StoryEditorOCM
SportODLAZI LUKA BOŽIĆ?

Tko je kriv za novu financijsku krizu u KK Zadar? Rubeša, Meštrović, Gunjević ili Dukić? Gradonačelnik: "O novcu odlučuje Gradsko vijeće!"

Piše Dražen Žura
28. siječnja 2023. - 19:35

Unatoč odličnim rezultatima u AdmiralBET ABA ligi i HT Premijer ligi, u Zadru vrije naveliko, negativnosti su nabujale kao u vrijeme velikih poplava! I sve to, očekivano, nakon zadarskog trijumfa u utakmici protiv Borca, dok se ranije priča skrivala „kao zmija noge”. 

Naime, prije nekoliko dana, kako smo već javili, jedan od najboljih igrača Zadra, Luka Božić, ustrajan je u svojim financijskim potraživanjima. Sukladno zahtjevu koji se krajnje je izvjesno, odnosi na razdoblje do isteka ovoga mjeseca Božić je obavezan odigrati utakmicu protiv Cedevite Junior (nedjelja u 20.45 u Zagrebu). To je i javno kazao, istaknuvši kako za sve što će se događati iza spomenute utakmice, ne zna, jer ne razmišlja o dalekoj budućnosti. Ne treba isticati koliki bi to bio udarac za cijelu momčad, odnosno, klub i navijače. 

image

Luka Božić
 

Luka Gerlanc/Cropix

Jusup nije mogao, ili pak nije želio, preskočiti financijsku krizu u KK Zadar. Podsjetimo, osvrnuo se na situaciju u klubu rekavši kako cijeli stručni stožer i neki igrači već neko vrijeme nisu dobili plaću. Ovo je njegov drugi istup iste naravi, koji nije bio dobro primljen kod vodstva kluba, što sigurno neće naići na odobravanje ni ovoga puta, ali briga o igračima i svima koji participiraju u radu kluba, jača je od neshvaćanja.

Prema našim saznanjima, u četvrtak se na treningu s igračima trebao sastati direktor kluba David Gunjević i to na njegovu inicijativu, međutim, kako nam je rekao Gunjević, do toga nije došlo, jer je kapetan Marko Ramljak u ime igrača kazao da se isti dogodi nakon utakmice protiv Borca, pojašnjava nam Gunjević. Nadalje, pravo je pitanje gdje je u cijeloj priči sportski direktor Denis Pleslić, koji se od uvodne konferencije uoči početka sezone, u javnosti nije previše pojavljivao, niti se javlja na telefonske pozive. Tko zna što je pravi razlog, međutim, stalno je uz momčad na gostovanjima bilo da je riječ o ABA ligi ili HT Premijer ligi. Dakle, tu je i zna sve probleme, no očito kako ih ne pokušava, barem javno riješiti. 

Također valja se zapitati na čemu se temeljila financijska strana nove sezone, kad se kao na najjačoj buri vijorila lista s ugovorima igrača u iznosu od 350 tisuća eura, ističući kako je riječ o najmanjem proračunu u povijesti KK Zadar. Nitko više ni slova o tome, odnosno, bez odgovora je pitanje, kako su nenadano ”isparila” sredstva za proračun? Očito je netko krivo računao, ili se zaigralo na kartu ”dođem ti”!

U međuvremenu, Nadzorni odbor napustio je predsjednik Ante Rubeša, prije toga i Enio Meštrović, dvojac koji je u javnosti ostavio sliku preporoditelja Zadra, uz sintagmu "ništa više neće biti kao prije”! 

image

Branko Dukić
 

Zvonko Pavic/Cropix

Branko Dukić: „O novcu odlučuje Gradsko vijeće!”

