StoryEditorOCM
SportCHALLENGER KUP 2022.

Turnir u Zadru nedvojbeno spada u jedno od najznačajnijih međunarodnih odbojkaških natjecanja ove sezone! Put do vrha neće biti lagan...

Piše D.Žura
27. srpnja 2022. - 18:40

Zadar se nanovo našao u središtu sportske pozornosti! Naime, od ovoga četvrtka do nedjelje, u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, Hrvatska je domaćin Challenger Kupa 2022. za odbojkašice.

Važnost turnira ogleda su činjenici kako će pobjednička reprezentacija izboriti nastup u Ligi nacija 2023.godine.

Turnir u Zadru nedvojbeno spada u jedno od najznačajnijih međunarodnih odbojkaških natjecanja ove sezone, na kojem će Hrvatska nastojati doći do vrha na pobjedničkom postolju.

Ali, put neće biti nimalo lagan, jer je u pitanju eliminacijski sustav natjecanja, međutim, Ante Baković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza vjeruje u naše djevojke.

- Nadamo se povijesnom rezultatu, oživljavanju naše odbojke i povratak na stare staze slave, jer su nam nekad polufinala i finala bili uobičajeni. Imamo prigodu ostvariti povijesni rezultat, vjerujem da će se djevojke pokazati u najboljem svijetlu i ako Bog da uđemo u nedjeljno finale i ostvarimo prolazak u natjecanje u kojem nikad nismo bili – poželio je Baković i osvrnuo se na organizacijski dio priče...

- Što se tiče same organizacija ovoga događanja na Višnjiku to je jedna vrsta malog svjetskog prvenstva. Imamo uvjete s najvišim standardima, kao i tim ljudi koji je sposoban odraditi sve što se traži. Ocjene koje dobivamo od revizora su odlične, tako da ćemo doista biti dobar domaćin - zaključio je Baković.

Hrvatska reprezentacija će na suprotnoj strani mreže, u četvrtak u 20 sati imati izabranu vrstu Kazahstan koju ne poznaju previše, međutim, određene informacije ipak su pristigle u stručni stožer, tako da su igračice u velikoj mjeri upoznate s onim što ih očekuje.

image

Samanta Fabris i Beta Dumancic

Luka Gerlanc/Cropix

– Naša ekipa je pomlađena, atmosfera je odlična, osjeća se ono uzbuđenje uoči velikog natjecanja, koje je praktički uvod u Svjetsko prvenstvo koje se igra u rujnu i listopadu ove godine. i ozračje je izvrsno. Vjerujem da ćemo igrati najbolje što možemo. Kazahstan? Neke informacije imamo, jer smo s njima igrale prije nekoliko godina i osvojile Grand prix upravo u Kazahstanu. Uspjelo se o njim ima saznati preko igračica koje igraju u europskim klubovima klubovima, međutim, primarno je da se fokusiramo na sebe i svoju igru. Ono što nam treba jest publika na tribinama, zato pozivam sve Zadranke i Zadrane i ostale da dođu i daju našoj reprezentaciji potporu – kazala je Fabris.

Izbornik hrvatske reprezentacije Ferhat Akbaš, iskazao je veliko zadovoljstvo dosadašnjim boravkom u Zadru , te se zahvalio predsjedniku Bakoviću na osiguranim uvjetima, jednako i domaćinu turnira.

- Imali smo dobre pripreme, radilo se jako puno, ovaj turnir je veliki izazov za sve nas i za žensku odbojku u Hrvatskoj. Mi ćemo svi skupa dati sve od sebe kako bismo ostvarili najbolji rezultat – kazao je Akbaš koji će nastojati preskočiti Kazahstan, onda ih u polufinalu očekuje Portorico, reprezentacija koja izravno ide dalje zbog spomenutog izostanka odbojkašica Kameruna.

Snježana Jurinić, pomoćnica pročelnice za kulturu i sport u UO Grada Zadra, te predsjednica Sportske zajednice Grada Zadra, zahvalila je HOS-u na izvrsnoj suradnji.

– Velika odbojkaška natjecanja u Zadru posljedica su izvrsnih relacija Hrvatskoga odbojkaškoga saveza, Grada Zadra, ovdašnjih odbojkaških djelatnika i ŠC-a Višnjik i to je, ukupno gledano, veliki dobitak i za odbojku i za grad i za cijelu županiju, kao i za razvoj sportskoga turizma. Dakako i poticaj da se na lokalnoj razini odbojka još snažnije razvija. Sretni smo što je u hrvatskoj reprezentaciji i jedna djevojka koja je iz Zadra, iz ovdašnjega kluba, a sad u Mladosti, naša Josipa Marković. Pozivam sve na Višnjik da dođu bodriti Hrvatsku jer je za sve nas veliki ponos što nacionalna selekcija igra u našem gradu- zaključila je Jurinić.

image

Reprezentacija 2021. na Višnjiku 

Luka Gerlanc/Cropix

Sustav natjecanja

Ove je godine implementirana nova formula s osam reprezentacija. Na Challenger kupu u Zadru nastupit će uz reprezentaciju Hrvatske i reprezentacije Portorika, Kolumbije, Kazahstana, Češke, Belgije te Francuske, međutim u zadnji trenutak otpala je reprezentacija Kameruna, jer njihov savez nije uspio ishodovati vize. Inače, igrat će se po dvije utakmice dnevno, dakle četvrtfinala u prva dva dana, 28. i 29. srpnja, a polufinala 30. srpnja. Finale i susret za treće mjesto na rasporedu su posljednjeg dan turnira, 31. srpnja.(dž))

Raspored utakmica

 

Četvrtak, 28. srpnja 2022.: Belgija – Češka u 17 sati i Hrvatska Kazahstan u 20 sati.

Petak, 29. srpnja 2022.: Kolumbija – Francuska u 17 sati.

Subota, 30. srpnja 2022.: Polufinale u 17 i u 20 sati.

Nedjelja, 31. srpnja 2022.: Utakmica za 3. mjesto u 17 sati; finale u 20 sati.(dž

04. svibanj 2024 01:50