StoryEditorOCM
SportULAZNICE ‘PLANULE‘

Zadar se već uživio u proslavu naslova prvaka Hrvatske, splitske "žute" će dočekati prepun Krešin dom!

Piše Dražen Žura
1. lipnja 2024. - 13:41
Split, 310524. Dvorana KK Split. Cetvrta utakmica finalne serije PH u kosarci: KK Split - KK Zadar. Na fotografiji: navijaci Zadra.Jakov Prkic/Cropix

Zadar se nakon poraza i vodstva Splita 2:1 u finalnoj seriji za naslov košarkaškog prvaka Hrvatske, uvelike „nabildao” samopouzdanjem i uvjerljivo protutnjao Gripama, poput orkanske bure! Odveli su priču natrag na Višnjik do majstorice sa „Žutima” koje će dočekati do posljednjem mjesta popunjen Krešin dom.

Ulaznice su praktički ”planule” kroz noć, mnogi su, očito, poželjeli biti dio mogućeg slavlja u kojem će kao u svim dosadašnjim utakmica ne samo u finalnoj seriji momčad Zadra, grleno pratiti navijačka skupina Tornado. Bili su na utakmicama, kući i u gostima, uz svoj Zadar, posebice na domaćem parketu čak kad se u dvorani nalazilo ne više od petstotinjak najvjernijih poklonika košarke i kluba! Njihova bučna potpora s tribina neće izostati ni ovoga puta te će biti od iznimne važnosti, evo i zašto....

- Evo, jedna teška utakmica je iza nas, na svu sreću pobijedili smo i vratili seriju u Zadar. Zahvaljujem navijačima na podršci, stvarno su naš šesti igrač, jer publika i mi smo jedna sinergija u ključnim trenucima, dakle u svim dosadašnjim rezultatima, ne samo u ovoj pobjedi, nego u sezoni – kazao je uvodno Danijel Jusup, pred kojim je, ponovimo prigoda da se izjednači s Rudolfom Jugom i Veljkom Mršićem koji su u istoj sezoni prigrlili, odnosno, podarili Zadru, Kup i prvenstvo Hrvatske.

- Nova utakmica je pred nama, nula prema nula je, i mi i navijači moramo doći u prvom redu boriti se. Hoću da kažem, moramo da igramo svaku obranu, svaki skok, svaku osvojenu loptu isto tako i navijači s nama. Ne dolazimo svi skupa, ono što se kaže da bismo pivali, a pivat ćemo kad sve završi na kraju kako treba. Prvo moramo svi zajedno, kažem, igrači i mi publika za svaku loptu da se borimo i igramo. Jednostavno, moramo svi skupa biti ratnici, mi na klupi, igrači i navijači – kazao je Jusup.

Svi koji su pozorno pratili ogled koji je Zadranima donio poravnanje, u prvom planu, nedvojbeno je iskakao učinak Luke Božića. I to nije ništa novoga, jer njegove minute provedene na parketu gotovo u pravilu dosežu četrdeset minuta, zadnja je pak, bila velika iznimka, uspio je odmoriti nepunih pet minuta. Ako se zaviri u statistiku te ocjenu učinka, iza njega, viđenim, strše Lovro Mazalin i Arijan Lakić. Pod obručima, Mazalin je rješavao puno toga, dok je Lakić, ukoliko je nekome promaklo posve „isključio” Shanona Shortera, koji je izgledao posve blijedo.

Ni u tragovima nije to bio onaj Amerikanac koji je lakoćom, preko Božića, Marka Ramljaka i Karla Žganeca napade svoje momčadi rješavao šutevima za tri poena. Nedvojbeno, još jednom će se morati pozornost posvetiti upravo Shorteru, ali i pripaziti na ostale koji mogu napraviti nered u zadarskoj obrani, kao što su Vito Kučić i Boris Tišma....

- Čeka nas ta peta utakmica finala, mi, cijela ekipa jedva to čekamo.Vidimo, rasprodana je dvorana i sigurno ćemo dati više od sto posto svojih mogućnosti. Trebamo se kao prvo malo odmoriti, i dalje treba vidjeti što moramo popraviti, što smo griješili i što trebamo napraviti. Pripremamo se kao za svaku utakmicu, ne treba da razmišljamo unaprijed, nego korak po korak, napad po napad, obranu po obranu i da igramo polakoi smireno. Jer to nas je i dovelo do ovoga – kazao je Lakić.

Više nego uvjerljiva pobjeda 84:55 sve govori, tako da bilo kakvo osvrtanje na ono što je bilo nema prevelike potrebe, nego upravo onako kako je naglasio Jusup: „ Nula nula je!” A opreza nikad dosta, posebice jer „ Žuti”, za razliku od zadnjeg susreta na Gripama nemaju nikakav pritisak. Uostalom, njihov trener Slaven Rimac je kazao kako su u seriji već jednom dobili Zadar! Opet, s druge strane, navijački puk se pita: „ Kako smo uopće od Splita mogli izgubiti dvije utakmice?”

Utakmica se igra u nedjelju uz izravan prijenos u programu MAXTV Sporta, ali nismo sigurni hoće li isto učiniti Sportska televizija koja se unatoč najavama odlučila prenositi odbojku, Makedonija – Hrvatska!

15. srpanj 2024 20:40