StoryEditorOCM
SportBUDUĆNOST ZADARSKE ATLETIKE

Veronika je učenica Medicinske škole, šesta je u Europi i među 15 kadetkinja na svijetu u bacanju koplja

Piše Zadarski.hr
8. lipnja 2019. - 22:00
ask-zadar-kadetkinje-05-06-2019-(10).JPG

Atletski športski klub Zadar, koji će uskoro obilježiti 60 godina djelovanja, svakodnevno provodi svoje aktivnosti na Višnjiku. Treneri Predrag i Tomislav Saratlija i Ivica Šola, te asistentica Katarina Gašparović, „pod rukom" imaju niz atletičarki i atletičara pred kojima je zanimljiva budućnost, piše Višnjik.hr.

U sezoni koja je nedavno okončana, uz ostalo, AŠK-ovci, su ostvarili nekoliko zapaženih postignuća koja ukazuju da bi u bliskoj budućnosti njihovi nositelji mogli biti kvalitetni atletičari i na međunarodnom planu.

Na primjer, kadetkinja Veronika Šokota u koplju je ostvarila osobni i klupski rekord s 44, 42 metra, te naslov dvoranske prvakinje. Po atletskim tablicama, u svojoj je kategoriji trenutačno šesta u Europi, a među 15 na svijetu.

- Sljedeći mi je cilj doseći 45 metara što je norma za mlađejuniorsko EP u 2020. godini - kaže Veronika.

Atletikom se počela baviti u rodnoj Rijeci, s četiri i pol godine, a po obiteljskom preseljenju u Zadar došla je u AŠK.

- Oduvijek sam voljela atletiku. Koplje mi je prva disciplina, a natječem se i u još nekima. Ambicije? Pa, biti sve bolja i bolja... - kazuje Veronika, učenica Medicinske škole Ante Kuzmanića.

Veronika i njezine kolegice i kolege, kažu treneri Šola i P. Saratlija, sad vježbaju desetak sati tjedno. U toj je skupini i Enea Nikpalj, šestašica, mlađa kadetkinja koja je u klubu tek godinu dana.

- Na 200 prepone imam 30, 86 i tu sam druga u Hrvatskoj. Trčim i na 60, u štafeti..., govori Enea.

I mama Marijana je bila sprinterica u klubu, dodaje trener Šola.

- Bila sam kao mala u gimnastici, ali me privukla atletika. Nagovarao me i brat Enio, pa neki u školi i tako.

Iz skupine mlađih natjecatelja u AŠK-u prema postignućima iz prošle sezone valja spomenuti Paolu Sorić, daljašicu i troskokašicu, Anitu Odžaković koja baca kuglu i disk, Domagoja Brdara, kadeta koji je sa 6, 12 državni prvak u dalju...

- Stalno imamo i skupine početnika, a sve kategorije redovito se i natječu. Perspektiva postoji - kaže Ivica Šola.

Inače, klub osmišljava program za obilježavanje 60. obljetnice postojanja i rada. Klub koji je, uz ostalo, dao i mnoge zapažene atletičare, olimpijce, trenere...

26. travanj 2024 22:43