StoryEditorOCM
SportDETALJI SKUPINE

Veljko Mršić o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo: Imamo problem jer veliki broj igrača još uvijek nema klubove

Piše Dražen Žura
31. kolovoza 2021. - 20:06

Hrvatska košarkaška reprezentacija je na izvlačenju skupina za kvalifikacije, koje su put do Svjetskog prvenstva, iz „šešira izvukla”, Sloveniju, Švedsku i Finsku. Podsjetimo, svjetska smotra je 2023. godine, igra se saznala svoje europske protivni putu u Indoneziji, Japanu i Filipinima (Jakarta, Okinawa, Manila). Poradi epidemiološke situacije ždrijeb je održan u Kući košarke „Patrick Baumann”, pa se izvlačenje moglo pratiti putem programa Sport klub. Uz televizijski ekran bio je i izbornik Hrvatske, Veljko Mršić koji je nastojao ukratko opisati naše suparnike...

- U ovom trenutku mogu kazati kako je riječ o dobrim reprezentacijama, svi smo dobro vidjeli na Olimpijskim igrama koje su vrijednosti Slovenije, međutim, prema mojim informacijama oni će u o ovim „prozorima” biti bez Luke Dončića, o kojem ne treba trošiti riječi, vrhunski igrač, te Vlatka Čančara. Međutim, zato su na okupu mnogi koji su bili uz njih na Olimpijadi i uglavnom igraju za Cedevita Olimpiju, tako da njihova uigranost neće biti upitna – veli Mršić, koji se okrenuo prema ostalim reprezentacijama u našoj skupini.

- Što se tiče Švedske s njima smo igrali dva puta i oba dobili, ali nisu nimalo za podcjenjivanje, jer u „rosteru” imaju četvoricu igrača koji su u španjolskim klubovima. Istina, neko vrijeme neće moći računati na Marcusa Erikssona. Finska? Mnogi će ih u startu staviti u drugi plan, međutim, oni su godinama skupa, uz njih je izbornik koji je također dugo na klupi. Držim kako je njihova košarka u ekspanziji. Uostalom, u zadnjoj utakmici ih je s tribina pratilo 15 tisuća navijača – naglasio je Mršić i „zavirio” u svoje dvorište.

- Nama u ovome trenutku velik problem predstavlja činjenica da je veliki broj igrača koji su sudjelovali u kvalifikacijama za OI , još uvijek nemaju klubove, iz ovih ili onih razloga. Računam da će se to stanje stabilizirati dok u veljači iduće godine krenu utakmice. Ono što je dobro jest to da ćemo u trećem i četvrtom „ prozoru” moći računati na naše NBA igrače – zaključio je Mršić.

Skupina A: Srbija, Slovačka, Belgija, Latvija

Skupina B: Bjelorusija, Velika Britanija, Grčka, Turska,

Skupina C: Hrvatska, Švedska, Finska, Slovenija

Skupina D: Izrael, Njemačka, Estonija, Poljska

Skupina E: Francuska, Portugal, Mađarska, Crna Gora

Skupina F: Bosna i Hercegovina, Litva, Bugarska, Češka

Skupina G: Gruzija, Sjeverna Makedonija, Španjolska, Ukrajina

Skupina H: Rusija, Nizozemska, Island, Italija(HKS)

 

Pravila igre

Posljednji iz skupine ispada iz utrke za Svjetskim prvenstvom, te se formiraju nove četiri skupine (I-L) s po šest zemalja sudionica koje prenose ostvarene rezultate u sljedeću fazu. Svaka će reprezentacija igrati kod kuće i u gostima ukupno šest utakmica protiv tri reprezentacije iz skupine s kojima se još nisu susrele u kvalifikacijama. Nakon svih odigranih utakmica tri prvoplasirane ekipe iz svake skupine osvojit će ulaznicu za Svjetsko prvenstvo.(HKS)

16. lipanj 2024 04:17