StoryEditorOCM
TribinaUPOZORENJE SINDIKATA

Blokada proračuna Grada Zadra ponovno je otvorila pitanje neuređenog sustava plaća i drugih prava za profesionalne vatrogasce: "Ovo je nedopustivo!"

Piše Zadarski.hr
5. siječnja 2023. - 14:07

Blokada proračuna Grada Zadra ponovno je otvorila pitanje neuređenog sustava plaća i drugih materijalnih prava za profesionalne vatrogasce upozoravaju iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

Tvrde također kako Vlada i Hrvatska vatrogasna zajednica od 2020. godine još uvijek nisu donijeli Pravilnik s koeficijentima o složenosti poslova i radnim mjestima vatrogasaca, pa zaposlenici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra, u novu godinu ulaze bez isplate plaća.

- Bez obzira radi li se o političkim igrama, ucjenama ili lošoj financijskoj situaciji,  vatrogasci više ne mogu biti taoci lokalnih politika i krajnje je vrijeme da se regulira isplata plaća za one koji svakoga dana brinu o našoj sigurnosti. Neisplata plaća zaposlenicima Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra, ponovno pokazuje da se pod hitno moraju regulirati materijalna prava vatrogasaca - poručila je predsjednica SDLSN RH, Iva Šušković te dodala:

image

predsjednica SDLSN RH Iva Šušković

Sdlsn Rh/Slobodna Dalmacija

- Već nekoliko godina upozoravamo kako je donošenje Pravilnika s koeficijentima o složenosti poslova i radnim mjestima vatrogasaca uvjet za regulaciju isplata njihovih plaća, no ne nailazimo na odgovore. Koliko javnih vatrogasnih postrojbi treba ostati bez plaća? Jučer Nova Gradiška, danas Zadar, a sutra vatrogasci bilo kojeg drugog grada u Hrvatskoj. Profesionalni vatrogasci, kao i ostali čije se plaće financiraju iz gradskih proračuna ne smiju, niti će biti žrtve političkih previranja i neprovođenja zakonski uređenih odredbi - jasna je Šušković.

SDLSN RH sustavno od 2020. godine upozorava na nužnost uređenja materijalnog statusa profesionalnih vatrogasaca koji ne mogu ovisiti o financijskom stanju lokalnih samouprava.

- Donošenje podzakonskih akata utvrdilo bi visinu dodataka za poslove s posebnim uvjetima rada, propisalo klasifikaciju postrojbi i koeficijenata složenosti poslova profesionalnih vatrogasaca. Na ovaj način, sve javne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj prepuštene su na milost lokalnim samoupravama, što je nedopustivo. Pozivamo sve odgovorne da pod hitno riješe ovo pitanje jer govorimo o ljudima koji svoj posao zbog nas drugih žive 24 sata dnevno, svakoga dana, riskirajući svoje živote zbog naše sigurnosti - zaključila je Šušković.

28. svibanj 2024 05:13