će na virska ribolovna borilišta u Velikoj Slatini te kod Stare Lanterne izaći ukupno 45 najboljih mladih ribolovaca u Hrvatskoj, odnosno 24 u mlađoj (U-16) i 21 u nešto starijoj dobnoj kategoriji (U-21). Na ranije održanom Međužupanijskom prvenstvu u Rijeci i prošlogodišnjem Državnom prvenstvu u Korčuli svi su oni trasirali put za nacionalnu završnicu na Viru.

- Više od 90 posto posla smo odradili, tako da mirno očekujemo svečanost otvaranja i početak natjecanja. Naši natjecatelji imaju još pripremiti predveze, ali u svakom slučaju poznaju teren i znaju što ih čeka. Tamara recimo jako voli poziciju u Velikoj Slatini - kaže predsjednica ŠRD Vir Elizabeta Fumić, u ime domaćina natjecanja kojega organizira Hrvatski savez za sportski ribolov na moru (HSSRM). Ovo nije prvo natjecanje najviše nacionalne razine koje će se održati na Viru, jer su ranije u seniorskoj kategoriji održana Prvenstva Hrvatske u atletskom maratonu i olimpijskom triatlonu, kao i Kup Hrvatske u triatlonu te međunarodna biciklistička Velika nagrada otoka Vira za mlađe kategorije, no riječ je o natjecanju najviše razine u sportskom ribolovu ikad organiziranom na otoku. Zato je svoj dolazak prvo najavio, a potom i potvrdio predsjednik HSSRM-a Đuro Marinović, što govori kako ćemo od petka do nedjelje na djelu gledati aktualne i potencijalne reprezentativce. Iako nema rezultatskog imperativa kada su u pitanju virski udičari, jasno je kako bi svi u virskom ŠRD-u voljeli gledati ponavljanje lanjskog nastupa na Međužupanijskom prvenstvu kada su se Roko i Tamara popeli na postolje, ili sličan scenarij s Prvenstva Hrvatske iste godine, kada im je za dlaku izmaknula momčadska medalja.

- Roko i Tamara ne govore baš previše, nisu od velikih riječi, ali vidi se kako bi htjeli napraviti dobar rezultat, odnosno makar ga probati ostvariti. Kažu da će dati sve od sebe, a to je jedino što od njih tražimo - zaključuje Fumić.

Ovo se natjecanje službeno vodi kao Državno prvenstvo u sportskom ribolovu U-16 i U-21 štapom s obale, pa se uz Virane kao domaćin navodi i Savez za sportski ribolov na moru Zadarske županije. Opunomoćenik HSSRM-a bit će zato Ardena Bajlo, suci Krešimir Milić i Dubravko Pejdi, voditelj natjecanja Igor Marić, tajnica natjecanja je Tijana Juretić, dok će se u ulozi službenog liječnika naći Emilijana Dujela, dr. med. Sektorske suce imenovat će domaćin natjecanja iz redova zbora sudaca, a određeno je i povjerenstvo za pregled zone kojega čine Milić i Pejdo, potom Bajlo i Marić te troje prvoplasiranih na lanjskom prvenstvu: ribolovci Vito Ferara, Leon Bajčić i Marin Market (U-16), odnosno Luka Gredičak, Lovre Radišić i Antonio Franić (U-21).

RIBOLOVNE ZONE

Velika Slatina i Rt Vrulja (Rt Rastovac) standardne su ribolovne zone na otoku koje će i na Državnom prvenstvu poslužiti kao borilište i idealna scenografija najboljim mladim udičarima u Hrvatskoj. Prvog dana natjecanja u subotu lovit će se u ribolovnoj zoni Rta Vrulja i Rta Rastovca, a u nedjelju u Velikoj Slatini. Ovaj se raspored može promijeniti ovisno o vremenskim prilikama, odnosno vjetru koji može poremetiti planove.

