StoryEditorOCM
SportNARANČA U ŠIBENIKU NIJE OCIJEĐENA

Tužan se virski blues slušao u Šibeniku: Primoštenci uvjerljivo slavili i najavili pohod na Prvu ligu

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
26. studenog 2018. - 18:30
VIR_000.JPG

Na drugom ovosezonskom gostovanju Virani su kod vodećeg „Primoštena" pretrpjeli drugi uzastopni gostujući poraz (5:17), ali primoštenske naranče u tom derbiju nisu do pobjede došle oguljene i iscijeđene.

Bluzeri nisu žestoko zasvirali, bili su nejaki i (pre)slab suparnik kako bi makar odglumili voćni mikser. Tamo gdje je nekad bio rokerski Terraneo, u šibenskoj dvorani, nije bilo sluha za tužni virski blues. Virani su, drugim riječima, dobili batine i porciju frustracije.

- Istina je, očekivao sam veći otpor i težu utakmicu. U prvoj smo ruci po tradiciji nadigrani u parovima, ali je poslije sve drugo otišlo na našu stranu. Utakmicu smo prelomili na disciplinama tapeta - misli primoštenski as Renato Markoč, čovjek koji je uoči derbija označen kao jedan od onih koji će najviše utjecati na konačan rezultat.

Dobio je Markoč u matchupu prve ruke Darka Bašića u pojedincu (9:5), potom je rezultatski razvalio Zorana Marka Kokića (28:12) u preciznom izbijanju - jedinoj disciplini na tapetu gdje su Virani objektivno mogli nešto napraviti - da bi u utakmici bez značaja u trećoj ruci remizirao s Bašićem u krugu (23:23).

Bilo ga je divota za gledati; hladnokrvan i neumoljiv, vrijedno je skupljao punte nepogrešivim procjenama u pojedincu ili s pet uzastopnih pogodaka u preciznom, a jedini znak slabosti pokazao je neuspješnim valjanjima u seriji u krugu kada je Bašić majstorski izbijajući dva bulina uhvatio priključak i došao do remija.

S ovakvim Markočem te s nepobjedivim trkačem Antom Papkom, povratnikom Darkom Markočem i Denisom Galešićem koji s Papkom čini atomsku štafetu, Primoštenci mogu daleko, odnosno više i bolje nego prošle godine kada su zauzeli treće mjesto u II. Hrvatskoj boćarskoj ligi.

- Idemo na Prvu ligu. Objektivno imamo slabiju momčad od prošlogodišnje, ali je i liga znatno slabija. Nedostaje nam nekoliko igrača, prije svega valjača, međutim prihvaćamo ulogu favorita. Imamo i obećanje naše lokalne samouprave kako ćemo dobiti dvoranu, pa sve ovisi o nama - kaže Markoč.

Ovaj smo dio priče iz Šibenika gdje se odigrao derbi 4. kola zapravo htjeli posvetiti Viranima, jer je u suštini priča Bluzera i Narančastih vrlo slična, ali četverostruki uzastopni prvaci svih natjecanja u kojima su igrali i osvajali naslove, jednostavno nisu bili pravi. Više je razloga. Prvi: Primoštenci su u ovom trenutku bolja momčad i u boljoj natjecateljskoj formi. Drugi razlog: Narančasti su igrali na domaćem terenu koji je objektivna prednost i treća nesreća; Virani su nastupili bez Antonija Bilosnića, čovjeka koji u štafetnom izbijanju može uz pomoć „magnetske levitacije" juriti kao japanska lebdeća lokomotiva, a dušu je dao i za kombiniranje parova, trojki i para u krugu. Četvrti razlog prišapnuo nam je te tužne bluzerske subotnje večeri kapetan Ante Kapović.

- Atmosfera nije kao prošlogodišnja - povjerio se jedini virski boćar s brkovima. Nije ni trebao: virski wunderkind Ante Nemarić u gostima u preciznom gađa nenormalno slabih 51,7 posto s 22 pogođene boće u prosjeku (44/85), Luka Buterin gotovo je nestao sa zogova (tri pobjede u trojkama i štafetnom izbijanju uz četiri poraza), neuvjerljivi Bašić ima samo jedan remi u krugu uz tri uzastopna poraza te dva poraza u pojedincu, dok Kokić ima dva poraza i jednu pobjedu u preciznom izbijanju s prosjekom od 14 punata i 48,5 posto preciznosti (16/33).

U paru u krugu Virani su dohvatili tek jednu pobjedu, i to s odličnih 36 punata kada je Zračni Zemuničanin bio polovica te pobjedničke kombinacije, ali su u svim ostalim mečevima i kombinacijama gubili s najviše osvojenih 25 punata (dva puta Nemarić, dva puta Buterin, po jednom Božo Deša i Marjan Bukvić). Zapravo je najveći hendikep ovosezonskih Bluzera nemogućnost odlaska kompletne momčadi na gostovanja, što odmaže team buildingu i smanjuje šanse za osvajanjem bodova, a majka je rađanju nepovjerenja i nezadovoljstva. No kako je ovogodišnja priča tek počela, jedan ili dva dobra rezultata u nizu otpuhat će ove turobne misli, jer objektivno je „Vir" još uvijek na dobrom putu zacrtanom uoči sezone - preživljavanju u drugoligaškom društvu.

