StoryEditorOCM
TribinaISPOVIJESTI POZNATIH HRVATICA

Brojne slavne majke vraćaju se s porodiljnog ranije. Doris Pinčić se vratila vrlo brzo na posao, a Ella Dvornik nije ništa od rodiljnog dopusta iskoristila - razlog su im objema bile financije!

Piše 100 posto
4. rujna 2019. - 22:40
1440x620_1567606450jelenaelaida

Nataša Janjić nedavno je objavila da se vraća na posao nakon šestomjesečnog rodiljnog dopusta. Oko povratka s porodiljnog lome se koplja. I dok je u nekim europskim zemljama normalno da se novopečene majke vraćaju na radna mjesta vrlo brzo nakon poroda, u Hrvatskoj se prva godina djetetova života najčešće posvećuje bebi. Situacija je nešto drugačija kod netipičnih zanimanja, onih koja od mame ne zahtijevaju osmosatni angažman na jednom radnom mjestu. Upravo je takvo i umjetničko, glumačko zanimanje spomenute Nataše Janjić. Unatoč tome, to nije spriječilo svu silu nepristojnih komentara žena koje su se našle prozvane zamjerati glumici što se vratila u radni tempo, piše 100 posto.

'Prije dva dana moj je mališa navršio šest mjeseci. Prije dva dana završio je i moj porodiljni. Danas mi je prvi radni dan, točnije pola dana kojeg provodim na snimanju. Posao ni upola iscrpljujuć kao majčinstvo i čak mi godi promjena ambijenta i fokusa', pohvalila se glumica Nataša Janjić putem društvenih mreža, a onda ipak dodala: 'No, dok mi mužić šalje snimke kako se oni zabavljaju bez mene, u pauzama gledam fotografije svoga čeda... Nedostajanje veliko kao kuća trokatnica', otkrila je na društvenim mrežama glumica gorko-slatku crticu iz majčinskog života.

Nikako glumica u tome nije usamljena, puno je primjera dama iz javnog života koje su se vrlo brzo nakon poroda vratile na posao. Objašnjenja su vrlo jednostavna i logična, no zamjeranja ostalih itekako prisutna. Koliko je nepošteno novopečene mame prozivati, koliko je njima bilo teško odvojiti se od djeteta, što misle o komentarima? O svemu tome za 100posto progovorile su poznate majke, piše 100 posto.

Veljača rodiljni praktički nije ni iskoristila

Producentica, scenaristica, glumica i aktivistica Jelena Veljača iznimno je vezana za svoju jedinicu. Djevojčica je zbog prirode posla svoje poznate majke već mijenjala i sredinu gdje živi, a ljubav i predanost poslu Jelenu su natjerali da se vrlo brzo vrati u radni tempo. Sreća je, kaže, u tome što nema tipičan posao pa je situacija nešto drugačija negoli bi to bila da radi uredski posao.

'Momshaming je u svakom smislu za mene neprihvatljiv jer svaka od nas ima potpuno različit životni stil, posao, navike i mogućnosti. Svatko od nas boljom osobom i emotivno i psihički mirnijom čine različite stvari. Neke majke se ne mogu odvojiti od djeteta ne samo za vrijeme trajanja klasičnog rodiljnog dopusta nego i kasnije, i to ih uznemirava. Neke majke imaju potrebu nastaviti sa svojim karijerama i to ih čini stabilnijim osobama. Neke majke se moraju vratiti na posao iz financijskih razloga, postoji vjerojatno još niz motiva za povratak ili ne povratak, tako da je generalizirati i stvarati mišljenje na temelju nepoznavanja konteksta svakog individualnog slučaja izuzetno maliciozno i toksično. Kao i kod svega ostalog, to vrijedi kod stvaranja mišljenja o svakom fenomenu', priča Jelena.

'Što se tiče rodiljnog dopusta mislim da su oni doista na svakoj ženi, odnosno roditelju i obitelji da odluči tko će ga, koliko i kako koristiti. Potrebe djece su također individualne, u krajnjoj liniji i potrebe roditelja. Neprihvatljivo je komentirati ljude ako nismo upoznati sa svim činjenicama. U krajnjoj liniji emotivna stabilnost majke i oca izravno utječe i na razvoj djeteta u emotivno, zdravo i stabilno biće. Tu nema pravila, zaista je sve individualno što i kako kome treba', dodala je Veljača.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

'To je specifičan posao, moj posao nije od 08-16 tako da je to neusporedivo. Svaki dan sam bila sa svom djetetom'

