StoryEditorOCM
SportKUP JE NAŠ!

Večeras je naša fešta! Zadar u finalu dobio Cibonu!

Piše Dražen Žura
15. veljače 2020. - 19:22

ZADAR – Dvorana " Krešimir Ćosić". Finale Kupa " Krešimir Ćosić". Gledatelja: 9001. Suci: Radojković (Split), Vovk (Slavonski Brod ) i Kardum (Šibenik).

ZADAR – CIBONA 89:76 (20:24, 19:19, 27:16. 23:17).

ZADAR: Allen (6), Ivanov (18), Siriščević, Ahmed (7), Palokaj, Vuković (7), Junaković (9), Mavra (20), Fundić (7), Planinić, Gilbert (15), Uljarević.

CIBONA: Bilinovac (15), Rebec (14), Katić, Bundović (11), Vucić (20), Novačić (12), Prkačin, Badžim, Rozić, Ljubičić, Gibson, Ramljak (4).

Slavlje u Zadru nalikovalo je erupciji vulkana, jer je Zadar osvojio Kup "Krešimira Ćosića", trofej na kojeg su zadnji put u vis podignuli 2007. godine.

Predugo se čekalo na nešto opipljivo. I strpljenje se isplatilo u dvoboju sa suparnikom kojeg je Zadranima poseban gušt dobiti. Imali su "vukovi" neloše dionice, međutim, kad se probudio Dominik Mavra i povukao za sobom ostale, suparnik je doslovce nestao s parketa. Okršaja više nije bilo, tribine su se tresele od zadarskog veselja, moglo bi se zaključiti kako se slavilo "Mavrin trofej"!

Inače, Mate Vucić je prvi načeo "finanu mrežicu", čime je najavio kako će zadarska momčad imate velike probleme kako ga zaustaviti pod obručem. Onda je Zadar tricom povukao Martin Junaković, dodao je i dva poena, Dominic Gilbert je također naslonio tri poena, izborio se i Ive Ivanov za "dvicu", tako da je domaćin odletio na velikih 11:4!

Cibona je bila mirna, nisu pali pod pritiskom, štoviše, Vucić je i dalje dobivao dvoboje s mlađahnim Jurom Planinićem kojeg se prerano gurnulo u vatru, na njegovim plećima osim centra "vukova", bijaše i pritisak važnosti utakmice. Otišao je Planinić na  klupu, u igru je ušao Domagoj Vuković, pa je Cibona odlučila s vanjskih pozicija "rešetati" obranu Zadra... Jednom Matić Rebec i dva puta Josip Bilinovac, dok je Vucić nemilice "zakucavao", dovoljno za 13:1 seriju zagrebačke momčadi.

Nije u tim trenucima nimalo dobro izgledao Zadar, ni u obrani niti napadu, srećom po njih Junaković je "zavalio" još jednom tricu, Dominik Mavra je pogodio dva slobodna bacanja, a Domagoj Vuković upisao dva poena. Sve skupa dovoljno za malo više mira, još da Ivan Novačić na drugoj strani nije pogodio za tricu, slika bi bila bistrija. Ali je zato Zadar preko Vukovićeva tri poena, Ivanovim košem i dodatnim bacanjem, te Mavrinim slobodnim bacanjam, došao do  prednost.

Međutim, nije paničarila Cibona, naprotiv Bundović je pod obručem riješio jedan problem, izvana je pak pogodio za tri poena. Rebec je i dalje jurio kroz zadarsku obranu, Vucić zakucavao i Cibona se mogla uljuljati na osam viška. Dobro je da su povukli Mavra i Stefan Fundić i što je Cibona promašila iz čiste kontre, zasigurno bi izglednom odlaskom na dvocifrenu prednost napravili pritisak na domaćine. Ovako, Zadar se uspio rezultatski približiti i s malo više mira otići na poluvrijeme.

Odmor je bolje prijao Ciboni, njihove čak tri trice u svega par minuta, Rebec i dva puta Novačić, te otpadak kojeg je u koš pospremio Marko Ramljak razlog je što su otišli do vodstva 54:44 u 24. minuti. Zadarski nerv pokrenuo je Bryon Allen, najprije je riješo koš i dodatno, onda je tri poena isporučio Gilbert, da bi nakon Rebecove trice opet zasjao Allen. Ukrao je loptu i u kontru gurnuo Mavru, potom je ponovno bio "kradljivac", usput je izvukako nesportsku na račun Cibone. Šteta, pogodio je samo jedno bacanje. Ali je zato Gilbert sastavio "tricu", dva puta po dva poena Mavre, jednom Allena i Zadar se dovukao do prednosti 64:59!

Sve skupa stalo je u seriju 22:4 u kojoj se Cibona posve pogubila.

18. travanj 2024 02:45