StoryEditorOCM
TribinaNAŠA DOBROBIT

Bliži se Uskrs, a s njim stižu upozorenja: ovo nikako nemojte kupovati, nitko ne može reći podrijetlo proizvoda

Piše MOZAIK SD
27. veljače 2023. - 08:45

Mnogi se već raduju Uskrsu i ukrašavanju pisanica. No, ako nemate vremena za bojanje ili ne želite isprljati kuhinju s bojama, možda posegnete za lijepo obojenim jajima iz supermarketa. Tada budite jako oprezni - piše Fenix magazin.

Prošle je godine njemački potrošački časopis ” Öko-Test ” upozorio da ne treba kupovati obojena jaja od trgovačkih lanaca Aldija, Lidla, Rewe & Co. – a taj savjet vrijedi i ove godine.

Jer dok je kod netretiranih jaja moguće po žigu točno odrediti odakle dolaze, to nije slučaj kod kuhanih i dalje prerađenih jaja. Na njima nema zahtjeva za označavanjem, pišu zaštitnici potrošača.

image

Ilustracija

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

To znači da kupac nema načina saznati dolaze li jaja iz slobodnog uzgoja, štala ili kaveznog uzgoja – ili je riječ o regionalnom proizvodu. U najgorem slučaju, boja može sakriti jaje koje je proizvedeno u kavezima u inozemstvu.

Dobrobit životinja je jedno, a naša dobrobit drugo. U centrima za zaštitu potrošača ističu i da pakiranja obojenih jaja često danima stoje nerashlađena na policama supermarketa. Jer ne postoje propisi za trgovce da se jaja drže u hladnjaku.

Kako biste bili sigurni u njihovu kvalitetu, najbolje je kupiti jaja iz provjerenih izvora i sami ih ukrasiti. To je odlična zabava za djecu i zajednička kreativna aktivnost za cijelu obitelj - piše Fenix magazin.

18. travanj 2024 23:38