StoryEditorOCM
SportDRUGA STRANA USPJEHA

Valter Pera: "U HTS-u i Gradu Zadru obećavali su "brda i doline", ali svaki put, kada bismo došli tražiti minimalnu pomoć, pronašli su izliku"

Piše Dražen Žura
8. veljače 2021. - 18:03

Snažno je teniskim krugovima u Zadru odjeknula vijest kako je njihova sugrađanka, Bernarda Pera u 1. kolu Australian Opena , zaustavila njemačku igračicu Angelique Kerber, svojedobno prvu tenisačicu svijeta . Njezin otac Valter Pera,kaže, kako je netremice gledao svaki  Bernardin potez i još jednom dobio potvrdu o velikim mogućnostima svoje kćerke.

- Ne pretjerujem , ona može dobiti svakoga u Top 15, čini mi se kao da protiv boljih igračica igra na najvišoj razini. Uostalom, dovoljno je istaknuti kako je u jednoj prigodi umalo " skinula" Serenu Williams. I ne mogu nabrojiti koliko je priredila iznenađenja  tako da za mene pobjeda protiv sjajne Kerber nije prevelika senzacija. Neka ovako nastavi – zaključio je Valter koji se na prvu "meč loptu" dotaknuo činjenice da Bernarda igra pod zastavom SAD-a.

-To je jednostavno bilo pitanje hoće li se ona nastaviti baviti tenisom ili će reket " baciti u kut". Zašto? Jednostavno smo bili stjerani uz zid, nismo mogli financijski pratiti sve što profesionalni svijet traži. Ako kažem kako sam u biti potrošio sav novac kojeg sam imao, prodao i jednu nekretninu, konkretno kafić, onda svi koji su u tenisu znaju o čemu govorim – kazao je Pera kojeg "duša boli", jer mu kćer ne igra za Hrvatsku.

-Nerado se vraćam na tu temu, jer su nam u Hrvatskom teniskom savezu, onda i u Gradu Zadru obećavali "brda i doline" , međutim, svaki put kada bismo došli tražiti nekakvu minimalnu pomoć pronašla bi se izlika. Ili, jednom su nam prigodom rekli kako Bernarda koja je tada imala sedamnaest godina u HTS- u rekli kako žele pomladiti reprezentaciju, da bi ubrzo pozvali tenisačicu koja je napunila tridesettri godine. Bernarda nije imala mjesta iako je igrala u svim reprezentativnim razredima osim seniorskom. Nikad nije dobila prigodu, niti smo mi ikad tvrdili kako je ona ispred bilo koga. Uostalo, rang lista je uvijek najbolji pokazatelj, ali uvijek postoji prostor za uskočiti, nažalost , ona nije bila te sreće ili je još bolje kazati: " Ako nisi u njihovom kolu, mislim na HTS,  ne možeš proći" – mirno će Valter, kojem je laknulo nakon što su uspjeli postići dogovor s Amerikancima.

-Neka nitko ne misli kako se samo tako može upasti i program kojeg su osmislili u SAD-u. Istina, Bernardi je išlo u prilog što je po rođenju dobila dvojno državljanstvo, međutim, ni to ne bi puno vrijedilo da je nisu vidjeli kako igra. Nije dugo trebalo Patric McEnroe pozvao je u njihov Nacionalni kamp u kojem su uvjeti od kojih boli glava. Nadalje, prihvatili su plaćanje njezinog osobnog trenera, što je u biti najskuplja stavka u profesionalnom tenisu. Ma dovoljno je kazati kako vode brigu o svemu , na njoj je samo da igra – kazao je Pera i ponudio jedan detalj oko mogućeg Bernardinog  povratka pod hrvatsku zastavu.

-Nikad nismo, odnosno, Bernarda nije odbacila takvu mogućnost i stalno se oboje lomimo oko toga, međutim, nemamo nikakvo jamstvo da će ono što se usmeno obećava biti i ostvareno. Jer tko bi odbacio ono što ima u Americi za riječi: " Mi ćemo pokušati"! - zaključio je Pera.

22. travanj 2024 14:17