StoryEditorOCM
TribinaO POKVARENIM JAJIMA

Bez obzira na stil i izričaj komentara, neupitno je da se radi o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima

Piše Zadarski.hr
24. siječnja 2022. - 13:11
Zagreb, 010421. Trznica Dolac. Povodom katolickog blagdana Uskrsa gradjani kupuju namirnice na trznici Dolac.Damjan Tadic/Cropix

Kuća ljudskih prava Zagreb poslala je priopćenje vezano uz uhićenje 72-godišnjeg Mladena Ćustića koji je na Facebooku u komentaru ispod vijesti lokalnog portala napisao kako bi premijera, prilikom dolaska u Maslenicu, trebalo sačekati s pokvarenim jajima. 

Kuća ljudskih prava Zagreb zabrinuta je zbog uhićenja i podnošenja optužnog prijedloga protiv 72-godišnjeg muškarca iz Briševa kod Zadra zbog napisanog komentara na Facebooku kojim javno izražava neslaganje s politikom Vlade. Bez obzira na stil i izričaj ovog komentara, ovdje je neupitno da se radi o ljudskom pravu na slobodu izražavanja zaštićenom Ustavom i međunarodnim ugovorima.

U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike. 

Policijska uprava zadarska je ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja. Neprihvatljivo je da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine i time koristi ovu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje. Napominjemo da Europski sud za ljudska prava jasno određuje da građani mogu kritizirati vlast, pa i izjavama koje su “uvredljive, šokantne ili uznemiravajuće za državu ili bilo koji dio pučanstva”.

Nažalost ovo nije izoliran slučaj pogrešnog policijskog postupanja kojim se krši pravo na slobodu izražavanja. Podsjećamo na slučajeve “prosvjednika koji je pozdravio ćaću” s Korčule iz srpnja 2019. godine ili slučaja Erceg iz 2018. godine u kojima smo također svjedočili neopravdanim ograničenjima prava na slobodu izražavanja posebice kad se radi o javnoj kritici aktualne vlasti i političara.

Pozivamo policiju da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, a MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja i primjeni standarde Europske konvencije za ljudska prava. Također, pozivamo Vladu RH da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojima će ovaj važan zakon uskladiti sa najvišim međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

27. travanj 2024 12:29