StoryEditorOCM
SportVELIKI DERBI

Vatrogasci i košarka vole se javno: Snažna veza Zadra i Gorice traje i danas!

Piše VG danas
6. travnja 2022. - 19:01

Ove nedjelje u našoj Gradskoj sportskoj dvorani igra se veliki košarkaški derbi Gorice i Zadra, dvaju klubova koji, iako na prvo to možda tako i ne izgleda, imaju puno toga zajedničkog, donosi velikagorica.com

Sve je krenulo prije više od pola stoljeća, sada već davne 1967. godine, kad su gorički vatrogasci otišli u Zadar na svoje natjecanje, a tamo su upoznali jedan novi i atraktivan sport.

Vatrogasci su ispred svoje Gasilane u Zagrebačkoj ulici postavili prvi koš, nabavili su i loptu i taj trenutak može se uzeti kao početak košarke u Velikoj Gorici.

Uskoro je, uz veliku podršku velikogoričkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, osnovan i klub, koji se tada zvao Gorički omladinski košarkaški klub, pokrenula ga je skupina entuzijasta na čelu s Nikolom i Jurajem Hrvačićem, Stjepanom Črnjkom, Zlatkom Božićem i Zoranom Galekovićem. Godinu dana kasnije, 1970. godine klub postaje član Sportskog društva Radnik u kojem već djeluju sekcije nogometa, kuglanja i stolnog tenisa, te košarkaški mijenjaju ime i postaju Košarkaški klub Radnik.

U bogatoj povijesti bilo je i uspona i padova, no, ovo što se proteklih nekoliko godina događa s košarkom u Velikoj Gorici zaista se može nazvati renesansa.

Klub je 2019. proslavio 50. rođendan, od tada je redoviti sudionik doigravanja za naslov prvaka Hrvatske, a u Kupu Kreše Ćosića Bikovi dolaze do polufinala.

Uspon je krenuo pod vodstvom predsjednika Mirka Matića, a za aktualne uspjehe velike zasluge idu i Dušku Radoviću, bivšem košarkašu Zadra i Gorice, uspješnom velikogoričkom poduzetniku, koji sanja kako će jednog dana sa svojom Goricom podignuti jedan od hrvatskih trofeja!

Zadarska košarkaška veza u našem gradu tako je i dalje izuzetno snažna, a svi zajedno možemo biti sretni što na velikogoričkom parketu imamo prilike gledati ono najbolje od hrvatske klupske košarke!

Gorica je u zadnjih nekoliko sezona napravila iskorak u svim segmentima, od razvoja omladinskog pogona, podizanja profesionalnosti u sportskom segmentu pod vodstvom direktora Ljube Prgometa, sjajnih sportskih rezultata na domaćim terenima pa do povijesnih međunarodnih izazova u ABA 2 ligi ili Alpe Adria Cupu.

Sjajne temelje prvoj ekipi ugradio je Josip Sesar, legendarni bivši košarkaš, a danas jedan od najtalentiranijih mladih trenera nove generacije, koji je u Gorici 'ispekao zanat' i pokazao kako je ovo fantastična sredina za rad i razvoj.

Trenutno prvu momčad uspješno vodi Mladen Miki Starčević, koji je na početku svoje trenerske karijere, prije gotovo tri desetljeća, upravo s KK Media ostvario zapažene uspjehe i koji su Veliku Goricu stavili na košarkašku mapu slobodne i suverene Hrvatske.

Nedjeljni okršaj Gorice i Zadra idealna je prilika za prisjećanje na neka 'dobra stara vremena', ali i sjajan trenutak za potvrditi gdje se trenutno nalazi velikogorička košarka, pri samom vrhu domaćeg prvenstva. Već godinama!

Zadrani će biti idealan suparnik, aktualni su prvaci Hrvatske i pobjednici Kupa Kreše Ćosića, ali Bikovi su nebrojeno puta dokazali kako se mogu nositi s najvećim izazovima i kako mogu i parirati i pobjeđivati najveće hrvatske klubove, a tako i Zadar.

Zato ove nedjelje, 10. travnja, dođite u 17 sati u Gradsku sportsku dvoranu i uživajte u velikom sportskom spektaklu. Očekuje vas odlična utakmica, ali i bogati prigodan program u kojem ćemo se prisjetiti svih uspomena na razvoj velikogoričke košarke, a posebni i počasni gosti bit će naši vatrogasci, koji su zaslužni što je ovaj prekrasan sport i stigao u naš grad.

Očekujemo sjajnu atmosferu, a Bikovi će napraviti sve da na kraju razvesele svoje navijače.

Za ulazak u dvoranu više vam nije potrebna COVID potvrda, iako je još uvijek obavezno nošenje maske. Cijena ulaznice za odrasle je simboličnih 30 kuna, a uz ulaznicu se dobije i piće po izboru. Ulaz za djecu do 12 godina je besplatan, uz kupljenu ulaznicu za odrasle Znači, nema nikakvog razloga da se ove nedjelje ne vidimo na tribini dvorane u Rakarskoj.

" scrolling="no" style="width: 100%; padding:0; height: 1px;">
01. svibanj 2024 02:48