StoryEditorOCM
SportZOVU GA "MISTER HAT-TRICK"

Zadranin nemilice trpa golove i poručuje: Ako me trebaju, odazvat ću se. Znaju gdje će me naći

Piše SD
8. kolovoza 2018. - 13:16
trening_reprezentacija_rujevica36-041017

Dok se većina srebrnih hrvatskih reprezentativaca još odmara, Ivan Santini već nemilice trpa.

U osam dana zabio je dva “hat-tricka“, dakle šest golova u prva dva kola za novi klub Anderlecht! Početak iz snova. Visoko je postavio letvicu, razmazit će nas.

- Čudo je ispalo! Da mi je netko ponudio upola manji učinak poslije dvije utakmice, prihvatio bih. Imam šest ili sedam “hat-trickova“ u karijeri, ali nikada nisam postigao dva u nizu kao sada – javio nam se iz Bruxellesa Santini (29) koji je po tri puta poentirao u pobjedama nad Kortrijkom (4:1) i Oostendeom (5:2).

Belgiji kao kod kuće

Već je sada zadarski napadač premašio polovicu prošlosezonskog učinka u dresu francuskog Caena (11), s kojim je sezonu prije toga postigao rekordnih 18 golova. Kako je krenulo u Anderlechtu, ove bi sezone mogao oboriti vlastiti rekord. Nakon dvije sezone u Caenu pogodio je prelaskom u redove belgijskog velikana.

- Prvi su dojmovi sjajni. Tu je u momčadi još nekoliko igrača s Balkana, poput Antonija Milića, što mi je olakšalo prilagodbu. Dvije sam godine igrao za Kortrijk i jednu za Standard, tako da sam se praktički vratio kući. Oduvijek sam Belgiju smatrao drugim domom. Također je bilo važno što Bruxelles ima izravnu zračnu liniju sa Zadrom – zadovoljno nam priča Santini kojemu se u belgijskoj prijestolnici pridružila i obitelj.

O ponudi Anderlechta nije previše razmišljao.

- Bez obzira što je Caen klub iz “lige petice“, stalno se borio za ostanak. Smatrao sam da mogu igrati u većem klubu, a Anderlecht zaista jest veliki klub u kojem se mogu boriti za trofeje. Bilo je i nekih drugih kombinacija, ali Anderlecht je bio najkonkretniji. Nisam htio riskirati i čekati kraj prijelaznog roka.

Anderlecht je Santinija doveo u transferu vrijednom oko tri milijuna eura te je u njemu vidio udarnog napadača.

- Zamislili su me kao pojačanje, no na kraju će sve ovisiti o meni. Dobro je krenulo, samo moram tako nastaviti. Navijači su me super primili, skandirali su mi ime. Bilo je nezaboravno.

Puno je lakše u velikom klubu

Stil igre Anderlechta očito vam paše?

- Tako je. Dok sam igrao za Caen, suparničke obrane najviše su se koncentrirale na mene, znale bi me i udvajati. Ovdje u Anderlechtu više je jakih igrača i opasnost prijeti s više pozicija. Ako me netko duplira, onda će ostaviti previše prostora drugima.

U najboljim ste igračkim godinama, napravili ste transfer karijere i krenuli sa šest golova u dvije utakmice – možemo li reći da ste na vrhuncu karijere?

- Imao sam i prije odličnih utakmica, ali je svakako lakše u velikom klubu. Znate, teško je zabijati kad ti momčad igra bunker i stvara malo šansi, kao u Caenu. Radije bih promašio tri zicera nego da u 90 minuta ne zapucam na gol. Treba se pomiriti s tim i ne dopustiti da se razviju neke frustracije ili da počneš sumnjati u svoje kvalitete.

Kakva je momčad Anderlechta u odnosu na konkurente?

- Došlo je desetak novih igrača, od toga nas je osam u prvoj postavi. Dobro smo krenuli, ali tek ćemo protiv jačih suparnika vidjeti na čemu smo. Želimo biti prvaci Belgije, a u Europi (op.p. igraju izravno u skupini EL) ne želimo biti kanta za napucavanje. No liga je ipak prioritet.

Za kraj, naravno, moramo se dotaknuti reprezentacije. Niste otišli na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, može se reći da ste bili prvi ispod crte, kako vam je bilo gledati “vatrene“?

- Ma, bilo je super. Antonio Milić i ja smo bili u Moskvi na finalu. Sretan sam što sam bio dio svega toga, makar samo dvije minute protiv Islanda, haha!

RSC Anderlecht@rscanderlecht

⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️

‘Ako me trebaju, odazvat ću se reprezentaciji’

Najesen kreću novi izazovi za reprezentaciju u Ligi nacija, nadate li se da ćete ponovno biti dio “kockastih“?

- Iskreno, gledam samo sebe. Želim igrati što bolje. Uvijek sam spreman odazvati se reprezentaciji, ali o tome ne odlučujem ja pa se time ni ne zamaram. Ako me trebaju, odazvat ću se. Znaju gdje će me naći.

Čujete li se s izbornikom Zlatkom Dalićem?

- Pošalje mi poruku tu i tamo. Evo, sad mi je čestitao nakon zadnje utakmice.

Ivan Santini je, dakle, tu. Na radaru izbornika. Šuti, radi i zabija. S nadom da će se uskoro opet naći u krugu reprezentacije. 

Žao mu što nije bio na spektakularnom dočeku

Je li vam bilo žao što niste prisustvovali spektakularnim dočecima srebrnih Vatrenih u Zagrebu i vašem Zadru?

- Je, bilo mi je žao što to nisam mogao doživjeti, ali čuo sam se sa svojim Zadranima (op.p. Subašić, Modrić, Vrsaljko i Livaković) i čestitao im. Najviše sam u kontaktu sa Subom.

28. svibanj 2024 14:36