StoryEditorOCM
SportŽUTI POVELI 2:1

Zadar u odličnoj i dramatičnoj utakmici izgubio od Splita. Četvrti, možda i odlučujući susret igra se u petak na Gripama

Piše Frane Vulas
29. svibnja 2024. - 22:05

SPLIT – Dvorana na Gripama. Gledatelja 2200. Treća utakmica finala doigravanja za prvaka Favbet Premijer lige košarkaša:

Suci: Denis Hadžić (Pula), Marko Mustapić (Zagreb) i Marko Stanković (Rijeka).

SPLIT – ZADAR 87:77 (21:22, 27:20, 13:23, 26:12).

U seriji na tri pobjede Split vodi 2:1. 

SPLIT: Funderburk (3), Perković (5), Shorter (29), Sullivan (8), Kalajžić (6), Tišma (10), Runjić (3), Klepo, Kučić (21), Vuko, Dubravčić, Ljubičić (2). 

ZADAR: Davis, Klarica, Vujačić, Žganec (2), Mazalin (11), Lakić (14), Mekić (2), Jambrović, Drežnjak (15), Grbić, Božić (25), Ramljak (8).

U fantastičnom dekoru na punim Gripama košarkaši Splita svladali su u odličnoj, dramatičnoj utakmici branitelja naslova Zadar 87:77 i u finalnoj seriji domaćeg prvenstva koja se igra na tri pobjede poveli 2:1.

Ovom pobjedom približili su se „žuti” samo na korak od osvajanja naslova prvaka kojeg čekaju 21 godinu. Četvrta, možda i odlučujuća utakmica igra se u petak na Gripama (20 sati). Eventualni peti susret igrat će se u Zadru u nedjelju.

U zadnjoj četvrtini u kojoj su Splićani riješili pitanje pobjednika dugo je to bilo nadmudrivanje dva majstora Shortera i Božića koji su se neumorno pratili. No, prvi je posustao ovaj put Božić. Kada je Shorter zabio tricu za 80:74 na 3 minute i 21 sekundu do kraja domaći navijači su skandirali:

- MVP! MVP!

Morao je gostujući trener Jusup zvati i zadnju minutu odmora. No, tada je uskoro Split već ušao u bonus, a Zadar nije napravio nijedan prekršaj u zadnjoj četvrtini. S linije slobodnih bacanja vraćao se Zadar, ali se nije uspio vratiti. Na kraju je ovacijama Shorter ispraćen na klupu kada je zabio za 86:77 u zadnjoj minuti, uz identično skandiranje.

Bolje su utakmicu otvorili „žuti”. Agresivnim ulaskom u susret, čvrstom obranom, baš kao i u prvom susretu na Višnjiku, zatvorili su prilaze svom košu. Nakon vodstva domaćina 10:4 morao je gostujući strateg Jusup pozvati minutu odmora, poslije samo dvije i pol minute igre.

Međutim, vrlo brzo su se pribrali gosti. Napokon se netko priključio kapetanu Ramljaku, dvije trice ubacio je Lakić, jednu Drežnjak. Preokrenuo je Zadar, semafor je pokazivao 17:20 za goste nakon što suci prethodno nisu svirali da je nogom igrao košarkaš Zadra što je iznerviralo nabrijanog Shortera.

Raspoloženom dvojcu Shorter-Tišma početkom druge četvrtine kod domaćina priključio se i fantastični Kučić. U samo četiri minute zabio je čak 15 poena, pet trica, četiri normalne (šut 4/4) i jedan ubačaj za dva uz pogođeno dodatno bacanje. Okrenuo je Split tricom Runjića na 36:28 u 14. minuti. 

Domaći navijači na Gripama su skandirali:

- Vito! Vito!

Međutim, nije Zadar tek tako branitelj naslova i crna mačka „žutih”. Božić je bio latentna opasnost. Prodirao je prema košu kao tenk, bez obzira što je na njemu opet Tišma igrao odličnu obranu. Pored toga ogromna je bila uloga Tišme u kontroli skoka. Ponovno je tricu ubacio fantastični Lakić (3/4 za tricu prvo poluvrijeme) pa se promptno Zadar približio na samo četiri poena minusa. No, novi nalet Splita uslijedio je uoči velikog odmora. Najvećih u prvom dijelu 48:39 u 18. minuti postavio je nakon koša i slobodnog bacanja Sullivan.

Kučić se očito specijalizirao za ulaske u četvrtine. Novih pet poena vezao je na ulasku u treću četvrtinu. Bio je već u 22. minuti na 20 postignutih poena. Kada je razigrani Shorter zabio za 55:44 u 22. minuti činilo se kao da je Split na dobrom putu prema pobjedi. Tada je uslijedilo pet minuta obostrane potpune suše. Izgledale su obje momčadi poput umornih, izudaranih boksača. Nitko nije uspijevao zadati udarac, čitaj zabiti koš. Prekinuo je to Jusup minutom odmora kojom je smirio svoju momčad, koja se pokazala vrlo bitnom.

Uslijedila je 12:0 serija gostiju. U njoj je ključnu ulogu imao Drežnjak s dvije trice. Preokrenuli su gosti na 58:61, probudio se potpuno Tornado (kao da je ikada i spavao). Split je od onih 55:44 u sedam i pol minuta igre zabio tek tri poena! Potpuno su „žuti” u tim trenucima stali. Tada je Kučiću uz dosuđeni prekršaj na njemu dosuđen i namjeran faul igrača Splita u napadu što se nije svidjelo klupi „žutih”. A još manje klupi Zadra faul Božića u idućem napadu gostiju. Tada je neki manji predmet iz publike i poletio prema parketu. U zadnju četvrtinu ušlo se s rezultatom 61:65. Čekala nas je već opisana drama.

image
Jakov Prkic/Cropix
image

Vito Kucic, Lovro Mazalin
 

Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image

Luka Bozic, Boris Tisma
 

Jakov Prkic/Cropix
image

Luka Bozic, Boris Tisma
 

Jakov Prkic/Cropix
image

Shannon Shorter, Marko Ramljak
 

Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image

Dario Dreznjak, Lewis Sullivan, Mate Kalajzic
 

Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image

Marko Ramljak, Boris Tisma
 

Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image

Luka Bozic
 

Jakov Prkic/Cropix
image

Shannon Shorter
 

Jakov Prkic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image

Shannon Shorter
 

Jakov Prkic/Cropix
24. lipanj 2024 18:51