StoryEditorOCM
SportFOTO: JUNIORSKI EL CASICO NA VIŠNJIKU

Veliki obračun Zadra i Cibone - derbi pripao "malim vukovima"!

Piše Zadarski.hr
1. prosinca 2018. - 14:28
zadar_cibona1-301118

Bio je to pravi derbi juniorske košarke u vrlo ugodnoj atmosferi koja se može vidjeti malo gdje osim u Zadru. Obje su momčadi u večerašnju utakmicu ušli s polovičnim omjerom, Cibona s pobjedom protiv Budućnosti i porazom od Petrol Olimpije, Zadar s trijumfom protiv Partizana i porazom od Crvene zvezde. Na koncu su, nakon velike borbe, uspješniji bili gosti koji su pred 1500 navijača u toplim Jazinama svladali Zadrane rezultatom 81-87, objavio je Basketball.hr.

Domaćini su u susret krenuli s Jurom Planinićem u početnoj petorci, dok je kod Cibone startni razigravač zlatne kadetske reprezentacije Filip Paponja krenuo na klupi. U prvim smo minutama gledali obračun dvojice visokih igrača, Planinića u domaćim i Danka Brankovića u gostujućim redovima, a sukladno izjednačenom okršaju pod obručima i semafor je pokazivao izjednačen rezultat pa se u drugu dionicu ušlo s 23-22 za igrače Jure Ružića.

Zanimljivo je primijetiti da je jedan od najboljih hrvatskih kadeta i najkorisniji igrač ovoljetnog Europskog prvenstva za košarkaše do 16 godina Roko Prkačin u prvoj četvrtini pokušao samo jedan šut, i to u posljednjim sekundama za tri poena, pa ga je trener Ivan Juran ubrzo posjeo na klupu što su domaćini iskoristili da serijom 2-8 natjeraju gostujućeg stratega na minutu odmora pri rezultatu 31-24. Ipak 'Cibosi' su se zahvaljujući vrlo dobrom šutu za tri poena koji je u jednom trenutku bio na 75 posto (6-8) vratili u egal na ulasku u 15. minutu (36-36), da bi završnica poluvremena ipak pripala Dalmatincima pa se na veliki odmor otišlo s plus četiri za Zadar (52-48).

Ipak, zec je ležao u nekom drugom grmu. Problem domaćinima stvarali su problemi s osobnim pogreškama njihovog najboljeg igrača Jure Planinića koji je u posljednje tri minute druge dionice zaradio dva faula, da bi na početku nastavka dobio i tehničku zbog traženja prekršaja, pa je bilo jasno da će veliki dio drugog poluvremena morati provesti na klupi.

Mladi 'Vukovi' su to iskoristili te su dobrom obranom limitirali Zadrane na samo dva poena u punih sedam minuta igre što su iskoristili da serijom 2-10 prijeđu u vodstvo. Ipak nisu daleko odmakli, tek na 56-60, ali zahvaljujući dobrom šutu za tri poena koji je u prvih 30 minuta bio blizu 50 posto (9-19) u posljednjih se deset minuta ušlo s plus šest za Zagrepčane (64-70).

A tada se pokazalo što znače Jazine. Nošeni bučnom podrškom navijača mladi su Zadrani posljednju četvrtinu otvorili serijom 0-7 i učas vratili stvari na početak. Ipak, domaćini su se previše oslanjali na dalekometni šut pa su se gosti četiri minute prije kraja odvojili na dva posjeda prednosti (81-78). Tricom je smanjio Vito Barbaroša, a slobodno bacanje je dodao Planinić pa se u posljednje dvije minute ušlo s plus dva iz zagrebačke perspektive. Uslijedilo je nadigravanje Roka Prkačina i Jure Planinića koji su preuzeli konce napada svojih momčadi, a u njemu je uspješniji bio mladi 'Cibos' koji je prvo košem, a potom i asistencijom Sandru Rašiću donio pobjedu Zagrepčanima.

Cibonu je do druge pobjede vodio Branković s 21 košem, a dobru je partiju pružio i Rašić s 18 poena, dok je Prkačin na kraju imao dvostruko-dvocifreni učinak ubacivši 12 koševa i uhvativši 13 skokova. Najbolji u domaćim redovima bio je Jure Planinić 21 košem i 12 skokova.

25. travanj 2024 07:54