StoryEditorOCM
SportORGANIZIRAO JASTREB

U Kukljici održana dva sportsko – edukativna taekwondo kampa u koje je bilo uključeno 140 sudionika

Piše Ivica Gjergja
22. kolovoza 2020. - 16:40

U Holiday Parku Zelena Punta u Kukljici u suradnji s Adriatic Tours Resort-om održana su dva sportsko – edukativna taekwondo kampa u koje je bilo uključeno 140 sudionika podijeljenih u dvije skupine.

Prvi sportski kamp održan je u sklopu dvogodišnjeg europskog projekta “Sportska edukacija za novi život kojemu je cilj integracija i socijalna uključenost azilanata u Republici Hrvatskoj, a koji je ujedno i najveći sportski projekt s azilantskom populacijom u RH. Kreativnim i inovativnim pristupom kroz sport i igru spojene su različite skupine koje su se na taj način upoznavale te se poticalo međusobno prihvaćanje različitosti i razumijevanje različitih kultura, između hrvatske i azilantske djece te članova njihovih obitelji. Kroz radionice s psihologom sudionici kampa (azilanti i hrvatska djeca – članovi TKD kluba Jastreb i ostalih klubova, sudionika kampa) imali su priliku osvijestiti vlastite predrasude i stereotipe u odnosu na druge kulture te razvijati toleranciju na različitost i prihvaćanje tih kultura. Ovakva integracija zasigurno će omogućiti da djeca svoja iskustva prenesu i na svoje roditelje, prijatelje i ostale, što će rezultirati sviješću važnosti prihvaćanja različitosti i rušenju predrasuda u široj populaciji.                      

Osim djece azilanta, aktivnostima su se pridružili i njihovi roditelji. Tako su se, primjerice, žene rado uključile u zdravstveni program Tae do-a na otvorenom, koje je vodila voditeljica kampa Tamara Pradegan, što im je bio veliki iskorak s obzirom na njihovu kulturu, običaje i dosadašnji način života. Osim raznovrsnih sportskih aktivnosti predvođenim stručnim suradnicima (taekwondo, nogomet te zdravstveni i rekreativni programi) i animacija u slobodno vrijeme, sudionici kampa imali su priliku uživati u kupanju na plaži resorta, upoznavati kulturne znamenitosti općine Kukljica, a organizirani su i poludnevni izleti brodom. U brojnim kreativnim i edukativnim radionicama, pod vodstvom dugogodišnjeg odgajatelja Muhameda Kovačevića – Mukija, niknuli su radovi koji su poticali stvaralaštvo djece i mladih, a u kojima su izrađeni, sukladno afinitetima djece i brojni suveniri za roditelje. U suradnji s psihologinjom, provedena je anketa među sudionicima unutar koje su organizatori dobili željene odgovore o zadovoljstvu korisnika projekta i njihove prijedloge za još kvalitetniju odradu budućih kampova koji bi sljedeće godine trebao okupiti još veći broj mladih iz cijelog svijeta. Na kraju zajedničkog druženja svim sudionicama dodijeljena su priznanja, a najzaslužnijima kroz različite aktivnosti dodijeljene su i prigodne nagrade.

Prvi internacionalni taekwondo kamp s Yousefom Karamijem

U drugom dijelu ljetnog sportsko – edukativnog kampa, koji se održava tradicionalno već 25 godina u organizaciji TKD kluba Jastreb, sudjelovalo je 70 sudionika, među kojima su bili uključeni i sportaši Hrvatskog para teakwondo saveza.                     

Kamp je predvodio trener, renomirani sportaš, osvajač olimpijskog odličja, višestruki svjetski i azijski prvak, magistar kineziologije i sportske psihologije i doktor sportske socijologije, Yousef Karami, uz pomoć stručnih suradnika Alija Noghandoosta (kandidata za predstojeće kvalifikacije za nadolazeće olimpijske igre u sklopu Refugee tima iz Hrvatske) i kondicijskog trenera Marija Rendulića te klupskog trenera za mlađe dobne skupine, Filipa Božića. Treninzi su se održavali 2-3 puta dnevno, u ranojutarnjim (power walk), prijepodnevnim (kondicijski treninzi, plivanje i Aqua aerobik) i poslijepodnevnim satima (taekwondo tehnika i taktika, nogomet, odbojka itd.). Veliki doprinos novim znanjima dala je naša psihologinja, koja nas je na vrlo zanimljiv i djeci i mladima blizak način, upoznala s metodama kako se uspješno nositi sa stresom koji prati mladog sportaša te kako razvijati svoje mentalne sposobnosti kako bi bili uspješniji sportaši. Također su u edukativne radionice bili uključeni i svi treneri koji su sudjelovali u kampu, kojima se na stručan i njima prihvatljiv način, nudila znanja iz područja psihologije; konkretno kako što kvalitetnije razvijati motivaciju i samopouzdanje te kako pobijediti strahove i pritiske koje ovakav sport nosi.

Borba s pandemijom koronavirusa i rad u posebnim uvjetima

Unatoč činjenici da je na trenutak svijet sporta stao zbog pandemije COVID -19, sportašima je uključivanjem u navedeni kamp, omogućen nastavak sportskog rasta i razvoja. Za vrijeme trajanja kampova konstantno su se provodile protuepidemijske mjere, dezinfekcija ruku, sportskih rekvizita i tatamija, dok su se sve aktivnosti odvijale na svježem morskom zraku, maksimalno iskorištavajući prirodne resurse za vrijeme trajanja kampa. U skladu s propisanim mjerama, vodila se briga o broju sudionika u kampu. Premda je interes klubova drugih zemalja bio velik, nažalost ove godine zbog pandemije bili smo primorani limitirati broj sudionika i smanjiti rizik od moguće zaraze. Sigurni smo da će se narednih godina moći nastaviti s održavanjem kampova u normalnim uvjetima, što će omogućiti uključivanje puno većeg broja sudionika.

-Kako je navedenom kampu prisustvovao i član Upravnog odbora Europske teakwondo federacije, grandmaster g. Miroslav Brežan, 9. DAN u ulozi supervizora, vjerujemo da će već sljedeće godine ovaj kamp postati službeni sportsko – edukativni kamp Europske taekwondo federacije i da će trenutno naš najljući protivnik, COVID – 19, biti poražen. Za vrijeme boravka u kampu upoznali smo načelnika općine Kukljica g. Marina Boška i predstavnike Turističke zajednice Kukljica s daljnjim planovima, potrebama i vidovima suradnje kroz buduće kampove koje želimo podići još na viši nivo od obostranog nam interesa i promocije sporta i turizma u Hrvatskoj. Ovim putem izražavamo veliku zahvalnost Europskoj komisiji u Bruxellesu, upravi i osoblju Holiday Parka Zelena Punta, Adriatic Tours Resort, Gradu Zagrebu - Gradskom uredu za sport i mlade i svim medijima koji nam daju krila za sportski uzlet, kazala je glavna tajnica Taekwondo kluba Jastreb te voditeljica taekwondo kampa, Tamara Pradegan, crni pojas 7. DAN. 

 

23. veljača 2024 15:24