StoryEditorOCM
SportTEŠKA NOĆ

Zlatko Dalić: Ivan će biti naš navijač i ako Bog da priključit će nam se za sedam, osam dana. Na toj lijevoj strani imamo najširi izbor igrača

Piše Frane Vulas/SD
27. lipnja 2021. - 17:06

Glavna tema uoči utakmice Hrvatske i Španjolske bio je na Covid-19 pozitivan nalaz Ivana Perišića. Tako je o tome govorio i izbornik Zlatko Dalić na virtualnoj presici.

- Čuli smo se, naravno. Rekao mi je Ivan da mu je žao, da mu je teško što se ovo dogodilo. Šok mu je sve ovo, kao i svima nama. Ostali smo bez našeg ponajboljeg igrača iz grupne faze, ali moramo se na to prilagoditi. Ako Bog da pa da nam se priključi u roku od sedam-osam dana. Bio je u sjajnoj formi, dao je dva gola na Euru, ali to je život, to se tako dogodi – rekao je Dalić.

Ima li u redovima reprezentacije straha od mogućeg širenja zaraze?

- Bio je šok za sve nas, ali mi pod tim stresom živimo već više od mjesec dana, navikli smo na to. Svega se pridržavamo. Što se dogodi, dogodit će se. Na to mi ne možemo utjecati. Nadam se da nas to neće puno poremetiti i da ćemo biti spremni za utakmicu – kazao je Dalić.

Sada treba pronaći zamjenu za Perišića na lijevom krilu.

- Govorio sam i prije da na toj lijevoj strani imamo jaku konkurenciju. Brekalo, Rebić, Oršić su igračima kojima to prirodna pozicija, a ako ćemo napraviti nešto drugačije tu su Kramarić i Ivanušec. Ali mislim da ćemo se odlučiti za igrača kojem je to prirodna pozicija. Nećemo tu puno izmišljati. Svaki od njih je vrhunski igrač, ali teško je nadomjestiti Perišića, biti na nivou Ivana. No, imamo kvalitetna rješenja za to – naglasio je Dalić.

Tko najbolje reagira na treninzima, Rebić, Brekalo ili Oršić?

- Nije ni meni lako izabrati, svi rade jako dobro. Naći ćemo najbolje rješenje.

Hoće li umjesto kartoniranog Dejana Lovrena zaigrati Duje Ćaleta-Car?

- Nećemo puno mijenjati, to je evidentno. Nekom drugom promjenom bismo promijenili mjesta nekih igrača, a to nije prihvatljivo. Idemo s istom opcijom koja je bila prije – najavio je Dalić po čemu će onda startati Ćaleta-Car.

Španjolci su u medijima dosta samouvjereni, kažu da će Hrvatska biti desert?

- Mi se ne trebamo na to obazirati, na to da li nas netko podcjenjuje ili ne. Mi sve respektiramo, pogotovo Španjolsku, jednu od najboljih reprezentacija svijeta. I oni znaju da im neće biti lako s nama. Mi njih sigurno nećemo podcijeniti. Bit ćemo maksimalno odgovorni. Vidjet ćemo na kraju tko je bio u pravu. Mi znamo što želimo, proći među osam najboljih.

Biranim riječima je izbornik govorio o rivalu.

- Igramo s moćnim protivnikom, ali ne možemo nikome reći da je bolji od nas. Vrhunska su momčad, svaki respekt za Španjolsku i njihovog izbornika. U početku nisu imali realizaciju, ali kasnije je u trećem susretu to eksplodiralo. Šanse su podjednake. Ne želim reći da smo lošiji od bilo koga.

Španjolska voli posjed. - Kroz njega stvaraju šanse. Ulaze u prazan prostor, uz mnogo rotacija u veznom redu. U sve tri dosadašnje utakmice su imali veliki posjed i mnogo šansi, Druga njihova kvaliteta je visoki presing, odmah u prvih četiri-pet sekundi po izgubljenoj lopti. Moramo na to kvalitetno odgovoriti. Tako su i protiv Šveđana i Poljaka imali u prvih 20 minuta dosta šansi. I oni su se tražili u prve dvije utakmice. Na kraju su našli ono najbolje, s Busquetsom u veznoj liniji.

Tadašnji izbornik Slaven Bilić je 2012. godine na Euru protiv Španjolske duplirao bekove, tako ih je zatvorio?

- Ne razmišljam o tome, to bi značilo da se baš puno moramo braniti. Hrvatska mora igrati. I to je mogućnost, ali treba nam pobjeda, dobra igra, više ofenzive. Ako budemo samo čuvali svoj gol nećemo ništa postići – uvjeren je Dalić.

Konačno će Hrvatska imati mnogo svojih navijača u Kopenhagenu?

- Sada sve to puno ljepše i ugodnije izgleda. Učinit ćemo sve da ih ne razočaramo – poručio je Dalić.

26. travanj 2024 23:18