- U slučaju jake bure ići ćemo na poziciju kod Lanterne koja je rezervna zona - kaže Fumić, predsjednica virskog ŠRD-a i osoba za vezu na trodnevnom ribolovnom summitu.

PROGRAM DRŽAVNOG PRVENSTVA

Program Državnog prvenstva počinje u petak 9. listopada u 17:30 kada će se pregledavati obje natjecateljske zone, a potom od 19 sati počinje svečanost otvorenja Državnog prvenstva u sportskom ribolovu U-16 i U-21 štapom s obale. Natjecateljski dani u subotu i nedjelju (10. i 11. listopada) počinju mjerenjem temperature sportskim ribolovcima i izvlačenjem pozicije lovnog mjesta u sektoru. Natjecanje u kategoriji U-16 starta od osam sati, a u kategoriji U-21 pola sata kasnije. Završetak natjecanja je u 12:30, odnosno 13 sati za starije ribolovce. U 13:15 sati je vaganje ulova, dok je objava konačnih rezultata, proglašenje pobjednika i podjela trofeja i medalja predviđena za 15:30 sati. Cijeli protokol i službeni dio natjecanja izvan ribolovnih zona, odvijat će se u Konobi kod Spavalice.

SVI SUDIONICI U-16 i U-21

Mladi ribolovci u kategoriji U-16 podijeljeni su u četiri jakosne skupine, a evo njihovog rasporeda (24 natjecatelja):

1. jakosna skupina: Vito Ferara (Pirka Tribunj), Leon Bajčić (Lovrata Krk), Marin Market (Glavoč Trstenik), Teo Hajdaraj (Kantrida Rijeka), Patrik Uhač (Zubatac Lovran) i Danijel Lacković (Sipa Benkovac).

2. jakosna skupina: Stipan Barišić (Podlanica Biograd), Roko Begonja (Vir), Ivan Pribilović (Podlanica Biograd), Filip Vlado Lunaček (Jadran Opatija), Josip Taraš (Giričić Kaštel Gomilica) i Lorna Nacinović (Galeb Raša).

3. jakosna skupina: Dario Šutić (Lovrata Krk), Tamara Čavrag (Vir), Antonio Gršković (Luben Bakar), Luka Gržinić (Luben Bakar), Ivan Batelić (Galeb Raša) i Filip Butković (Zubatac Poreč).

4. jakosna skupina: Petar Pobar (Ičići), Luko Pavičević (Zubatac Lovran), Nina Gavrić (Kantrida Rijeka), Dinko Klarić (Zubatac Zadar), Kristian Deak (Ramova Krvavica) i Roko Kojundžić (Giričić Kaštel Gomilica).

Ribolovci u kategoriji U-21 također su svrstani u četiri jakosne skupine, a evo i njihovog rasporeda (21 natjecatelj):

1. jakosna skupina: Luka Gredičak (Zubatac Zadar), Lovre Radišić (Zenta Split), Antonio Franić (Zubatac Zadar), Katarina Tvrdić (Nebosija Kaštel Kambelovac), Antonio Smoković (Galeb Raša) i Ivan Raspović (Zubatac Zadar).

2. jakosna skupina: Marijo Milić (Kostrena), Ivana Budisavljević (Tunera Jadranovo), Mate Ružić (Galeb Raša), Marijana Milić (Kostrena), Domagoj Pribilović (Podlanica Biograd) i Luka Mužanović (Zubatac Zadar).

3. jakosna skupina: Vedran Ivošević (Kostrena), Mateja Budisavljević (Tunera Jadranovo), Tomislav Jurić (Poljud Split), Marko Ružić (Galeb Raša), Luka Džakula (Giričić Kaštel Gomilica) i Tonči Kutnohorsky (Poljud Split).

4. jakosna skupina: Milan Rukavina (Bura Karlobag), Lovre Mamić (Sipa Benkovac) i Paško Krančević (Špinut Split).

18. travanj 2024 06:33