'Kad je moj slučaj u pitanju, ja na rodiljni nisam ni otišla. Na rodiljni je išao Lenin tata, bio je šest mjeseci na njemu. Imamo sreće što imamo poslove koji su nama omogućavali da oboje budemo s njom dok je bila beba, a isto tako i nesreću da smo odvojeni nekad od nje bili i više dana zbog snimanja, tempa i svega ostalog. Ja sam se s njom, primjerice, preselila kad je zaista bila jako mala u drugi grad zbog projekta. To je jedan specifičan posao i teško se tu može uspoređivati. Sama činjenica da ja nisam tehnički išla na rodiljni, osim onog obaveznog na koji svaka žena mora ići, onih 40-ak dana, kod nas nije puno značila jer moj posao nije od 08-16 tako da je to neusporedivo. Nisam bila na rodiljnom dopustu, ali sam svaki dan bila sa svojim djetetom. Ljudi imaju različite živote i mislim da je danas 2019. kad su poslovi često prilagođeni potrebama poslodavca i radnika, nisu više oni klasični u tri smjene, stvarno suludo govoriti o tome što je u redu, a što nije. Takav tip izražavanja generalno mi je bezveze', zaključila je Jelena.

Ida je plakala svaki put kad je odlazila od kuće: 'Srce mi se cijepalo'

Ida Prester freelancerica je i nije si mogla dopustiti dugi porodiljni. Nije bilo lako. 'Nisam si, nažalost, mogla dopustiti dugi porodiljni, freelancerica sam. Kažem nažalost jer mi se srce cijepalo svaki put kad sam odlazila od kuće. Plakala sam kad bi si onom 'muzilicom' izdajala mlijeko i spremala ga u male kutijice da beba ima dok mame nema. Plakala sam kad sam izlazila iz mirišljave i tople dječje sobice skroz do hladnog auta. Ali, to je bila moja odluka iza koje i danas stojim', priča Ida za 100posto.

Situacija diljem Europe drugačija je negoli kod nas. 'Moje prijateljice u Nizozemskoj i Belgiji se sve nakon par mjeseci vraćaju na posao, tamo je takva kultura. Voljela bih da sam s njima svake sekunde, da ih mazim i dok su u vrtiću, da ih branim od druge djece dok su u školi... To je normalan majčin instinkt. Ali, naš život mora ići dalje', dodaje Ida. 'Ne govorim ovo zato što se žalim, nego bih voljela da i druge mlade majke znaju da se sve tako osjećamo. I da je svaka odluka dobra i vrijedna - ako ste u mogućnosti dugo ostati uz svoju djecu - uživajte u svakom trenutku. A ako se vrlo brzo vraćate u radnu kolotečinu, teško je, ali nitko nema pravo da vas osuđuje. U uredu ili pored kolijevke - sve smo mi mame i za svoje malce radimo ono što mislimo da je najbolje', važnom je porukom za sve mame Ida zaključila svoje iskustvo povratka na posao.

Foto: CROPIX

Foto: CROPIX

Žanamari se, s druge strane, s porodiljnog još nije vratila

Svoje iskustvo s nama je podijelila još jedna poznata mama. Pjevačica i influencerica Žanamari Perčić još se nije odvojila od svoje kćeri Gabrijele i tvrdi da je često sama na meti kritika zbog toga što je - previše oprezna kad je njezina mezimica u pitanju. 'Moje dijete ima četiri i pol godine i ja se još nisam vratila s porodiljnog ako ćemo strogo gledano. Ona niti može izdržati u vrtiću dulje od dva dana pa je po tri tjedna sa mnom doma tako da sam full time mom i dalje. Kada moram nešto odraditi onda se stvarno borim da nađem nekoga tko će je pripaziti. Jako mi je teško ostaviti je s bakom i djedom jer su oni stariji, a ona je hiperaktivna i nemoguća', kroz smijeh je rekla Perčić. Dodala je da se njezin suprug Mario vratio poslu, radi u svom studiju i život mu je, šali se pjevačica, normalan. 'On ima život kao prije, a ja sam totalna mama. Nikad se nisam vratila s porodiljnog i vjerojatno neću dok ne ide u školu. Biram nastupe koje ću održati, ne prihvaćam ništa za neke smiješne novce jer se ne želim odvajati od djeteta bezveze. Biram nastupe i mjesta i imam ih malo. Radije dogovaram kampanje koje mogu odraditi u svom studiju, praktički sam više model nego što sam pjevačica. Snimam pjesme i radim spotove doduše, ali samo zato što to radim od doma i sa svojim mužem, onda kada meni to odgovara, kad mi je baka super raspoložena i može paziti na nju. Odvojim tada par dana i snimim pjesmu, spot... Ostatak vremena sam doma, brinem se za nju i fotografiram se za brendove s kojima imam plaćenu suradnju', opisuje svoju svakodnevicu Žanamari.

Instagram

Instagram

'Preoprezna sam majka, prijateljice mi govore da previše brinem, to mi znaju zamjeriti, ali boli me briga'

'Ona je naš neodvojivi dio tima, s nama je često i dok snimamo, ali ako je nešto dulje u pitanju, onda s nama ide dadilja koja trči za njom. Ne može se odvojiti od mene. Počela su mi sada uletavati putovanja po Europi, neka kraća odsustva od kuće, baš će mi ovaj mjesec prvi put biti takvo nešto, tek poslije ću vam moći reći kako je to prošlo. Meni Gabi ne da ni u teretanu ići, kući vježbam, a onda se ona meni pridruži', smije se Perčić. Dodaje da bi stvari bile drugačije da radi normalan posao. 'Nezamislivo mi je, obzirom da mi je posao takav kakav je, da ja sjedim kod kuće, a da mi je dijete u vrtiću. Nema potrebe za time', govori Žanamari.

