StoryEditorOCM
TribinaVRIJEME JE ZA UZBUNU

Da izbjegnete preranu smrt, osluškujte svog 'veseljka', odličan je pokazatelj skrivenih bolesti...

Piše Slobodna Dalmacija
13. siječnja 2017. - 13:42
PENIS.JPG

'Vaš penis sjajan je barometar općenitog zdravlja' - kaže dr. Kevin Billups, profesor urologije s medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins. Tako je: vaš je 'veseljko' ujedno i zvono za bolest. evo o čemu se zapravo radi, prenosi menshealth.hr.

1. Postajete često 'mekani'. Ako češće od jednom-dvaput mjesečno budete labavi u spavaćoj sobi, to bi moglo značiti da niste svim srcem u tome: australska studija pokazala je da je rizik od razvoja koronarne bolesti u roku 10 godina 65 posto viši u muškaraca s umjerenom ili teškom erekcijskom disfunkcijom, u usporedbi s muškarcima bez problema s erekcijom.

2. Urin nije žut, nego crvenkast. Crvenkasta boja mlaza znak je za uzbunu. 'Krv može biti znak bolesti prostate, mjehura ili bubrega, pa trebate doznati odakle krv potječe' - kaže dr. Billups. S druge strane, krv u sjemenu tijekom spolnih odnosa najčešće ne znači neku opasnost, kaže dr. Eric Klein, ravnatelj Instituta za urologiju i nefrologiju Glickman na Klinici Cleveland. Ipak, zamolite liječnika da provjeri. Mogli biste imati prostatitis, upalu prostate koju često uzrokuje infekcija E. coli.

3. Libido 'zapinje'. Opstruktivna apnea u spavanju poremećaj je kod kojeg u snu dišni putovi budu blokirani, i to bi vam moglo smanjiti želju za seksom. Njemački znanstvenici otkrili su da muškarci s najnižim razinama kisika u krvi tijekom noći navode 11 posto niže razine spolne želje u usporedbi s muškarcima koji dišu normalno. Apnea može sniziti testosteron i tako utjecati na erekcije.

4. Vrh je crven i natečen. Mislimo na upalu, crvenilo i bol. Zove se balanitis, a u pravilu ga uzrokuju bakterije, virusi ili gljivice, najčešće kao posljedicu ne baš besprijekorne higijene, kaže dr. Paduch. Možda će vam trebati krema ili antibiotik. A usput neka vam izmjere šećer u krvi i provjere imate li šećernu bolest. Znanstvenici iz farmaceutske kompanije Bristol-Myers Squibb otkrili su da osobe sa šećernom bolesti gotovo triput češće od zdravih imaju balanitis.

5. Niste osjetljivi kao prije. Tupo oruđe moglo bi biti znak loše prehrane. Pobrinite se da svakog dana konzumirate barem 2,4 mikrograma vitamina B12 iz mlijeka, junetine i školjki te 400 mikrograma folata iz špinata i graha. Čak i blago povišen šećer nakon osam sati posta može utjecati na osjetljivost penisa, kaže dr. Paduch.

6. 'Žuborite' češće nego obično. Vjerojatni uzrok problema s odvodom je benigna hiperplazija prostate, stanje koje rijetko uzrokuje probleme prije 40. godine života, ali zahvaća do 90 posto muškaraca između 70 – 80 godina. Kad vam prostata naraste, pritisne cjevčicu koja vodi urin van iz tijela, pa vam stalno bude sila. Vaš bi vam liječnik mogao propisati alfa-blokatore, tablete koje pomažu s hiperplazijom prostate (a katkad i krvnim tlakom) tako što opuštaju glatke mišiće.

7. Proizvodite manje ejakulata ili nema orgazma. Ne štrcate, nego kapljete? Za to bi krivac mogao biti nizak testosteron. 'Testosteron pomaže u proizvodnji sjemena i što više sjemena imate, to s većom silinom ejakulirate' - kaže dr. Paduch. Uzrok vaših problema možda je u lijekovima: gotovo trećina muškaraca koji uzimaju neke antidepresive iskuse probleme s postizanjem orgazma. Pitajte liječnika može li vam smanjiti dozu ili promijeniti lijek.

8. Erekcija 'zavija' pod čudnim kutom. Stojko vam je skrenuo? Možda ste jedan od 23 posto muškaraca starijih od 40 koji dobiju Peyronijevu bolest, stanje kod kojeg penis u erekciji u bilo kojem smjeru zakreće pod kutom većim od 30 stupnjeva. To se dogodi kad kolagen obloži vezivno tkivo oko spužvaste unutrašnjosti penisa. Uzrok može biti genski ili znak previše ili premalo seksualne aktivnosti. Razmislite i o vađenju šećera u krvi. Visoke razine glukoze mijenjaju matične stanice u penisu pa se potiče stvaranje naslaga kolagena.

23. lipanj 2024 02:02