StoryEditorOCM
TribinaAKO MOŽETE, POMOZITE

Apel liječnika iz zadarske bolnice: kronično nam fali zaštitne opreme! Odijela, viziri, naočale, obične bijele majice...ako imate, javite se!

Piše Oliver Jurić/ Facebook
26. ožujka 2020. - 10:01
Zadar, 190320. Zadarska OB od jucer funkcionira samo sa jednim glavnim ulazom ispred kojeg dezura medicinsko osoblje i provjerava svaku osobu koja ulazi u prostor bolnice.Luka Gerlanc/Cropix

Kirurg u zadarskoj Općoj bolnici, dr.Oliver Jurić, poslao je javnosti apel za prikupljenjem zaštitne odjeće zadarskim zdravstvenim djelatnicima. Njegovu molbu koja se proširila društvenim mrežama prenosimo u cijelosti:

"Dragi svi u Zadarskoj županiji! Iskreno se nadam da zbog ovoga neću imati sankcije mojih nadređenih. Ono što tražim je pomoć. Kao što znate, zaštitna oprema nam je vrlo bitna, kao i do sada, sada nam je potrebnija više nego ikad, kako bi se zaštitili od nevidljivog koronavirusa prilikom pomaganja oboljelima.

Kada se zdravstveni djelatnik (medicinska sestra ili liječnik) zaraze koronavirusom oni doslovno ispadaju iz sustava kako ne bi ugrozili druge i sebe. Svaki zdravstveni djelatnik koji je van sustava je težak udarac onima kojima je potrebna pomoć ili će mu biti potrebna pomoć.

Stoga vas sve molim, ukoliko netko ima nešto od slijedećeg materijala i koji je isti spreman donirati, može se obratiti osobno meni ovdje na Facebook ili donijeti opremu direktno u Opću bolnicu Zadar uz prethodan dogovor. Ispod slijedi popis roba koji je od vitalne važnosti za zaštitu zdravstvenih djelatnika:

1.) OVERALL zaštitno odijelo ili jednokratni kombinezon - pogledaj sliku, za jednokratnu opremu. Ovakva odijela uglavnom imaju lakireri u svojim radionicama

2.) ZAŠTITNE NAOČALE (pogledaj sliku) - koje čvrsto prjanjaju uz lice (služe kako bi se zaštila očna sluznica od virusa)

3.) VIZIRI - Uvelike olakšavaju anesteziolozima intubaciju (uvođenje cijevi u dušnik kako bi se priključio na respirator). Kirurzima je lakše operirati uz vizire.

4.) BIJELE MAJICE svih veličina, jer se liječnici i drugo medicinsko osoblje moraju često presvlačiti! ijele majice zato jer se trebaju otkuhavati nakon nošenja. Može s natpisom ili bez natpisa. Samo da je majica.

Kontaktirao sam nekoliko ljudi pri Hrvatskom studentskom zboru i jednoj koordinatorici u Zadru za nabavku VIZIRA koji će oni izrađivati preko 3D printera", stoji u objavi dr. Jurića.

29. svibanj 2024 14:02