StoryEditorOCM
SportBOĆANJE:

Velika pobjeda virskih Bluzera protiv vodećeg dubrovačkog Hajduka

Piše K.Škrbić
14. lipnja 2020. - 18:04

U derbi susretu 16. kola virski boćari uvjerljivo su pobijedili vodeći Hajduk (16:8) i tako proslavili povratak na svoje boćalište nakon dvije godine. Ante Nemarić i Darko Bašić ostvarili su po tri pobjede, u dresu Vira debitirao je Silvio Bašić

Odluka Hrvatskog boćarskog saveza da se derbi susret 16. kola Druge HBL između domaćeg Vira i prvenstvenog lidera Hajduka Rašica odigra na otvorenom virskom boćalištu uz Muja, bila je više nego dobra po virske Bluzere. Vratili su se Virani na zogove najljepšeg županijskog boćarskog stadiona nakon pune dvije godine i u velikom stilu dobili vodeću momčad drugoligaškog Juga s uvjerljivih 16:8. Gosti nisu kompletni došli na otok, jer im je nedostajao crnogorski internacionalac Miroslav Petković, dvostruki svjetski prvak, trostruki viceprvak svijeta i dva puta brončani na svjetskim boćarskim prvenstvima, pa nije na njihovoj klupi bilo previše tuge nakon poraza.

Čini se kako maramice za brisanje suza nisu ni ponijeli na otok Vir.

- Nismo nezadovoljni zbog poraza. Čak i da izgubimo sve utakmice do kraja prvenstva, idemo u Prvu ligu - ističe prva violina dubrovačkog sastava Branko Ćubela, računajući kako će četiri najbolje momčadi iz južne skupine Druge HBL sljedeće sezone nastupati u jednoj od dvije skupine Prve HBL. Istom se matematikom bavio i kapetan Bluzera Ante Kapović nakon što je semafor pokazivao vodstvo Vira 12:4, a bilo je to nakon što su okončane discipline tapeta.

image
K.Š.

- S ovom pobjedom imamo mogućnost biti među četiri na kraju, ali to moramo potvrditi i na sljedećim utakmicama. Kao i uvijek, ja sam optimističan - dodao je virski veteran u trenutku dok susret još nije bio završio, ali pokazalo se kako Kapović nije uzalud spremao ražanj.

Poraz su Dubrovčani zapravo već mogli namirisati nakon što su raspoloženi wunderkind Ante Nemarić i neumoljivi Darko Bašić upisali prve dvije pobjede. Nemarić je blistao u krugu protiv prvaka Hrvatske u disciplini Branka Ćubele (25:24), a Bašić nanio prvi od ukupno tri poraza (pojedinac, precizno, parovi) Zoranu Gašiću (13:2), ali nije to po goste bilo najgore što im se dogodilo u prvoj ruci. Imali su Josip Glavinić i Damir Ilić vodstvo 10:7 u paru protiv Igora Vučetića i Marina Radovića (zamjena Nediljku Buškuliću) uoči zadnje ruke, pa su se nadali kako će s očekivanom pobjedom i zaostatkom 2:6 otići na discipline tapeta, ali tada je Vučetić pokazao zašto se na Viru priča da mu mladi krumpir raste iz betona.

Pomeo je u zadnjem izbijanju suparničke boće i osvojio tri punta u ruci za konačnih 10:10, pa je taj sretno i spretno osvojeni bod Viru donio ipak teško dostižnih 7:1. Kada je Nemarić još s(p)retnije dobio Glavinića 32:31 u preciznom izbijanju, pa potom Bašić u preciznom izbijanju Gašića (18:6), izgubljeni bod Vučetića u preciznom valjanju protiv Ive Vidojevića (18:18) i štafetni poraz Nemarića i Luke Buterina protiv Glavinića i Perice Miljevića (36:42) ništa bitnije nije promijenio.

