StoryEditorOCM
SportBICIKLIZAM

Trener Ante Radić: “Talenata ima, no nemamo ni uvjeta ni financija da ih zadržimo u našem klubu..."

Piše I.Gjergja
25. kolovoza 2021. - 10:11

Iako mu vrijeme ne čini uslugu jer je zbog vrućine jako teško trenirati, on s svojim biciklistima iz BK Zadra to radi u ranim jutarnjim satima, na treninge se kreće već u sedam. On je Ante Radić trener koji sa članovima Biciklističkog kluba Zadar odrađuje brojne treninge diljem županije.

Treninzi koje održava s mlađim kategorijama dugi su od 30 kilometara pa na dalje, dok nešto stariji članovi kluba često odrađuju dionice duže i od 100 km. S radom u BK Zadru zadovoljan je sretan jer je našao klub gdje može raditi i u svakom trenutku rada provoditi svoje ideje i učini ono što je dobro za njegove bicikliste. Njegov rad nagrađen je upravo uspjehom koji su postigli njegovi mladi biciklisti prošloga vikenda na Alpe Ardria Touru u Austriji.

Zaskočili smo ga nakon jednog treninga i s njim porazgovarali.

image
Privatno Album

Šira javnost ne poznaje Antu Radića, no njegovi puleni ga dobro poznaju, pa tko je on?

- Rođen i odrastao u Šibeniku, magistar sam kineziologije. Studirao sam u Splitu, a zatim došao u Zadar na poziv Biciklističkog kluba. Tu sam počeo raditi s mlađim kategorijama i vrlo sam se brzo pronašao u tom poslu. Volim trenerski posao, i mislim da je u tome tajna za postizanje dobrih rezultata. Rezultati su brzo pokazali da radimo jako dobro u klubu i također mi je ponuđeno mjesto trenera pri Hrvatskom biciklističkom savezu. Tu sam dužnost obavljao tri godine, a sad me čeka novi dio karijere u Kuwaitu. Veselim se - na kaže Ante o sebi.

Vidimo da ste pored toga što ste profesionalac, zaljubljenik u biciklizam, još i vi vozite?

-Naravno, i sam sam bio vozač, prošao sve kategorije i vozio nekoliko godina u seniorskim ekipama. Volim biciklu, to mi je zadovoljstvo, ali i dio mog posla je da pratim djecu na treninzima biciklom. Puno je drugačije kad oni na cesti imaju nekog pored sebe na bicikli, a ne u autu. Lakše ih je naučiti novim stvarima i to upražnjavam.

Dugo ste u ovome i bez straha kažite nam ima li talenata i koliko je biciklizam popularan kod mladih u Zadru?

-Talenata uvijek ima, kao što pokazuju rezultati. Do prošle godine imali smo talentiranog Nicolasa Gojkovića koji je sad krenuo korak naprijed i otišao u Italiju. Sada imamo Luku Škaru i Nou Jolića Mustaća koji ostvaruju izvrsne rezultate. Kao sport, biciklizam nije pretjerano popularan no mi nemamo problema s brojem djece. Naravno, pozivam zainteresirane da se jave u klub ukoliko žele trenirati i biti biciklisti.

image
Privatno Album

Jeli možemo očekivati nove mlade bicikliste koji će pronositi ime Zadra u Europi i svijetu kao Maja Perinović?

- Naravno. Već sam spomenuo Nicolasa, koji je već odlaskom u Italiju kao junior napravio veliki iskorak. Siguran sam da će nastaviti tim putem. Osim njega, imamo i mlađe talente koje ćemo se također potruditi usmjeriti na sličan put.

Možemo li te nove Perinovićke, Gojkoviće zadržati u Zadru i što treba da tu ostanu?

- Da budem iskren, ne možemo. Mnogo ljudi to ne zna, ali biciklizam je momčadski sport. Za održavanje seniorske ekipe potrebno je 10-ak vozača ili vozačica, ovisno radi li se o muškoj ili ženskoj ekipi. To naravno jako puno košta i za naše uvjete to je nemoguće. Mi smo klub koji za cilj ima otvaranje puta mladim biciklistima u inozemstvo, gdje mogu naći ekipe za koje će nastupati. To je za njih jedini način da voze najbolje svjetske utrke.

Radić u Kuwaitu!?

Iz reprezentacije Kuwaita prepoznali su Antin rad i pozvali su ga da radi kao trener njihovog ženskog dijela reprezentacije. Ante je sa zadovoljstvom tu ponudu prihvatio. Kratko koliko je bio ali se i vratio i čeka da ga ponovno pozovu, za to kratko vrijeme bilježi veliki napretke , iako biciklizam u Kuwaitu nije uopće razvijen. Vjeruje se da će on to uspješno razvijati.-

08. svibanj 2024 02:38