StoryEditorOCM
SportFOTO: UEFA

Veliko finale futsal Lige prvaka na Višnjiku: Sporting osvojio drugi naslov europskog prvaka, Barci nije pošlo za rukom osvojiti četvrti

Piše Dražen Žura
3. svibnja 2021. - 22:10
Zadar, 030521 Dvorana Kresimira Cosica. Utakmica finala UEFA Futsal Lige prvaka izmedju momcadi Barce i Sportinga. Na fotografiji: slavlje momcadi Sportinga.Luka Gerlanc/Cropix

Portugalski Sporting pobjedom 4:3 u finalu je zaustavila prošlogodišnjeg prvaka Europe i tako su stigli do svojeg drugog naslova UEFA- ine Lige prvaka kojoj je domaćin bila Hrvatska, odnosno Zadar.

Inače, krenuli su Španjolci prvi prema vratima suparnika, pa je ubrzo stigao i plod takve igre, naime u jednom brzom kontranapadu, upravo na otvaranju druge minute, Marcenio je završio akciju opalio "špicom" i Barcu doveo u prednost. Nedugo potom, Guitta se iskazao obranom, uspio je zaustaviti neugodan udaraca Adolfa.

Nastavila se opsada gola Sportinga, Esquerdinha je pogodio vratnicu, odbijenu loptu primio je Coelho, na sreću Portugalaca prošla je tik uz vratnicu. Umalo se dogodilo poravnanje rezultata, jer je Taynan u dva navrata bio u izvrsnoj prigodi, međutim, oba puta odlično je reagirao Guitta. A onda se igra više preselila u polje Barce koja je istina, kontrolirala igru, izgledala mirnija , jednako dobro fokusirana na obranu i napad. U tim trenucima i njihov vratar Plana imao je posla, ali to nisu bilo toliko iznimne prigode Sportinga, Primjerice, kao one što ih je imala Barca, pucao je glavom Esquerdinha, lopta je pogodila gredu! Opet je Guitta morao spašavati svoje, Coelho se našao u sjajnoj situaciji, međutim, vratar Sportinga pokazao se uspješnijim. Barca, očito taktički , prepustila je loptu Sportingu čekajući njihovu pogrešku... I bi tako u 18. minuti, iz svojeg polja su istrčali i išli tri na jednoga, zadnji je loptu dobio Ximbinha i spremio je u mrežu Sportinga.

Prava zaliha za nastavak utakmice u kojem je portugalska momčad tražila povratak u pozitivan rezultat...Ali je Barca ozbiljnije prijetila, Adolfo je u 25. minuti opalio svom silinom, Guitta se još jednom iskazao. Umjesto mirne plovidbe, Tomas je izigrao obranu Barce i preacio loptu na suprotnu stranu Zicky Te je lakoćom ugurao u gol za podizanje Sportinga koji je već u idućem napadu poravnao omjer, zabio je Erick za 2:2! Nestalo je one tečnosti kod Španjolaca, opasno su visjeli, k tomu Plana je uspio zaustaviti izvrstan udarac Tomasa .Ali je Sporting nastavio pritiskati, slobodan udarac izveo je Taynan i precizno naciljao u vratnicu, odbijanac je prihvatio Matos i donio Sportingu vodstvo 3:2 za urnebes na njihovoj klupi. Išli su i do transa , jer je Varela manje od četiri minute prije kraja, nakon što je Erick žestoko pogodio vratnicu, izvrsno zatresao mrežu za 4:2. Barca je odlučila igrati na sve ili ništa, odnosno bez vratara, Ferrao je opalio i pogodio za napetu završnicu, istina lopta je na putu prema golu dotaknula Merlima i završila tamo gdje su htjeli Španolci. I dalje je Barca praktički do posljednje sekunde bila nadomak poravnanja, ali nisu uspjeli u svojem naumu.

UEFA se na prigodan način zahvalila Hrvatskom nogometnom savezu, Gradu Zadru i ŠC " Višnjik" na dobroj suradnji.

25. travanj 2024 02:15