- Dobro je bilo, iako se vidjelo na brzincu i štafeti da smo malo izvan prave natjecateljske forme. No to će bit sve bolje. Lijepo je bilo vratiti se na naše zogove nakon dugo vremena i nastaviti prvenstvo, uživao sam u utakmici. Ako ovako dobro odigramo i u posljednje dvije utakmice u sezoni, možemo na kraju osvojiti četvrto mjesto, a to bi bio veliki uspjeh - zaključio je Nemarić sinoćnje lijepo virsko druženje uz Muja. Do kraja susreta Nemarić je pritefterio još jednu pobjedu u pojedincu protiv Damira Ilića (13:7), dva su Bašića, Darko i Silvio, u neizvjesnom susretu parova dobili kombinaciju Glavinić i Gašić (8:7), dok su poraze upisali Marjan Bukvić u pojedincu od Ćubele (5:13) te par Toni i Ante Kapović protiv Miljevića i Vidojevića (5:9). U prvoj su ruci Bukvić i Božo Deša u paru još dobili Miljevića i Vlahu Čikata (13:6) za konačnih, lijepih i uvjerljivih 16:8.

Rezultati po disciplinama

Vir. Boćalište uz Muja. Utakmica 16. kola Druge HBL, južna skupina: BK Vir – BK Hajduk Rašica 16:8 (7:1, 5:3, 4:4). Vrijeme: sunčano i sparno. Suci: Ivica Bilosnić, Željko Sabalić (Zadar).

POJEDINAC: Darko Bašić – Zoran Gašić 13:2. KRUG: Ante Nemarić – Branko Ćubela 25:24. PAROVI: Nediljko Buškulić (Marino Radović), Igor Vučetić – Josip Glavinić, Damir Ilić 10:10. Božo Deša, Marjan Bukvić – Perica Miljević, Vlaho Čikato 13:6.

BRZINSKO IZBIJANJE: Ante Nemarić – Josip Glavinić 32:31. Nemarić 32/46 (69,6 posto), Glavinić 31/42 (73,8 posto). PRECIZNO IZBIJANJE: Darko Bašić – Zoran Gašić 18:6. Bašić (2,3,4,3,5). Gašić (1,2,3). PRECIZNO VALJANJE: Igor Vučetić – Ivo Vidojević 18:18. Vučetić (2,5,5,6). Vidojević (2,5,5,6). ŠTAFETNO IZBIJANJE: Ante Nemarić, Luka Buterin – Josip Glavinić, Perica Miljević 36:42. Nemarić, Buterin 36/52 (69,2 posto). Glavinić, Miljević 42/53 (79,2 posto).

POJEDINAC: Marjan Bukvić – Branko Ćubela 5:13. Ante Nemarić – Damir Ilić 13:7.

PAROVI: Darko Bašić, Silvio Bašić – Josip Glavinić, Zoran Gašić 8:7. Ante Kapović, Toni Kapović – Perica Miljević, Ivo Vidojević 5:9.


 

Debitirao doktor Bašić: Osjećaj je fenomenalan, bolje od svih nagrada u medicini

Od ove je sezone član Boćarskog kluba Vir postao poznati i ugledni hrvatski medicinski znanstvenik i liječnik prof. dr. sc. Silvio Bašić, dr. med., sin doajena virskog i zadarskog sporta Tomislava Bašića te rođak Darka Bašića, čovjeka koji je još u vremenu karijere zavrijedio da ga se smatra legendom virskog i županijskog boćanja. Doktor Bašić obukao je prvi put u službenoj utakmici dres virskog kluba protiv vodećeg Hajduka, poput pokojnog oca Tomislava navukao je i kapu, a upravo je s rođakom Bašićem u paru trijumfom protiv Josipa Glavinića i Zorana Gašića (8:7) osigurao pobjedu svomu najdražem klubu. Osjećaj ponosa i sreće nije skrivao.

- Osjećaj je fenomenalan, bolje od svih nagrada i diploma u medicini. Važnije je prvo mjesto na turniru, nego bilo što drugo - govori Bašić kao slavni televizijski dotur Luigi iz Malog Mista, kojega je bezvremeno utjelovio Karlo Bulić. Virski dotur Bašić bez ikakve je sumnje najbolji liječnik među boćarima i najbolji boćar među liječnicima, a to je, ako bi pitali dotura Luigija, najveća moguća čast.

- Tebi su važni tvoji minuti, meni moji punti – tako je kazao Luigi nesretniku kojemu se žena porađala usred partije balota, no virskom Bašiću ipak su pacijenti na prvom mjestu, pa će novi nastup u posljednjem kolu na Viru ovisiti o mnogočemu.

- Ako ne budem spriječen obavezama sigurno ću doći, no ne mogu biti siguran. Radujem se svakako novom nastupu - dodaje poznati virski i hrvatski liječnik.

image
K.Š.
18. travanj 2024 16:05