Hejtersko ponašanje, komentiranje odluka drugih majki i načina na koje odgajaju svoju djecu - za Žanamari su grozne i nepotrebne. 'Svatko ima svoj način. Ako i imam nekakvo mišljenje, neću to govoriti niti se ljudima miješati u njihove živote. Ja sam, recimo, preoprezna majka, previše drhtim i titram oko djeteta pa mi se zna dogoditi da mi neke moje prijateljice govore da im je to smiješno, da previše brinem'. 'Ako mi nešto zamjeraju, to je ta preopreznost, ali mene baš boli briga, važnije je da sam mirna', zaključila je pjevačica.

Doris se vratila vrlo brzo na posao, a Ella Dvornik nije ništa od rodiljnog dopusta iskoristila - razlog su im objema bile financije

Vrlo se brzo s rodiljnog dopusta vratila voditeljica Doris Pinčić Rogoznica. Kada je 2014. na svijet donijela sina Donata, Doris se na posao vratila u rekordnom roku, svega šest tjedana nakon poroda. Izjavila je tada da je takvu odluku donijela jer je honorarna suradnica te je u situaciji u kojoj - ako ne radi, ne dobiva ni plaću. Kada je prošle godine rodila svoju djevojčicu Gitu, Doris se kod kuće zadržala četiri mjeseca, a nakon toga vratila se u jutarnji program Narodnog radija. Njezin suprug, glazbenik Boris Rogoznica, podržao ju je u tome i bio joj od velike pomoći tijekom perioda povratka na posao. Sada su već uigran tim, a nedavno je Doris otkrila da sve stiže - bitna je samo dobra organizacija. Tu su vrtić, teta čuvalica - te uigran roditeljski i bračni tim.

RTL

RTL

Ella Dvornik rodiljni dopust nije ni imala, poglavito zbog toga štofinancijski to nikako nije bilo isplativo. Iznos koji zaradi višestruko je veći od maksimalne porodiljne naknade pa je Ella sve podredila svojoj zaradi. Zbog prirode posla, mogla je raditi iz svog doma i tako ipak biti u Balie. Sebična bi bila odluka, ocijenila je Ella nakon poroda, da sve napusti na godinu dana, a odluka je to koja ne bi ugrozila samu nju, već i nekoliko ljudi oko nje.

Screenshot/Instagram

Screenshot/Instagram

Nevena i Nives planiraju povratak na posao

Otkako je postala majka tri djevojčice, Nevena Rendeli Vejzović ne zna za predah od majčinstva. Između dvije trudnoće vratila se nekoliko mjeseci na posao, no ubrzo ju je treća curica vratila kod kuće. U nedavnom intervjuu otkrila nam je da ni sama nije sigurno kada će se vratiti s rodiljnog dopusta. 'Pa, ponekad se sjetim da mi jutra nisu počinjala dernjavom i spremanjem s tri male djevojčice, već da sam zbog prirode posla ponekad mogla odspavati i do devet te doći na posao nakon dugog tuširanja i ispijanja kavu u miru. Ali, brzo mi to sjećanje nestane jer nekoga treba nahraniti, presvući, uspavati ili prošetati. Šalim se, mislim, moj dnevni ritam u potpunosti se promijenio i to toliko da nikad nisam ni mogla zamisliti i naravno da mi ponekad nedostaje stara rutina, kreativnost i rad na nekom vlastitom projektu, ali uvijek postoji ali, biti doma sa svojom djecom i gledati kako svaki dan napreduju i postaju mala bića željna svega, stvarno jest neprocjenjivo. Utoliko ne znam kad ću se vratiti starom ritmu. S druge strane, mali ekrani već dugo nisu televizija već mobiteli tako da imam priliku sa svojom publikom komunicirati na neke nove načine, možda nemam televizijsku emisiju, ali imam društvene mreže na kojima opet stvaram i pratim neki sadržaj koji me zanima', rekla je za 100posto Nevena.

Foto: Neja Markičević/CROPIX

Foto: Neja Markičević/CROPIX

Iako je, otkako je na svijet donijela malog Olivera, Nives Ivanišević presretna, ekipa na radiju jako joj nedostaje pa se zbog njih jedva čeka vratiti na posao. Otkrila nam je to u razgovoru krajem prošle godine. 'Ne znam točno kad će to biti, ali veselim se tome jako. Užasno mi fale (kolege, op.a.), zbog toga se jedva čekam vratiti na posao', zaključila je Ivanišević koja će uskoro proslaviti prvi rođendan svog sina.

26. travanj 2024 08:54