StoryEditorOCM
SportMIJENJA SE SUSTAV KOŠARKAŠKOG NATJECANJA U HT PREMIJER LIGI?

Umjesto 22 igralo bi se 33 kola – sutra pada odluka!

Piše Ivica Gjergja
29. lipnja 2019. - 11:00
hks

U prostorijama HKS-a održan je radni sastanak s predstavnicima svih klubova sudionika HT Premijer lige za sezonu 2019/20. Na sastanku je predstavljen trokružni način igranja HT Premijer lige, koji je velika većina klubova podržala te će se Upravnom odboru HKS-a uputiti prijedlog da se HT Premijer liga igra trokružno.

HT Premijer lige dosad je igrana u 22 kola, a trokružnim bi se načinom liga produžila za 11 kola. Ovim bi se prvenstveno htjelo izaći u susret klubovima koji su smatrali nužnim da se u nacionalnom prvenstvu igra veći broj utakmica no što je do sada bio slučaj. Važno je naglasiti da je samim klubovima ostavljen izbor prijedloga kakav će se uputiti Upravnom odboru, odnosno hoće li igrati 22 ili 33 kola uz doigravanje, a trokružni je način podržalo devet klubova, jedan je bio suzdržan, dok se dva kluba nisu slagala s promjenama.

-Nama u klubu se dosta sviđa ovakva promjena. Time se produžuje liga, imamo veći broj utakmica, što znači i više šansi za razvijanje mladih momaka. Razvoj igrača, čemu mi u Šibeniku pridajemo veliku pažnju, je jedino moguće ostvariti igranjem više utakmica, kazao je Filip Vukičević, sportski direktor GKK Šibenik.

Vice Sep, predsjednik KK Adria Oil Škrljeva bio je rezolutan: -Škrljevo apsolutno podržava trokružni način igranja HT Premijer lige. Tako bismo dobili 11 kola više, a smatramo da je upravo to potrebno da bi mladi igrači dobili više prilika. Ovako neće svaka utakmica biti „na nož“, bit će prilika za popravak i još veću minutažu za mlade igrače. 22 kola su premalo i to je razlog zašto smo se odlučili za Alpe-Adria Cup. Naše je mišljenje da bi liga od 12 klubova i trokružno igranje te eventualni playoff, što bi u perspektivi bilo četrdesetak utakmica, bili idealni i tako bi trebalo ostati sljedećih par godina.

Ideja vodilja ovog prijedloga i jest takva da se stvaraju igrači koji će u ključnim momentima utakmice moći preuzeti inicijativu, igrači koji nisu tek puki sudionici već vođe i nositelji igre. Zaključno, s obzirom na činjenicu da je tročetvrtinska većina klubova bila za trokružno igranje HT Premijer lige, takav je prijedlog i upućen članovima Upravnog odbora HKS-a koji se sastaje 1. srpnja.

Nastavno na brojne upite u vezi domaćinstva trećeg kruga natjecanja, u prijedlogu za trokružni način igranja stoji da će nakon 22 odigrana kola klubovi dobiti natjecateljske brojeve sukladno poretku na tablici te će se treći krug odigrati po obrnutom Berger sustavu.

23. travanj 2024 09:01