StoryEditorOCM
TribinaPROTIV REVIZIONIZMA

Antifašisti: uvredljivo da se vojnike kvislinške tvorevine "NDH" naziva herojima jer hrvatski su heroji s Neretve i Sutjeske, a ne patološke ubojice

Piše Zadarski.hr
24. studenog 2021. - 10:04

Zajednice udruga antifašista i antifašističkih boraca Dalmacije i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista najoštrije se suprotstavlja najnovijem pokušaju opasnog povijesnog revizionizma pod egidom uređenju groblja "hrvatskih vojnika” 1941-1945. na Mirogoju čime se ovim projektom omogućava izgradnja memorijalnog ustaškog groblja, te se ustaše i domobrani kvalificiraju kao “hrvatska vojska”, što je neprihvatljivo, stoji u priopćenju SABA-e koje prenosimo u cijelosti.

Ne smatramo spornim da se groblje Mirogoj u Zagrebu vojnika NDH poginulih tijekom 2. svjetskog u razdoblju od 10.04.1941. do 08.05.1945. s kojeg su 06.07.1945. godine uklonjeni svi vidljivi znakovi groba, a groblje izravnato, obnovi vraćanje nadgrobnih obilježja te urede ploče s imenima poginulih i datumom rođenja smrti vojnicima NDH kao pojedincima, jer je to civilizacijski standard.

Međutim, mi antifašisti Dalmacije držimo da je apsolutno ne prihvatljivo da ploče ili obilježja ne smiju imati elemente za slavljenja poginulih, još manje slavljenja ustaškog pokreta ili relativiziranja njegove povijesne uloge, odnosno da se može koristiti termin “hrvatska vojska” ili “hrvatski vojnici” već treba biti jasno da je riječ o vojsci NDH. Vojsci „države“ koja je počinila najstrašnije zločine genocida u povijesti na ovim prostorima, državi koja se je bila saveznica zloglasnom Trećem Rajhu.

Mi dalmatinski antifašisti posebno ne prihvaćamo da se vojska NDH naziva „hrvatska vojska“ jer je ta „država“ prema Dalmaciji a i čitavom hrvatskom narodu počinila čin veleizdaje prepuštajući našu Dalmaciju fašističkoj Italiji.

Ovdje ponavljamo izvorišne osnove Ustava RH po kojim je Republika Hrvatska utemeljena je među ostalim i težnjom koja se očituje "u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.)".

Stoga svaka namjera da se pripadnike kvislinških snaga iz Drugog svjetskog rata predstavljala kao praktički jedine "hrvatske vojnike" duboko je pogrešna, i još jednom stavlja Hrvatsku na stranu poraženih, premda joj je po brojnosti i snazi antifašističkog pokreta itekako mjesto na pobjedničkoj strani povijesti. Posebno je uvredljivo da se vojnike kvislinške tvorevine naziva junacima ili herojima jer hrvatski su heroji sa Neretve i Sutjeske, a ne patološke ubojice iz Jasenovca, Jodovog, Slane na Pagu i dr..

Obnova grobišta vojnicima NDH kao pojedincima - DA, ali obnova groblja „hrvatskoj vojsci“ 1941- 1945. - NE. Hrvatska vojska u Drugom svjetskom ratu bila je Narodno oslobodilačka vojska Hrvatske, koja je Hrvatsku svrstala na stranu pobjedničke Anti hitlerovske koalicije.

Potpredsjednik SABA za Dalmaciju

Joso Štulina

Predsjednike VeDRA-e:

Ranko Britvić

20. travanj 2024 14:45