StoryEditorOCM
SportREPREZENTACIJA

Veljko Mršić iz Istanbula: Cilj je plasirati se na Europsko prvenstvo, startali smo dobro, nedostaje nam još jedan mali korak

Piše Dražen Žura
26. studenog 2020. - 21:34

Hrvatska košarkaška reprezentacija već je nekoliko dana u Istanbulu, gdje će se zbog pandemije koronavirusa odigrati kvalifikacijski turnir za Europbasket 2022., u novo doba popularno nazvan  "balon", u kojem su uz naše  još domaćin Turska i Švedska. Podsjetimo, EP se trebalo igrati iduće godine, međutim, gore spomenuti COVID -19 prvenstvo je pomaknuto za 2022. godinu, tako da ćemo od zadnjeg nastupa upravo u Tursku odakle smo se smo oprostili porazom od Slovenije, čekati pet godina. Također, poznato je kako u u ovom kvalifkacijskim utakmicama izbornik Veljko Mršić ne  može računati na naše NBA igrače, pa se zajedno sa suradnicima oslonio na ono što im je na dohvat ruke.

- Cilj je plasirati se na Europsko prvenstvo već u ovom prozoru. Startali smo dobro, nedostaje nam još jedan mali korak. Međutim, moramo biti stvarno dobra momčad, kao što smo to bili u prvom "prozoru", da bi ostvarili taj zadnji korak i krajnji cilj. Situacija je ipak drugačija nego ikada prije. Mi zapravo do  početka prve utakmice s Turskom praktički nećemo znati u kojem će sastavu reprezentacije nastupiti – kazao je Mršić.

Pritom je zasigurno mislio hoće li svi igrači biti negativni na testiranju na COVID-19 i u kakvom će se stanju priključiti Krunoslav Simon, igrač Anadolu Efesa u Beogradu igra utakmicu Eurolige protiv Crvene Zvezde. Dakle, na njega se može računati tek za nedjelju protiv Švedske, kad bi mogao biti potrebniji nego kontra Turske, jer u dvije idograne utakmice potrebna nam je jedna pobjeda kojom bismo već osigurali odlazak na EP.

- Imamo dvije teške utakmice s dvije dobre reprezentacije.Turska je startala s 0-2 i organizirali su ovaj balon da to isprave. Prije nekoliko dana su promijenili izbornika, pozvali su i Larkina, dok su u prvom krugu igrali bez Amerikanaca, a sada na spisku imaju šest igrača iz Efesa i Fenerbahcea… Švedsku smo  u Zagrebu pobijedili – izgledalo je lagano, no kada pogledamo cijeli tijek utakmice vidi se da je zadnjih 25 minuta utakmica bila više-manje u egalu. Međutim, mi smo dobra momčad, prava samo klapa i to ćemo i pokazati u ove dvije utakmice, iako ni jedna od njih, ponavljam nije laka – vratio se na početak Mršić, koji se još jednom dodirnuo i Švedske.

- Ima šest igrača koji igraju u Španjolskoj, nisu u glavnim ulogama, ali imaju svoju težinu. Mi moramo biti dovoljno dobri za pobijediti u toj utakmici. Uostalom, sredili smo i Nizozemsku u gostima, ali to je bila otvorena utakmica koja je mogla otići na obje strane, a presudila je tada naša obrana - zaključio je Mršić.

Velika su pak očekivanja od kapetana Roka Lenija Ukića koji je u Cedevita Olimpiji, čije je iskustvo na organizatorskoj poziciji značajno, nama jako bitno. Kakva su kapetanova očekivanja?

 -Teško je dati neke velike prognoze s obzirom da priprema praktički i nema, skupili smo se par dana prije utakmice. Ne znamo čak ni sastav prvog protivnika do kraja, tako da je maksimalno ono što smo u ova dva-tri dana mogli  napraviti,  a to je  što bolju atmosferu i izaći i odigrati u stilu one prve dvije utakmice i nadati se najboljem ishodu – kazao je Roko Leni Ukić.

Satnica

Petak, 26.11, Hrvatska – Turska (17 sati)-

Nedjelja, 29.11. Švedska – Hrvatska ( 18 sati).

Obje utakmice su u izravnom TV prijenosu u programima HRT 2 i SportKlub.(dž)

25. travanj 2024 13:38