StoryEditorOCM
SportZAKON PROTIV KLUBOVA

Upozorenje iz KK Zadra: nemoguće je vratiti ono što je uloženo u mlade igrače! Što će biti s Michaelom Ružićem?

Piše Zadarski.hr
7. srpnja 2023. - 08:31

Naslov prvaka u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji i drugo mjesto u pretkadetskoj i ove su godine pokazali kako KK Zadar provodi jedan od najvažnijih strateških klupskih ciljeva, a to je podizanje mladih igrača koji bi trebali biti oslonac kluba u budućnosti. Nažalost, novi Zakon o sportu, usklađen s europskom pravnom stečevinom, od 1. siječnja 2023. godine stavio je klub u nepovoljan položaj prema igračima koji bi trebali potpisati prve ugovore te ne postoji način na koji bi mogao zaštititi svoja ulaganja u njihov razvoj, upozoravaju iz KK Zadra.

Ovu situaciju pojašnjava v. d. direktorice KK Zadar Vana Dundov:

– Nakon što igrač napuni 18 godina mi više nemamo sredstvo kojim bi igrača zadržali u klubu ako on želi promijeniti sredinu. Novim Zakonom o sportu, članak 11. st. 6 navodi se kako je „svaka odredba ugovora zaključenog između sportaša i sportskog kluba, kojom se sportašu nameće obveza prihvaćanja ponude sportskog kluba na zaključenje novog ugovora ili predstavlja prijetnju suspenzijom u slučaju neprihvaćanja ponude ništetna“. Mladi igrači od 1. siječnja ove godine više nemaju obvezu potpisivanja profesionalnog ugovora s matičnim klubom kada napune 18 godina, odnosno nemaju pravno sredstvo da on, kao prijašnjih godina, bude obvezan potpisati ugovor na četiri godine kroz koje bi dio uloženog vratio matičnom klubu. Nakon ovih promjena mladi igrači sjedaju za pregovarački stol kao da se u njih nije ništa ulagalo, kaže Dundov.

Za razliku od krovne nogometne organizacije FIFA-e, koja pri svakom transferu plaća naknadu za razvoj klubovima u kojima su ponikli, krovna košarkaška organizacija FIBA nema odredbe koje bi nadoknadile ulaganja i nagradile njihov rad.

Sportski direktor Denis Pleslić ističe kako je klub prošle godine omogućio vrhunski razvoj svojim mladim igračima, pri čemu su mnogi od njih značajno napredovali. Mlade su vodili treneri Roko Jurlina, Marko Selin, Ivan Bais i u prvom dijelu sezone Rajko Vidaković, imali su na raspolaganju kondicijskog trenera hrvatske reprezentacije Marija Mandira, liječnika Šimu Srzentića, fizioterapeuta Mladena Babića, koji su bili posvećeni isključivo njima.

– Kostur momčadi Diadore koja je igrala A2 ligu činili su naši kadeti, a osam juniora i trojica mlađih seniora igrali su za Jazine Arbanase u Prvoj ligi, s rezultatom na granici Lige za prvaka. Sve smo napravili da naši mladi igrači dobiju najkvalitetnije podražaje za napredak. Oni su odlučivali utakmice, razvijali se igrački i mentalno, kaže Pleslić.

Dotaknuo se i medijskih napisa o odlasku talentiranog Michaela Ružića iz kluba.

– Michael je u početku sezone krenuo dosta samozatajno, ali smo primijetili da ima veliki potencijal te je već nakon dva mjeseca postao nosilac igre svoje selekcije. Razvijao se maksimalno, roditelji su bili zadovoljni, razgovarali smo s njima i menadžerom te mu je ponuđeno da već se već u ovoj dobi kroz seniorski sustav nadogradi i razvije u što kvalitetnijeg igrača. Iz izjave roditelja u medijima vidi se da su bili zadovoljni i treniranjem i uvjetima i njegovim napretkom, što znači da je sportska politika bila ispravna. On je službeno još uvijek naš igrač, ima ugovor o sportskom usavršavanju do svoje punoljetnosti i još nikakav zahtjev za raskidom ugovora nismo dobili, ističe Pleslić.

– U klubu je dosta mladih igrača koji su se dokazali u prošloj sezoni, što ne znači da su svi spremni za seniorsku razinu košarke. Postoje jasni kriteriji kakve individualne kvalitete mora imati igrač koji se priključuje seniorima, s kakvim mentalnim sklopom treba doći, a na treneru je da odluči tko je spreman za igranje na seniorskoj razini. Mi smo u prošloj sezoni imali igrače koji su dobro iskoristili rad s prvom momčadi, došli su do reprezentativnog fokusa te su maksimalno motivirani da i u novoj sezoni naprave iskorak. Vjerujem da će im se u sljedećim sezonama priključiti i veći broj igrača iz selekcija koje su ove godine ostvarile zapažene rezultate, zaključuje Pleslić.

03. svibanj 2024 21:58