StoryEditorOCM
SportJUBILARNO IZDANJE

Zadarska Open Water Liga slavi 10. rođendan: prva runda kreće iz uvale Bregdetti!

Piše I. Gjergja
27. svibnja 2022. - 11:43

Kluba daljinskog plivanja Donat Zadar ove godine organizira deseto jubilarno izdanje Zadarske open water lige (ZOWL).

Ova popularna liga za plivače na ”duge staze” krenula je 2013. godine kad je sadašnji predsjednik kluba, Dražen Adžić, predstavio kao ideju izvršnom odboru. Iako je u početku bilo dosta sumnje, izvršni odbor je prihvatio program lige koji se bazirao na Jaurnskoj ligi iz Zagreba. Skese je bilo, osim kod Dražena Adžića i tadašnjeg predsjednika Hrvoja Baila.

- Ideja je bila da se svako kolo lige pliva na drugom mjestu naše županije. Moram priznati da tada ni turistički djelatnici nisu prepoznali ovu ideju. Nama nije ništa preostalo nego da sva kola plivamo na bazenu Kolovare, od bazena do Foše i natrag, i tako dva kruga. Nakon pet godina sramežljivo se priključio Sukošan, pa Tkon i tako je lavina krenula. Danas se pliva maksimalno jedno kolo u Zadru, a sva ostala po cijeloj Zadarskoj županiji, prisjetio se početaka sadašnji predsjednik KDP Donata Držen Adžić.

image

Predsjednik kluba daljinskog plivanja Dražen Adžić

Kpd Donat/Slobodna Dalmacija

Tko vas je podržao i tko sve nastupa?

- Prvi su nam potporu pružili triatlon klubovi TNT i kasnije TK Zadar, a krenuli smo sa Aquatlonima. Danas u našoj lizi nastupaju djeca od 7 godina do veterana od 77 godina. Što bi se reklo, učenik je nadmašio učitelja. Na godišnjoj bazi našom ligom prođe preko 800 natjecatelja što je izvrsna brojka. Kad okrenem film unatrag rekord po broju natjecatelja drži Biograd sa 129 natjecatelja, a drugi je Zaton iz 2021. godine sa 123 natjecatelja.

Kad govorimo o rekordima tko je dosad bio najbolji?

- Rekorderi staze su Milan Marin i Karla Šitić (hrvatska olimpijka iz Londona 2012. godine). Najviše pobjeda po sezoni imaju Šimun Srzić i Petra Sabo. Zanimljivo je da našu ligu prati cijela Hrvatska, sudjeluju plivači iz cijele zemlje i daju joj veliko priznanje. Ove godine uvodimo novost a to je finišerska medalja. Znači svaki natjecatelj koji upliva u cilj dobiva medalju bez obzira na plasman i to je jedina plivačka liga koja takvu nagradu uručuje, kaže Adžić.

image

Zadarska open water liga

Kdp Donat/Slobodna Dalmacija

Kalendar utrka ZOWL 2022.

Prva se pliva uvala Bregdetti 5. lipnja, slijedi Prosika 12. lipnja, Maslenica 19. lipnja, Ošljak 26. lipnja, Privlaka 17. srpnja, Zaton 24. srpnja, Iž 31. srpnja, Kali 21. kolovoza i Sukošan 11. rujna završnica.

Nove destinacije su Prosika - Park prirode Vransko jezero, Maslenica i Iž. Za završnicu je odabran Sukošan koji se uvijek pokazao kao odličan domaćin.

22. travanj 2024 12:18