StoryEditorOCM
SportPROPUŠTENA PRILIKA

Već postaje iritantna lakoća kojom hrvatska reprezentacija dobiva golove poslije ubačaja iz kornera ili indirektnih udaraca

Piše Mladen Bariša
15. studenog 2020. - 21:23

U ovogodišnjem izdanju Lige nacija hrvatska je reprezentacija uspješno odigrala tek pojedine sekvence. Zacijelo najboljih 45 minuta (prvo poluvrijeme) hrvatski su nogometaši odigrali protiv Švedske – u Zagrebu. Ovaj dojam vjerojatno snaži i kvaliteta protivnika, limitirana za razinu elitnog razreda europskog nogometa.

Spomenutu dionicu Lige nacija reprezentacija Hrvatske igrala je (za nju) pomalo neuobičajenim sustavom, u rasporedu 4-4-2 (s rombom u veznoj liniji).

S iskustvom iz Maksimira bilo je za očekivati da će identična ideja igre biti zastupljena i u uzvratnom susretu s istim protivnikom, u Solni.

I vjerojatno bi bilo tako da iz konkurencije za sastav nije ispao Marcelo Brozović (pozitivan nalaz testiranja na SARS-CoV-2), 24 sata prije utakmice.

Bez igrača koji predstavlja fundament takvog načina igre (najdefenzivniji u rombu veznjaka: Brozović – Modrić Kovačić Vlašić), izbornik Dalić morao je odustati od zamišljenog koncepta.

Naposljetku, Dalić je optirao za uvriježeni sustav igre (4-2-3-1), s logičnim rješenjima i igračima, koji su se ovoga trenutka doimali najspremnijima za utakmicu s najvećim ulogom (borba za ostanak) u ovom ciklusu Lige nacija.

Šveđani su međutim otpočetka susreta krenuli odlučnije i agresivnije, s impresivnom količinom trke.

Posvojili su i loptu, ali u završnici akcija najčešće nisu znali – što bi s njom. Izvjesnu notu lucidnosti njihovoj igri davao je jedino ''novi Balkanac'' – Dejan Kuluševski (najavljen kao nasljednik Zlatana Ibrahimovića).

Upravo je sin makedonskih emigranata u 36. minuti razveselio Šveđane i izvukao utakmicu – iz pat pozicije.

Vodstvo Šveđana više je iznenadilo Hrvate nego njih. Posve je izostala reakcija hrvatskih nogometaša.

Štoviše, do konca prvog dijela primili su i drugi gol. Na njima svojstven način – nakon prekida. Već postaje iritantna lakoća kojom hrvatska reprezentacija dobiva golove poslije ubačaja iz kornera ili indirektnih udaraca.

U nastavku – inverzna situacija. Hrvatska je dominirala posjedom lopte, no nije uspijevala probiti organiziranu i vrlo pokretljivu švedsku obranu. Modrić i društvo odavno nisu izgledali toliko umorno, nemoćno, indisponirano...

A onda, u 81. minuti, hrvatska je momčadi uz blagoslov sreće i nespretnost domaćeg stopera Danielsona izjednačila rezultat iz Maksimira.

U konačnici ostaje dojam da je Hrvatska olako propustila u Solni izboriti opstanak u elitnoj skupini Lige nacija.

Konačni će rasplet donijeti posljednje kolo, u kojemu se u utorak sastaju: Hrvatska – Portugal i Francuska – Švedska. Za nadati se da će Hrvatska u slučaju istog broja bodova imati bolju gol-razliku (sada je identična).

Nažalost, na listi igrača (Vrsaljko, Kramarić, Rebić, Vida, Brozović) izgubljenih za utakmicu na Poljudu, ogled u Solni pridodao je još dvojicu: Uremovića (ozljeda) i Ćaletu-Cara (suspenzija). 

16. travanj 2024 19:40