StoryEditorOCM
TribinaREAGIRANJE

Ante Rubeša objasnio razloge zbog kojih je odlučio prihvatiti funkciju člana Nadzornog odbora u Košarkaškom klubu Zadar!

Piše Zadarski.hr
10. studenog 2021. - 21:23

Vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša uputio je pripćenje za javnost nakon sastanka koji se u utorak navečer održao u Maloj vijećnici grada Zadra gdje se raspravljalo o rebalansu proračuna i financijskoj pomoći KK Zadru. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

- Poštovani, obraćam Vam se povodom sinoćnjeg sastanka koji se održao u maloj vijećnici na kojem su prisustvovali gradonačelnik sa zamjenikom, pročelnik za financije te predstavnici političkih stranaka koje čine sastav Gradskog vijeća, osim SDP-a, čiji je predstavnik odbio poziv. Slikovito rečeno bili su Dado, Branko, Ante i Ivan s jedne strane, te Adela, Enio, Damir i ja s druge. Danijelu se nije dalo doći!

Tema sastanka je bila rebalans proračuna a i između ostalog goruće pitanje KK Zadra. Branko je otvorio sastanak ponavljajući svoje izlaganje o tome što je to rebalans i zašto je on bitan za tete u vrtiću, advent i EU projekte. Prekinuo sam ga i rekao kako je nama sve jasno vezano za rebalans te mu postavio pitanje zašto nismo prije glasovanja o rebalansu, sjeli za stol i razgovarali zbog situacije u kojoj se nalazimo.

Možda ljudima to nije jasno pa ću kratko objasniti. Gradsko vijeće je najviše tijelo i odlučuje o višemilijunskim projektima koji se financiraju iz proračuna, dok gradonačelnik odlučuje o projektima do milijuna i kontrolira zapošljavanja u gradskim tvrtkama. U sadašnjem sastavu imamo gradonačelnika iz jedne opcije, a u gradskom vijeću manjinsku većinu od tri bliske u odnosu na gradonačelnikovu opciju, a opet toliko različite u odnosima između sebe. U toj situaciji imamo dvije mogućnosti ili novi izbori i blokada ili razgovori. Razlog zašto biramo razgovor je uvijek isti, dobrobit i prosperitet svih građana našeg Grada.

Nakon usuglašavanja oko obrazovnih i socijalnih programa, prešli smo na temu stanja u KK Zadru. Na sastanku dan prije nadzorni odbor je iskazao bojazan za likvidnošću kluba te je situacija u tom slučaju potpuno jasna. Pomoć ili stečaj. Ono što smo tražili je prije svega odgovornost i transparentnost. Kako bi osigurali transparentnost preuzeli smo odgovornost člana nadzornog odbora, koji će uistinu nadzirati rad te o svim mogućim malverzacijama pravovremeno izvijestiti javnost. Nažalost to nije bila praksa do sad. Vjerujem da naši mandati nisu mandatorni već jednogodišnji, bar moj te se nadam da ćemo u prelaznom razdoblju uspjeti stabilizirati poslovanje kluba. Intencija mog sudjelovanja u nadzornom odboru je prije svega racionalizacija troškova s tendencijom smanjivanja udjela gradskih sredstava te briga o mlađim kategorijama. Ono što mogu naglasiti je prije svega omogućavanje mlađim kategorijama sve moguće uvijete za stabilan razvoj i usmjeravanju ka prvoj ekipi.

Ono što me posebno veseli je činjenica da smo u rebalansu uspjeli ispregovarati nabavu četiri najmodernije inzulinske pumpe za potrebe djece oboljele od dijabetesa. Pumpa u kombinaciji s pripadajućim senzorima regulira isporuku inzulina u koliko je predviđena mogućnost hipoglikemije (stopira isporuku inzulina) koja je izrazito opasna po život, posebno kod djece.

Osim o nadzornom odboru KK Zadra dotakli smo se i ostalih nadzornih odbora i upravnih vijeća, kako javnih ustanova tako i trgovačkih društava. Predložio sam gradonačelniku da bi trebalo prvo ukinuti naknade članovima nadzornih odbora, raspustiti postojeća te javnim natječajem pronaći kandidate za nove depolitizirane nadzorne odbore i upravna vijeća. Također upoznali smo gradonačelnika s činjenicom da mi imamo mogućnost intervenirati do 15 posto ukupnog proračuna što bi iznosilo oko 100 milijuna kuna. Najpoštenije bi bilo da svaki od tri kluba manjinske većine iznese prijedloge projekata i programa koje žele da budu implementirani u proračun. Jedino na takav način ostvarit ćemo stabilnost i kvalitetan razvoj Grada Zadra, te pomoći svima koji pomoć zaslužuju bez obzira na stranačku pripadnost. Sve ostalo je sitno politikantstvo i uskogrudni interesi pojedinaca i njihovih stranaka - naveo je Rubeša u priopćenju. 

19. travanj 2024 00:47