- Treba pošteno reći da smo u Šibeniku izgubili od bolje momčadi. Nama je najvažnije da sada pobijedimo doma „Zlatan otok", a onda možemo napasti „Komolac" ili „Naklice" u gostima. To su utakmice u kojima možemo do bodova - dan kasnije trezveno je veteran Nediljko Buškulić procijenio virsko stanje. Šibenik je, dakle, bio samo upozorenje bez prevelike štete. U ostalim susretima 4. kola: Zlatan otok - Naklice 18:4, Komolac - Hajduk Rašica 6:16, Umčani - HE Dubrovnik 11:11, Župa dubrovačka - Otok 17:5. Vodi Primošten sa svih 12 bodova, slijede Zlatan otok i Hajduk Rašica (9 bodova), potom Župa dubrovačka i Vir (6 bodova), itd. Bez bodova su Naklice s utakmicom manje.

 

Šibensko boćalište ispunjeno do posljednjeg mjesta
Derbi je ispunio očekivanja; više od stotinjak navijača primoštenskih Narančastih i virskih Bluzera sasvim je ispunilo tribine boćališta, a dio navijača smjestio se kod šanka i uz ulaz u dvoranu. Dominirali su domaći navijači, ali su i Virani imali podršku brojnih ljubitelja boćanja iz cijele Zadarske županije. U četiri dosadašnje utakmice „Vir" je pratilo 370 ljubitelja boćanja, ili nešto više od 90 po utakmici - što je vrlo lijepa brojka za drugoligaške prilike. Boćalište u Crvenim kućama na obje domaće utakmice „Vira" bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta, a tako je bilo i u Šibeniku na derbiju 4. kola.

 

Druga HBL, južna skupina. Utakmica 4. kola

BK PRIMOŠTEN - BK VIR 17:5 (4:4, 6:0, 7:1)

Šibenik. Boćalište u Mandalini. Utakmica 4. kola Druge HBL, jug. BK >>Primošten<< - BK >>Vir<< 17:5. Gledatelja: 120. Suci: Jere Malenica, Neven Storić.

POJEDINAC: Renato Markoč - Darko Bašić 9:5. PAR KLASIČNO: Marin Huljev, Mario Vukman - Zoran Kokić, Marjan Bukvić 4:13. Ante Papak, Jere Miliša - Igor Vučetić, Božo Deša 7:13. TROJKA: Darko Markoč, Denis Galešić, Ivan Prgin - Ante Nemarić, Toni Kapović, Luka Buterin 9:5. BRZINSKO: Ante Papak - Ante Nemarić 37:23. Papak 37/46 (80,4%). Nemarić 23/43 (53,5%). PRECIZNO: Renato Markoč - Zoran Kokić 28:12. Markoč 9/11 (1,2,3,4,3,4,3,3,5). Kokić 4/11 (1,4,4,3). ŠTAFETNO: Ante Papak, Denis Galešić - Ante Nemarić, Luka Buterin 43:38. Papak, Galešić 43/54 (79,6%). Nemarić, Buterin 38/54 (70,4%). POJEDINAC: Darko Markoč - Igor Vučetić 13:3. PAR-KRUG: Marin Huljev, Mario Vukman - Luka Buterin, Marjan Bukvić 28:24. KRUG: Renato Markoč - Darko Bašić 23:23. TROJKA: Jere Miliša, Denis Galešić, Ivan Prgin - Ante Kapović, Zoran Kokić, Božo Deša 13:2.

 

Vučetić se vraća u pravu formu, neumoljivi par Kokić i Bukvić Dobra vijest je povratak voditelja Igora Vučetića u formu. Nakon teške i depresivne prošlogodišnje trećeligaške sezone, koju je sam ocijenio najgorom u karijeri, tiha voda s Torova polako se kotrlja prema pravoj formi i dobrim rezultatima. U paru s Božom Dešom, koji je ne potpuno preciznim, ali dobrim pozicijskim valjanjima uništio primoštenskog valjača Jeru Milišu, Gula je izbijanjima brzo Virane doveo do 6:0. Na trenutak se Anti Papku i Miliši ukazala šansa nakon preokreta (0:6 pa 7:6), ali je ponovno Vučetić izbijanjem za dva punta, potom Deša valjanjem, doveo virski par u prednost (9:7), potom i u sigurnu pobjedu (13:7). Gula je prošlogodišnje valjanje zamijenio izbijanjem, a to se pokazuje boljom opcijom za momčad. U paru s Antonijem Bilosnićem dobio je 13:5 kombinaciju „Otoka", u Dubrovniku Hidroelektričare 8:6 s Nedom Buškulićem te Nikolu Mikulića u pojedincu 13:10 na istoj utakmici. Mada je zamijenjen u paru, slavio je opet s Air Antonijem 13:5 protiv „Župe dubrovačke", a jedini poraz 3:13 upisao je u Šibeniku u pojedincu od Darka Markoča. Držao se do 3:6, a onda počeo podizati ruke u zrak uz mrmljanje. I to je Gula. Još je bolja vijest zadržavanje visoke razine kvalitete u izvedbama najubojitijeg ligaškog para Zoran Marko Kokić i Marjan Bukvić, koji u tri susreta ne znaju za poraz. Parovima „Župe dubrovačke" (13:1), „Primoštena" (13:4) i „Otoka" (13:2) ostavili su sitno mljeveno brašno od 7 punata u tri utakmice (2,3 po utakmici) sa maksimalno osvojenih 39 punata.
19. travanj 2024 01:10