StoryEditorOCM
TribinaZADARSKI ANTIFAŠISTI

Dan pobjede i Dan Europe: Hrvatska je zahvaljujući našim partizanima pobijedila u II. svjetskom ratu, a svoje jedinstvo pokazala je i u Domovinskom ratu

Piše Zadarski.hr
8. svibnja 2022. - 10:08

Priopćenje Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra prenosimo u cijelosti:

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, Društvo Josip Broz Tito i Zajednica antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije, povodom Dana pobjede i Dana Europe poziva na svečanost polaganja vijenaca 9. svibnja s početkom u 10 sati, na spomen obilježju borcima palim za slobodu grada Zadra na Gradskom groblju.

- Dan kada je kapitulirala nacistička Njemačka slavi se kao Dan pobjede nad fašizmom, a pet godina kasnije, na isti datum, 9. 5. 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova predstavio je ideju o ujedinjenoj Europi, zato se taj dan slavi kao Dan Europe.

Hrvatska nije samo zemlja koja je zahvaljujući našim partizanima pobijedila u II. svjetskom ratu, nego je svoju snagu i jedinstvo pokazala i u obrambenom Domovinskom ratu.

Antifašizam je dio našeg identiteta, jedna od temeljnih vrijednosti demokratskog i civiliziranog društva, zato je potrebno o tome govoriti, promicati vrijednosti slobode, miroljubivosti, tolerancije a protiv predrasuda, mržnje i nejednakosti.

Pozivamo sve udruge, političke stranke, građanke i građane, gradonačelnika Grada Zadra i župana Zadarske županije da zajedno obilježimo ovaj datum značajan za hrvatsku i europsku povijest.

Građankama i građanima čestitamo Dan pobjede i Dan Europe!  

Miljenko Letinić, predsjednik

24. travanj 2024 07:47