StoryEditorOCM
TribinaGRADONAČELNIK O PRORAČUNU

Branko Dukić: ‘Moramo ići u rebalans zbog porasta cijena energenata, minimalnih plaća, te provedbe kapitalnih EU projekata!‘

Piše Zadarski.hr
21. listopada 2022. - 17:19

Gradonačelnik Dukić danas je održao sastanak sa predsjednicima klubova na temu rebalansa i proračuna za 2023. godinu nakon čega je nedijima uputio priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

- Današnji sastanak je bio vrlo konstruktivan. Razgovarali smo preko dva sata. Sastanku su se odazvali svi predsjednici klubova osim Akcije mladih. Sve proračunske stavke koje se odnose na rebalans su stavljene na stol sa svim obrazloženjima. Obrazložio sam najvažnije razloge zbog kojih moramo ići u rebalans kao što su porast cijena energenata, porast minimalne plaće kod ustanova predškolskog odgoja, te provedbu kapitalnih EU projekata. Razgovarali smo o provedbi pojedinih amandmana, te smo dogovorili da ćemo u narednim danima pokušati pronaći rješenje oko nekoliko amandmana koji su iz nekog razloga problematični za provedbu.“- istaknuo je gradonačelnik.

Na današnjem sastanku su započeli i prvi razgovori o proračunu za 2023. godinu.

- Sastanak je organiziran uz uvažavanje svih klubova i vijećnika u Gradskom vijeću i nije zamišljen kako bi se na njemu politički trgovalo, nego potaklo na dijalog koji će rezultirati realnim proračunom. Treba po završetku ovog procesa izbjeći bilo kakvo naknadno prepucavanje i neželjene situacije s izglasavanjem novog proračuna, za razliku od onog lani. Zato sam predložio da ovaj put klubovi već sad daju prijedloge za novi proračun, te da o njima razgovaramo i tražimo rješenja prije nego što se uopće zaključi prvi prijedlog proračuna. A mislim da je to sada, uz ovo iskustvo koje imamo svi skupa, izglednije nego prošle godine. Naravno da smo različiti, naravno da imamo različite prioritete i ideje, postupke. Poticanje tih različitosti do sada je jedino odvodilo u krajnosti, a moglo bi donijeti veću učinkovitost. Pored svih nepovjerenja, različitih stavova i pristupa u provedbi pojedinih programa i projekata, cilj nam je doprinijeti razvoju našeg grada i boljim životnim uvjetima sugrađana. Na dobrom smo putu. Dogovoreni su sastanci za sljedeći tjedan i zato vjerujem kako, unatoč svim razmimoilaženjima, ovo Vijeće može doseći razinu stabilnosti i dostojanstva koje građani od svih nas očekuju -,zaključio je gradonačelnik.

18. travanj 2024 04:34