StoryEditor
SportORGANIZIRAO JASTREB

U Kukljici održana dva sportsko – edukativna taekwondo kampa u koje je bilo uključeno 140 sudionika

Piše Ivica Gjergja
22. kolovoza 2020. - 16:40
TKD JastrebTkd Jastreb

U Holiday Parku Zelena Punta u Kukljici u suradnji s Adriatic Tours Resort-om održana su dva sportsko – edukativna taekwondo kampa u koje je bilo uključeno 140 sudionika podijeljenih u dvije skupine.

Prvi sportski kamp održan je u sklopu dvogodišnjeg europskog projekta “Sportska edukacija za novi život kojemu je cilj integracija i socijalna uključenost azilanata u Republici Hrvatskoj, a koji je ujedno i najveći sportski projekt s azilantskom populacijom u RH. Kreativnim i inovativnim pristupom kroz sport i igru spojene su različite skupine koje su se na taj način upoznavale te se poticalo međusobno prihvaćanje različitosti i razumijevanje različitih kultura, između hrvatske i azilantske djece te članova njihovih obitelji. Kroz radionice s psihologom sudionici kampa (azilanti i hrvatska djeca – članovi TKD kluba Jastreb i ostalih klubova, sudionika kampa) imali su priliku osvijestiti vlastite predrasude i stereotipe u odnosu na druge kulture te razvijati toleranciju na različitost i prihvaćanje tih kultura. Ovakva integracija zasigurno će omogućiti da djeca svoja iskustva prenesu i na svoje roditelje, prijatelje i ostale, što će rezultirati sviješću važnosti prihvaćanja različitosti i rušenju predrasuda u široj populaciji.                      

Osim djece azilanta, aktivnostima su se pridružili i njihovi roditelji. Tako su se, primjerice, žene rado uključile u zdravstveni program Tae do-a na otvorenom, koje je vodila voditeljica kampa Tamara Pradegan, što im je bio veliki iskorak s obzirom na njihovu kulturu, običaje i dosadašnji način života. Osim raznovrsnih sportskih aktivnosti predvođenim stručnim suradnicima (taekwondo, nogomet te zdravstveni i rekreativni programi) i animacija u slobodno vrijeme, sudionici kampa imali su priliku uživati u kupanju na plaži resorta, upoznavati kulturne znamenitosti općine Kukljica, a organizirani su i poludnevni izleti brodom. U brojnim kreativnim i edukativnim radionicama, pod vodstvom dugogodišnjeg odgajatelja Muhameda Kovačevića – Mukija, niknuli su radovi koji su poticali stvaralaštvo djece i mladih, a u kojima su izrađeni, sukladno afinitetima djece i brojni suveniri za roditelje. U suradnji s psihologinjom, provedena je anketa među sudionicima unutar koje su organizatori dobili željene odgovore o zadovoljstvu korisnika projekta i njihove prijedloge za još kvalitetniju odradu budućih kampova koji bi sljedeće godine trebao okupiti još veći broj mladih iz cijelog svijeta. Na kraju zajedničkog druženja svim sudionicama dodijeljena su priznanja, a najzaslužnijima kroz različite aktivnosti dodijeljene su i prigodne nagrade.

Prvi internacionalni taekwondo kamp s Yousefom Karamijem

U drugom dijelu ljetnog sportsko – edukativnog kampa, koji se održava tradicionalno već 25 godina u organizaciji TKD kluba Jastreb, sudjelovalo je 70 sudionika, među kojima su bili uključeni i sportaši Hrvatskog para teakwondo saveza.                     

Kamp je predvodio trener, renomirani sportaš, osvajač olimpijskog odličja, višestruki svjetski i azijski prvak, magistar kineziologije i sportske psihologije i doktor sportske socijologije, Yousef Karami, uz pomoć stručnih suradnika Alija Noghandoosta (kandidata za predstojeće kvalifikacije za nadolazeće olimpijske igre u sklopu Refugee tima iz Hrvatske) i kondicijskog trenera Marija Rendulića te klupskog trenera za mlađe dobne skupine, Filipa Božića. Treninzi su se održavali 2-3 puta dnevno, u ranojutarnjim (power walk), prijepodnevnim (kondicijski treninzi, plivanje i Aqua aerobik) i poslijepodnevnim satima (taekwondo tehnika i taktika, nogomet, odbojka itd.). Veliki doprinos novim znanjima dala je naša psihologinja, koja nas je na vrlo zanimljiv i djeci i mladima blizak način, upoznala s metodama kako se uspješno nositi sa stresom koji prati mladog sportaša te kako razvijati svoje mentalne sposobnosti kako bi bili uspješniji sportaši. Također su u edukativne radionice bili uključeni i svi treneri koji su sudjelovali u kampu, kojima se na stručan i njima prihvatljiv način, nudila znanja iz područja psihologije; konkretno kako što kvalitetnije razvijati motivaciju i samopouzdanje te kako pobijediti strahove i pritiske koje ovakav sport nosi.

Borba s pandemijom koronavirusa i rad u posebnim uvjetima

Unatoč činjenici da je na trenutak svijet sporta stao zbog pandemije COVID -19, sportašima je uključivanjem u navedeni kamp, omogućen nastavak sportskog rasta i razvoja. Za vrijeme trajanja kampova konstantno su se provodile protuepidemijske mjere, dezinfekcija ruku, sportskih rekvizita i tatamija, dok su se sve aktivnosti odvijale na svježem morskom zraku, maksimalno iskorištavajući prirodne resurse za vrijeme trajanja kampa. U skladu s propisanim mjerama, vodila se briga o broju sudionika u kampu. Premda je interes klubova drugih zemalja bio velik, nažalost ove godine zbog pandemije bili smo primorani limitirati broj sudionika i smanjiti rizik od moguće zaraze. Sigurni smo da će se narednih godina moći nastaviti s održavanjem kampova u normalnim uvjetima, što će omogućiti uključivanje puno većeg broja sudionika.

-Kako je navedenom kampu prisustvovao i član Upravnog odbora Europske teakwondo federacije, grandmaster g. Miroslav Brežan, 9. DAN u ulozi supervizora, vjerujemo da će već sljedeće godine ovaj kamp postati službeni sportsko – edukativni kamp Europske taekwondo federacije i da će trenutno naš najljući protivnik, COVID – 19, biti poražen. Za vrijeme boravka u kampu upoznali smo načelnika općine Kukljica g. Marina Boška i predstavnike Turističke zajednice Kukljica s daljnjim planovima, potrebama i vidovima suradnje kroz buduće kampove koje želimo podići još na viši nivo od obostranog nam interesa i promocije sporta i turizma u Hrvatskoj. Ovim putem izražavamo veliku zahvalnost Europskoj komisiji u Bruxellesu, upravi i osoblju Holiday Parka Zelena Punta, Adriatic Tours Resort, Gradu Zagrebu - Gradskom uredu za sport i mlade i svim medijima koji nam daju krila za sportski uzlet, kazala je glavna tajnica Taekwondo kluba Jastreb te voditeljica taekwondo kampa, Tamara Pradegan, crni pojas 7. DAN. 

 

Izdvojeno

26. listopad 2020 08:21