StoryEditorOCM
SportNA KRAJU SEZONE

ŽNK Donat: Seniorke ostale u Prvoj ligi, pionirkama drugo, a kadetkinjama treće mjesto!

Piše I. Gjergja
22. lipnja 2023. - 12:29

Kada se podvuče crta na kraju sezone, sve kategorije ŽNK Donata imale su izuzetno uspješnu natjecateljsku godinu.

Seniorke su ostale u Prvoj HNL, a pionirkama je falio jedan bod da prestignu Agram i budu prvakinje, dok su kadetkinje zauzele u treće mjesto.

Uspjeh za svaku pohvalu, jer uz košarkaše Zadra i stolnotenisače Donata, smo se Donatice natječu u prvoj ligi.

Iza rezultata stoji rad, a za njega su zaslužni trener pionirki Marijan Buljat, trenerica kadetkinja Antonija Goja te „prvi među jednakim“, voditelj Škole nogometa, omladinskog pogona i trener seniorki Jurica Vuleta.

- Otvaranje sezone nije baš proteklo kako smo zamišljali i prvu utakmicu smo odigrali neriješeno s Dinamom. Iz kola u kolo ostvarivali smo pobjede, raslo je samopouzdanje i igrali smo odličan nogomet. U jesenskom dijelu prvenstva u 11 kola smo imali deset pobjeda i prije spomenuti remi. Drugi dio prvenstva nam ambicije rastu očekujemo da ćemo zadržati prvo mjesto do kraja te osvojiti ligu. Samim otvaranjem proljetnog dijela prvenstva znamo da nam neće biti lako i da će nas ostale ekipe pokušati prestići. Konkurencija je bila jaka, to smo znali i onda nam se dogodi greška pred sam kraj prvenstva. Odigrali smo neriješeno protiv Osijeka u Osijeku gdje primamo gol u posljednjoj minuti. Nažalost gubimo prvenstvo s tim neriješenim rezultatom te ovim putem čestitam ekipi ŽNK Agram na osvojenom prvenstvu.

Što se tiče naše budućnosti, ŽNK Donat ima jako dobre temelje, a ova ekipa će, po mojoj procjeni, biti dugo u vrhu hrvatskog ženskog nogometa. Napredak se vidi iz mjeseca u mjesec, volja za rad i učenje je prisutna te unatoč razočarenju cure jedva čekaju novu sezonu. Za kraj bi se zahvalio Upravi ŽNK Donata na čelu s predsjednikom Damirom Kalapaćem te mojim vrijednim kolegama, roditeljima i simpatizerima Donata bez kojih ovog drugog mjesta ne bi bilo kazao nam je Marijan Buljat, trener pionirki ŽNK Donata.

- U sezonu smo krenuli s ciljem razvoja igračica za seniorsku ekipu. Mnogo cura koje nisu imale veliku minutažu u seniorskoj ekipi, u kadetskoj su praktički bile nositeljice igre. S te strane smo zadovoljni, s obzirom na to da su sve igračice tako dobile značajan broj minuta u ligi koja je itekako kompetitivna i nudi visok podražaj natjecateljskog nogometa. Praktički svako kolo donosilo je bitnu utakmicu i pomake na tablici. Što se rezultatskih ciljeva tiče, mislim da smo kad se podvuče crta nadmašili neka objektivna očekivanja na početku sezone. Imali smo nekoliko utakmica gdje smo možda ispustili bodove, što zbog lošeg dana, što zbog izostanka ključnih igračica, ali bilo je još više utakmica u kojima smo uzeli bodove unatoč tome što nismo bili favoriti na papiru. Jedna od takvih bila je i jučerašnja od koje smo još uvijek "opijeni" adrenalinom.

U ludih 90 minuta većinom je dominirao protivnik, međutim uz malo sreće i nevjerojatno puno želje i borbenosti uspijevamo dohvatiti tri boda i treće mjesto na tablici, na što smo vrlo ponosni. Prvo mjesto dominantno je osvojila ekipa Agrama kojoj ovim putem čestitam na naslovu i prikazanoj igri kroz cijelu sezonu. Ono što me najviše veseli je karakter koji su naše cure pokazale u određenim utakmicama. Bila je ovo jedna uspješna sezona za naš klub općenito, za što je najzaslužnija motivacija i suradnja svih u klubu, počevši od predsjednika pa do roditelja. Veliko hvala svima i nadam se da nastavljamo u istom tonu i ritmu sljedeće sezone, kazala je Antonija Goja, trenerica brončanih kadetkinja.

- S današnjim prvenstvenim utakmicama pionirki i kadetkinja završili smo dugu i napornu sezonu. Pobjedama nad vrlo dobrim ekipama ŽNK Istra osvajamo drugo mjesto u pionirskoj, a treće mjesto u kadetskoj konkurenciji. U ukupnom zbroju bodova drugu godinu za redom završavamo na drugom mjestu najuspješnijih klubova u mlađim kategorijama - ispred klubova kao što su Hajduk, Dinamo, Osijek, Istra, Rijeka i dr. i kao voditelj škole sam jako ponosan na to. Ovi rezultati su pokazatelj koliko se kvalitetno radi u našoj Školi nogometa. To prepoznaju i izbornici nacionalnih selekcija te je veliki broj cura redovito pozivan u reprezentaciju Hrvatske. Veliko zadovoljstvo mi je da su većina naših kadetkinja već debitirale u seniorskoj ekipi u SuperSport 1. HNLŽ, pripomogle u očuvanju prvoligaškog statusa te stekle vrijedno seniorsko iskustvo za budućnost.

Ovim putem bi se prvo htio zahvaliti svim igračicama koje su vrijednim radom i ispravnim pristupom ostvarile ovaj veliki rezultat. Hvala trenerima Buljatu, Goji i Savčić koji su vrijedno i strpljivo prenosili znanje i sportski odgajali naše igračice. Na kraju trebam zahvaliti Upravi kluba na čelu s predsjednikom Kalapaćem koji su omogućili da stručni stožer ima sve što je potrebno. Na svima nama je da sljedeću godinu podignemo klub na još veću razinu te da ŽNK Donat ostane u vrhu hrvatskog ženskog nogometa, kazao je Jurica Vuleta, voditelj Škole nogometa, omladinskog pogona i seniorki ŽNK Donat

Podsjetimo da su pionirke unatoč visokoj pobjedi osvojile drugo mjesto u Prvoj HNL s bodom zaostatka iza Agrama.

Kadetkinje su obranjenim jedanaestercem Ane Ristovski i pogotkom Magdalene Žunić u 89. minuti preskočile Osijek i osvojile treće mjesto!

Rezultati posljednjeg kola:

Pionirke:

DONAT – ISTRA 7:0 / Surjan 8, Buljat 12, Pestić 28, Tabar 31, Alić 46, Pestić 49, Pestić 58.

Kadetkinje:

DONAT – ISTRA 1:0 / Žunić 89.

02. svibanj 2024 07:37