StoryEditorOCM
SportZNA SE TKO JE GAZDA

Virski boćari pobijedili su u derbiju vodeće poljičke "Naklice" rezultatom 16:8, pa u drugoj HBL više nema neporaženih momčadi

Piše K.Škrbić
1. travnja 2021. - 18:54

Nema više neporaženih momčadi u Drugoj HBL, jer su na virskom boćalištu uz Muja pale vodeće i dosad neporažene poljičke Naklice od domaćeg Vira rezultatom 16:8. Iako 8 razlike za virske Bluzere ne dočarava kako je postojala neizvjesnost oko pobjednika – prva ruka okončana je rezultatom 5:3, nakon druge bilo je izjednačeno 8:8 –  krajnji rezultat nipošto nije nerealan. Furioznim partijama u završnici susreta Virani su izborili vrijednu pobjedu u utakmici koja je bila derbi i u kojoj su otočani momčadski došli do trećeg prvenstvenog trijumfa.

Do treće ruke neprepoznatljivi Darko Bašić dobio je vrlo brzo u pojedincu Milivoja Juginovića 13:2, čime je Vir poveo s ukupnih 10:8, dok je na istom mjestu u istom trenutku trojka Ante Nemarić, Toni Kapović i Marino Radović vadila dušu Marinku Jurišinu, Dariju Piriću i Boži Vladušiću. Bilo je nedohvatljivih 10:0 za Virane, pa su Bluzeri već tada imali siguran bod u džepu. Konačnu pobjedu trebali su donijeti Igor Vučetić u pojedincu protiv Damira Pirića (4:5 u tom trenutku), ili par Ivan Medić i Nediljko Buškulić protiv odličnih Duje Pirića i Mate Paveškovića (7:8 u tom trenutku). Dobili su svi u vrhunskoj završnici za konačnih 16:8.

- Dobro je, moramo biti zadovoljni. Mislim da mogu kazati kako smo napravili dobar posao - kazao je nakon utakmice neuništivi Nedo Buškulić koji je u paru s Medićem dobio spomenutu utakmicu treće ruke (13:8), a u prvoj ruci u paru s Antom Nemarićem poljičku kombinaciju Pirića: Damira i Darija (12:3). Virski veteran u derbiju je više nego povremeno demonstrirao malu školu valjanja, pa bi u nekim drugim vremenima i okolnostima bio opjevan poput junaka iz guslarskog ciklusa. Sjajnu formu i nagovještaj subotnjeg performansa Buškulić je pokazao još na treninzima kada je u preciznom valjanju dohvatio izvrsnih 40 punata, pa je subota samo donijela potvrdu njegove velike forme.

- Stvarno me išlo valjanje, ali išlo je i Igora Vučetića koji je također bio sjajan - dodao je Buškulić. Kada smo kod voditelja virske momčadi, treba primijetiti kako je Vučetić odigrao staloženo i suvereno u preciznom valjanju protiv Mate Paveškovića (27:19) sa 63,6 posto preciznih pokušaja i 54 posto osvojenih bodova (27 od 50). Pojedinac treće ruke protiv Damira Pirića i pobjeda od 13:5 nakon početnih 3:5, samo su potvrdili sjajnu Vučetićevu subotnju izvedbu.

- Velika pobjeda, unatoč hladnom vremenu. Bilo mi je teško za igrati, jer je stvarno bilo izrazito hladno i neugodno - požalio se Vučetić, i to ne bez razloga. Kada se sunce skrilo iza gustih oblaka, uvjeti na boćalištu uz Muja bili su više jesensko-zimski, nego proljetni. Toplinu su ipak donijeli bodovi iz derbija.   

- Ovo je bila momčadska pobjeda. Iskazali smo se u posljednjoj ruci susreta, iako je dotad rezultatski bilo gusto. Nisam bio sav svoj u prve dvije ruke, a pogotovo ne u preciznom izbijanju. Odmah sam rekao kako neću uhvatiti niti punta - sažima Bašić momčadski i vlastiti učinak s utakmice.

image
Virski boćari
K.Š.

Što se dogodilo?

Bašić je počeo dobro u krugu u prvoj ruci protiv mladog reprezentativca Duje Pirića i poveo 6:3, da bi potom neuspješnim pokušajima izbijanja u trećoj ruci partije propustio iskoristiti dva uzastopna suparnička loša valjanja. Virski as još se nekako držao do 10:9 u petoj ruci, a onda je počeo tonuti u preciznosti: u šestoj ruci nanizao je još tri promašaja izbijanja, dok je u odlučujućoj osmoj ruci pogodio samo jedno izbijanje od četiri pokušaja za pobjedu. Bilo je 15:15, pa se i bod činio velik kao Velebit koji se nazirao iznad krova restorana Kotarina. Taj je loše namješten top Bašić preselio u precizno izbijanje. Druga ruka meča bila je za Bašića doslovno – krug pakla. Jedanaest uzastopnih promašaja izbijanja, ili samo jedan pogodak iz 15 pokušaja ako preciznom izbijanju pridodamo i posljednju ruku iz kruga.

To je zanimljivih 6,66 posto. Vražja posla.

- Nikad mi se to nije dogodilo. Primio sam uoči utakmice loše vijesti, ali nije opravdanje. Najvažnije je da smo upisali pobjedu - zaključio je klupski predsjednik i vođa virskog boćarskog orkestra koji je u subotu svirao harmoničnu bossa novu, a ne tužni blues. Ova je pobjeda Bluzere popela na treće mjesto, odmah iza Naklica i zahuktalog Stivana koji će u još jednom derbiju za dva tjedna gostovati na Viru.   

image
Virski boćari
K.Š.
Statistika

BK VIR – BK NAKLICE 16:8 (5:3, 3:5, 8:0)

Vir. Boćalište uz Muja. Utakmica 5. kola Druge HBL, Vir – Naklice. Bez gledatelja. Suci: Željko Sabalić, Neven Marinović (Zadar).

POJEDINAC: Ivan Medić – Mate Pavešković 8:6. PAR: Ante Nemarić, Nediljko Buškulić – Damir Pirić, Dario Pirić 12:3. TROJKA: Ante Kapović, Marino Radović, Igor Vučetić – Petar Tijardović, Marinko Jurišin, Milivoj Juginović 7:9. KRUG: Darko Bašić – Duje Pirić 15:15.

BRZINSKO IZBIJANJE: Ante Nemarić – Petar Tijardović  29:29. Nemarić 29/45 (64,4 posto). Tijardović 29/43 (67,4 posto). PRECIZNO IZBIJANJE: Darko Bašić – Duje Pirić 0:26. Bašić 0/11 (0). Pirić 8/11 (1,2,3,4,4,4,3,5). PRECIZNO VALJANJE: Igor Vučetić – Mate Pavešković 27:19. Vučetić 7/11 (2,2,2,5,5,5,6). Pavešković 5/11 (2,2,5,5,5). ŠTAFETNO IZBIJANJE: Ante Nemarić, Ivan Medić – Petar Tijardović, Duje Pirić 36:39. Nemarić, Medić 36/52 (69,2 posto). Tijardović, Pirić 39/52 (75 posto).

POJEDINAC: Darko Bašić – Milivoj Juginović 13:2. POJEDINAC: Igor Vučetić – Damir Pirić 13:5. PAR: Ivan Medić, Nediljko Buškulić – Duje Pirić, Mate Pavešković 13:8. TROJKA: Ante Nemarić, Toni Kapović, Marino Radović – Marinko Jurišin, Dario Pirić, Božo Vladušić 13:3.   

07. svibanj 2024 15:53