StoryEditorOCM
SportFOTO: 'VRUĆA' BORBA U DOMU SPORTOVA ZA FINALE PRVENSTVA HRVATSKE

Zadrani izborili petu utakmicu!

16. svibnja 2019. - 00:15
bbimagehandler (2)

Zagreb – Dvorana II Doma sportova. Gledatelja 400. Polufinalna utakmica doigravanja HT Premijer lige: Cedevita – Zadar 78:84 (18:24, 24:20, 17:18, 19:22). Suci: Josip Radojković, Tomislav Vovk, Leo Roglić.

Cedevita: Cobbs (5), Krušlin (9), Katić, Žganec (3), Stipanović (14), Banić (6), Bošnjak (13), Cook (6), Ramljak (2), Mustapić, Murić (4), Pullen (16).

Zadar: Bašić (17), Marić (5), Žorić (18), Magarity (5), Krajina, Dašić (13), Vuković, Brzoja (6), Špralja (7), Božić (13).

Borba za finale prvenstva Hrvatske u košarci, nastavlja se. Nakon 0:2 Zadar se iz bezizlazne situacije vratio u život i usred Zagreba izborio petu utakmicu (subota), pred svojim navijačima.

Trener Zadra Ante Nazor započeo je utakmicu s izrazito visokom postavom (s Božićem, Žorićem i Špraljom). Ali i iskusnom: Dašić, Žorić i Špralja imaju zajedno – sto godina! I ta i takva zadarska momčad ostvarila je u 3. minuti prednost – 7:2, te već u uvodu najavila daljnji tijek događanja. Nakratko, domaći su košarkaši ulovili priključak, ali Zadar je nastavio sa smirenim građenjem napada i agresivnom obranom. Upravo je takva igra gostujuće momčadi košarkaše Cedevite činila nervoznom. Domaćin nije uspio nametnuti ''run and gun'' igru kojom je razbio Zadrane u drugoj utakmici (u Draženovom domu bilo je 96:57 za Cedevitu). Početkom druge četvrtine Zadrani su imali osam poena prednosti (28:20).

No, tri i pol minute prije kraja prvog poluvremena Nazor je imao valjane razloge pozvati minutu odmora. Njegova je momčad izgubila ritam igre i rezultatsku prednost: dok je Žorić na klupi prikupljao snagu za nastavak susreta, Zadar je imao evidentnih problema u napadu. S nekoliko nekontroliranih i nerezonskih šuteva (Špralja, Marić) gosti su Cedevitu vratili u utakmicu (ulaskom Pullena momčad Slavena Rimca ubrzala je igru, ali i efikasnost). Ipak, prvih 20 minuta Zadranu su dobili s minimalnom prednošću (44:42) i uz vrlo dobru efikasnost (55% realizacije šuta).   

Početkom treće četvrtine Cedevita je ubrzala ritam igre i podigla razinu agresije. Zadar je uzvratio s nekoliko tehničkih pogrešaka. Semafor je u 25. minuti pokazivao 55:48 za domaću momčad. U tim je trenucima izgledalo da Zadar neumitno ulazi u žrvanj Cedevitine igre. Ali, srećom po Zadrane, bio je to privid. Ponajviše zahvaljujući nadahnutom Luki Žoriću gostujuća je momčad napravila seriju 11:0 i ponovno se vratila u meč.

Posljednju dionicu utakmice obilježile su trice Bašića i iskustvo Žorića. Zadar je ušao s deset poena razlike (73:63) u završnicu susreta. Cedevitini Amerikanci nadmetali su se tko će vanjskim šutevima vratiti svoju momčad u igru. Sve su međutim promašili i Zadar je zasluženo pobijedio.

26. travanj 2024 23:20