StoryEditorOCM
TribinaMARKO VUČETIĆ

"Ako je moguće privesti županijskog vijećnika zbog poruke, onda istražna tijela trebaju reagirati zbog poruka koje upućuju premijer i predsjednik"

Piše Zadarski.hr
24. listopada 2020. - 21:24

Bivši saborski zastupnik i sveučilišni profesor Marko Vučetić na svom je Facebook profilu objavio post u kojem je komentirao politički govor Marka Pupića Bakrača kojeg se sumnjiči zbog navodnih prijetnji zadarskom županu Božidaru Longinu putem Facebook profila. Markov post prenosimo u cijelosti.

Zadarski županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač jučer je, nakon što mu je izvršen pretres kuće, priveden na cjelodnevno ispitivanje zbog, kako pišu mediji, sumnje u počinjenje kaznenog djela prijetnje putem društvene mreže i odjeće, a na štetu zadarskog župana. Ako je prijetio neka odgovara.

Mediji također navode da sporni tekst prijetnje glasi: "Političaru, dužnosniku, HDZ-ovcu s psećim nadimkom sprema se kineski ražanj", dok sporna majica sadrži otisak psa s glavom zadarskog župana.

Ne mislim ništa dobro o govoru, kod nas toliko često prisutnom kod političara, koji umjesto da služi u svrhu kritičke prosudbu nečijeg javnog djelovanja, radije prosuđuje nečiju osobu. To je degradacija javnog diskursa i nepoštivanje sugovornika kao čovjeka.

Nedvojbeno je da političari nisu osjetljiva bića. Preuzimanjem političke dužnosti, pristaje se i na pojačanu kritiku, osobito od strane političkih oponenata, čak i u vlastitim redovima. No, političari su, vrlo često, bića koja ne pronose vrijednosti, nego manipuliraju s vrijednostima kako bi pokazali vlastitu konstruiranu ranjivost i tako izazvali simpatije birača. Institucije, u demokratskim državama, služe građanima i štite ih od političkih manipulacija, dok kod nedemokratskih država služe političkoj manipulaciji i propagandi.

No, ako je moguće privesti županijskog vijećnika zbog ove poruke, razložno bi bilo očekivati da će istražna tijela i tijela progona - zbog puno eksplicitnijih i neprimjerenijih poruka koje premijer i predsjednik danima upućuju jedan drugome - reagirati vodeći se istim principom kao u slučaju Marka Pupića Bakrača.

U demokraciji su svi građani (zato što su građani) jednaki pred zakonom, dok u režimu (nema građana, ali ima bogova i volova) vrijedi ona poznata - "Nije dopušteno volovima ono što je dopušteno bogovima".

20. travanj 2024 07:42