StoryEditorOCM
SportPOČETAK SEZONE

Važna pobjeda Zadra nad Cibonom na Višnjiku! Probudili su se tek u zadnjoj četvrtini, ali sjajan finiš bio je dovoljan da slave u derbiju...

Piše Dražen Žura
25. rujna 2020. - 20:09

ZADAR – Dvorana " Krešimir Ćosić".

Gledatelja:650. 

Zadar – Cibona      73:70   ( 10 : 19 , 20:18, 19:20, 24:13)

Suci: Radojković ( Split), Kardum ( Šibenik) i Terlević ( Rijeka).

ZADAR: Paponja , D. Planinić (6 ), Palokaj(4) , Brala(9(, Vuković(14) , Bursać(2) , Junaković(15) , Worku (9), Mavra(9) , Galloway , J.Planinić, Gilbert(5).

CIBONA: Bilinovac (7) , Radovčić(7) , Marić(2) , Bundović(5) , Vucić(2) , Krajina(2) , Novačić (11), Prkačin(12) , Gnjidić , Drežnjak (12), Moore(10) , Nakić.

Zadar je uzelo važnu pobjedu , iako se mora ustvrditi  kako su kao momčad počeli izgledati tek u zadnjoj četvrtini u kojoj su doslovce slomili Cibonu.

Inače, iznimno nervozan, košarkom oskudan početak na obje strane, međutim, Cibona je prije nego Zadar došla " k sebi", posebice stoga jer je njihova u igra u obrani bili učinkovitija. Odlično su udvajali Mavru, zatvorili su D.Planinića i napravili puno posla.

Zadrani su bili prisiljeni na vanjski šut, ali ga praktički nije bilo, promašivalo se čiste "trice", koje su , istina, stizle na isteku napada.  Ali, su slobodna bacanja također  bila veliki problem! Cibona je izgleda čvršće , svih pet njihovih igrača trošili su se do maksimuma, praktički stalno bili na ruci ili na lopti, što je uveliko zbunjivalo zadarsku momčad. Onda su još pred kraj prve četvrtine, uz ranije dobru igru Prkačina,   s nekoliko brzih i preciznih napada, unatoč "trici" Mavre,te šuteve iz daljine Bundovića kasnije i Novačića otišli  do velike prednosti 24:10 u 12. minuti.

Teško su domaći pratili žestoki ritam u oba smjera kojeg je nametnula Cibona!  Na njihovu sreću u jednom trenutku Planinić se nametnuo u reketu, izvana je Junaković pogodio za tri poena , pa je sve skupa tek nešto malo više izgledalo smišljeno. Međutim, nisu se "vukovi" predavali, ali se svejedno nisu mogli obraniti od dvije Zadrove serije, jedna je išla na krilima Junakovića, drugu su obilježili Gilbert i Vuković.

Uglavnom , dojam je   kako se Zadar  u prvom poluvremenu, nije   predstavio  nimalo dobro, unatoč kratkotrajnim bljeskovima. Cibona je djelovala uigranije, u konačnici su imali su šut iz igre  48 posto , dok je Zadar tih dvadeset minuta odigrao na oskudnih 35 posto. Trica mizerna na obje strane, Zadar tri, Cibona 2, iz 12, odnosno 13 pokušaja. 

Slabo, pa se nekakvu utjehu prije početka treće četvrtine Zadrani mogli pronaći u boljem skoku 20-14! Onda ih je brzo "tricom" rastužio Novačić , međutim, uspio se Zadar ponovno vratiti iz dvoznamenkastog minusa ( 30:40), uglavnom zahvaljujući  mladom Brali, potom opet Junakoviću i Vukoviću, ali se nikako nisu mogli spustiti  ispod četiri poena zaostatka. Još ih je Novačić počastio s tri poena na isteku treće dionice.

Uzvratio je Mavra kako se Cibona ne bi odvojila na značajniju prednost, pridodali su se Woruku i Vuković koji je i naslonio "tricu" za 59:60! I publika je živnula s poznatim poticajem: " Igraj Zadre volim te"

Valja naglasiti kako je u gore spomenutom razdoblju Mavra imao " dobro oko", pronalazio je u pravom trenutku suigrače. Worku je pk povukao napadad i završio ga ubačajem i  i četiri ipo minute prije kraja odveo Zadar  do prvog vodstva na utakmici!!! Potom je Gilbert s crte slobodnih bacanja malo podebljao prednost...

Worku je u novom napadu nakon ubačaja natjerao  Bundovića najprije na prekrašj potom i tehničku pogrešku, prednost Zadra je raslaa, jer je opet Worku bio precizan u solo prodoru. Nekako su počeli u glavi odjavljivati utakmicu, onda su zaredale neke pogreške usput  je klupa zaradila  tehničku i Cibona je došla do 73:70. Dalje nisu mogli!

IZJAVE NAKON UTAKMICE: 

Veljko Mršić, trener Zadra:

-Nismo bili  dobri, objektivno, to treba priznati, ni blizu onog nivoa kojeg smo imali protiv Šibenke, međutim, zasluge za to idu Ciboni. Otvorene šuteve nismo pogodili, misli, da su bila tri , niti smo respektirali stanje u kojem smo se našli. Previše se driblalo, lopta je bila statična i samo smo upadali u probleme. Kako je vrijeme išlo, počeli smo vjerovati da se možemo vratiti, igrači su se međusobno bodrili. I onda šest ili sedam minuta prije kraja okrenemo utakmicu i dođemo do  dobre prednosti , ali nakon dva promašena bacanja D.Planinića, gledam semafor i umjesto da završimo utakmicu oni su došli skroz blizu. Rastemo, s ciljem da budemo bolji.

Ivan Velić, trener Cibone:

-Čestitam Zadru na pobjedi i kolegi na dobroj utakmici, mi smo igrali jako dobro obzirom na  naše stanje. Nažalost, dogodio nam se rezultatski pad, ali to nije bilo presudno, nego je ključni momenat bio  napadački skok Zadra, što je jako bitno istaknuti.  Uz to smo promašili neke otvorene šuteve, Zadar nas je stigao energijom više, imali su iza leđa i publiku iako je bila u manjem broju.

Domagoj Vuković, igrač Zadra:

- U početku smo bili nervozni ušli s četiri promašena šuta i tako sami sebi skratili  dosta toga dobroga u šutu koji je naš dobar segment u igri.  Iza toga spustili smo ručnu i ostalo se zna. Cibona? Primjetno je da je iza njih malo neigranja, međutim nisu za podscjeniti.

Igor Marić, igrač Cibone:

-Ostaje žal, jer smo kontrolirali utakmicu, na kraju posve pali. Nismo imali dobar onaj pripremni dao iz poznatih razloga i Zadar nas je pobjedio svojom kvalitetom

20. travanj 2024 14:11