- Svi znate koliko smo kroz cijelih ovih pet godina davali KK Zadru, nažalost, Gradsko vijeće u prvom proračunu za prošlu godinu je dalo 5 milijuna kuna, dakle, Gradsko vijeće daje novac Klubu, a ne gradonačelnik. Na žalost, tih 5 milijuna kuna se pokazalo kao malo. Ljudi koji vode KK Zadar trebaju razmišljati kako okupiti sve gradske vijećnike kako bi im iznijeli svoj problem. Što se mene tiče ja bi im dao, ali ovog trenutka to ne mogu, pogotovo zbog nezakonitog proračuna, jer se samo nužne stvari financiraju. KK Zadar ima i kredit, koji je također obaveza i Grada Zadra, i to će biti riješeno, ali neki novi novac nemam odakle dati za KK Zadar! Već sam im dva puta govorio, jedan put i direktoru kluba Davidu Gunjeviću, i rekao im neka se obrate Gradskom vijeću, da ozbiljno razgovaraju o temi KK Zadar. Nadalje, na njima je da se potrude, ističem,  na direktoru  kluba Davidu Gunjeviću je da nađe sponzore, kako je i obećao! Je li teško pronaći sponzore? - upitao se Dukić. 

I doista nije, klub se doveo u situaciju da svi igrači sutra mogu napusti KK Zadar, uz opasku da će svoje pošteno zarađene i odrađene ugovore naplatiti ovako ili onako. Isto vrijedi i za trenera Jusupa, međutim, mučno je da u razdoblju kad je klub u AdmiralBET ABA ligi ostvario zavidne rezultate, jer omjer 9 pobjeda i osam poraza nikako nije za podcjenjivanje, trener Jusup mora moliti čelništvo kluba i Grad Zadar da pomognu da se plate osnovne režije kojima se jednako kao i mi ostali građani opterećeni igrači i stručni stožer. I na ovo je Gunjević imao odgovor...

- Nije istina da se radi o tri ili četiri plaće, nego dvije. Osjećaj mi je kao da je trener želio dodatno dramatizirati stanje. On se odlučio za takav istup i za to će odgovarati, jednako kao i ja za svoje postupke ako netko misli da nešto radim krivo. Ja bih uputio i pitanje Nadzornom odboru koji je odobrio da se za  približno 70 tisuća eura probije ovosezonski proračun i mi tako poslujemo sa 71 posto manje novca. Na koncu konca netko je kompletirao momčad i stručni stožer, tako da nikoga ne bih amnestirao, mislim na Nadzorni odbor koji je sve što se radilo to i potvrdio svojim odlukama, odlučan je Gunjević.

Na opasku kako je gradonačelnik Branko Dukić rekao o načinu financiranja upućujući klub na razgovor s onima koji čine Gradsko vijeće, Gunjević je imao spreman odgovor...

- Stanjem oko proračuna nije zakinut samo KK Zadar, ali mi smo nekako istureni, međutim, blokirane su i neke puno ozbiljnije stvari od Košarkaškog kluba Zadar. Mi koji smo u klubu, uz pomoć dvojice novih članova NO-a, i uz obećanja Grada nastojimo učiniti sve da klub bude likvidan. Hoćemo li svi zajedno u tome uspjeti, pokazat će vrijeme, veli Gunjević, koji je nam je potvrdio kako je Luka Božić klubu dostavio upozorenje da mu se u roku od 15 dana  podmire dvije plaće ili u protivnom odlazi.

- Razgovaralo se s njegovim agentom. Mi radimo na tome da ispunimo njegova potraživanja, jer ga želimo zadržati. I opet ono isto, pitanje je hoćemo li uspjeti u tome – iskreno će Gunjević.

image

Divljanje Đorđa Gagića na utakmici u Zadru

Screenshot/Slobodna Dalmacija

Gagića čeka kazna!

Podsjetimo, centar Borca, Đorđe Gagić, koji je nakon isključenja, uzdignutih ruku napustio teren pokazujući srednji prst svima u dvorani, priča je za sebe i takvima nije mjesto u sportu. Jer, igrači, ne samo on, trpe sve i svašta i to je nažalost dio folklora na tribinama, međutim, treba se znati izdignuti iznad toga. Uostalom, Gagić je svim silama želio i na sucima iskazati svoju fizičku snagu, pa ne treba sumnjati kako ga očekuje kazna. Isto tako KK Zadar će se nanovo suočiti s financijskom mjerom, međutim, kako su već upozoreni na učestalost incidenata, nije isključeno da se vodstvo AdmiralBET ABA lige odluči i na drastičniju kaznu. O tome će se odluka donijeti jako brzo.

19. travanj 2024 17:45